Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: po přechodu na 9.10 nefunguje zobrazení některých senzorů - hotovo, vyřešeno  (Přečteno 2272 krát)

PeLima

• Návštěvník
Když si v 9.10 přidám na panel "sensors-applet", tak mi dává na výběr jen zobrazení teplot CPU a VGA, nemůžu zobrazit teploty HDD a otáček větráku.
Kvůli "úklidu" všemožného bordelu jsem místo upgrade dělal čistou instalaci (ale předchozí verzi mám zatím přenesenou jako image na záložní disk).
Instaloval jsem lm-sensors, sensord, sensors-applet, díky závislostem se doinstalovalo i hddtemp, libsensors-applet-plugin, sensors-applet
Po instalaci proběhla inicializace hddtemp, pak jsem pustil obvyklé
Kód: [Vybrat]
sudo sensors-detect nechal ho nadetekovat senzory a restartoval. Příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo hddtemp /dev/sda mi vypíše označení i teplotu HDD, tak jsem si myslel, že to bude fungovat jako v předchozí verzi.
Ale když přidám sensors-applet na panel Gnome, tak v něm položky HDD i FAN chybí.
Připojil jsem záložní disk a tam to normálně funguje, čili závada v HW to nebude. Napadlo mě zkontrolovat /etc/modules, ale vypadá stejně na starém systému, jako na novém.
Možná jsem někde něco zapomněl, ale vůbec nevím co. Myslel jsem si, že to dělám stejně jako v předchozí verzi - můžete mě prosím někdo nasměrovat, kam se mám podívat...?

« Poslední změna: 10 Listopadu 2009, 01:05:55 od PeLima »

PeLima

• Návštěvník
Re: po přechodu na 9.10 nefunguje zobrazení některých senzorů
« Odpověď #1 kdy: 10 Listopadu 2009, 01:05:08 »
Už jsem to našel :
na 9.10 není zaveden modul it87. Ruční zavedení se nezdaří
Citace
sudo modprobe -v it87
insmod /lib/modules/2.6.31-6-generic/kernel/drivers/hwmon/it87.ko
FATAL: Error inserting it87 (/lib/modules/2.6.31-6-generic/kernel/drivers/hwmon/it87.ko): Device or resource busy
což mě dovedlo ke kontrole výpisu dmesg a našel jsem
Citace
[ 674.364436] it87: Found IT8712F chip at 0x290, revision 5
[ 674.364505] ACPI: I/O resource it87 [0x295-0x296] conflicts with ACPI region IP__ [0x295-0x296]
[ 674.364511] ACPI: Device needs an ACPI driver
Nové jádro má s tím modulem evidentně nějaké problémy, už je to reportované i jako bug #418246, řešením je doplnit bootovací parametry buď o direktivu  "acpi_enforce_resources=lax" nebo  "acpi_enforce_resources=no"

Protože Grub2 připomíná spíš operační systém tak kompletní rešení je toto :
Citace
- editovat /etc/default/grub
- vložit řádek GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_enforce_resources=lax"
- uložit, zavřít, spustit update-grub
- reboot

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.