Dobrý den,
mám Ubuntu verze 5.10 a vůbec netuším, jakou klávesovou zkratkou přepínat rozložení klávesnic, které jsem si doinstaloval. Děkuji moc
Mám Gnome
Nevím, jestli Vám to ještě pomůže, ale co kdyby ... :-)
Jednoduchý GUI tedy "klikací" :-) návod pro nastavení klávesnice PC/notebooku: hlavní panel → "Systém" → "Volby" → "Klávesnice" →
"Vlastnosti klávesnice": ptáte-li se jen na přepínání klávesnice, můžete tuto část klidně přeskočit :-D ... Karta
"Rozložení" - zvolit typ příslušné klávesnice (nejlépe podle výrobce klávesnice, avšak pokud je výrobce neznámý tak by mohla pomoci klávesnice mezinárodní 105 kláves), v mém případě pomohla klávesnice "IBM ThinkPad 560Z/600/600E/A22E", "Vybraná rozložení:" nastaveno na jazyky "Czechia" a "Anglické (US)" (jednoduše volbou Přidat.../Odstranit...).
Následovně zvolte kartu
"Možnosti rozložení": tam rozkliknout "Chování skupiny Shift/Lock" neboli právě zde je přepínání mezi skupinami jazyků pomocí klávesy Shift/Lock :-D - zatrhněte "Alt+Shift changes group." [Alt+Shift změní skupinu (jazyků tedy jazykové rozložení klávesnice)] a pak rozklikněte "Use keyboard LED to show alternative group." [Použít klávesnicovou LED diodu k znázornění alternativní skupiny (jazyků) rozuměj při přepnutí z jednoho jazyka do druhého, třeba CZ -> EN] - zatrhnout "ScrollLock LED shows alternative group." [ScrollLock LED (dioda) označí alternativní (jazykovou) skupinu)] a klepnout na "Zavřít".
Následující klávesnicový test českých i anglických znaků v textovém editoru proběhl zcela v pořádku. :-)
:-) Hodně štěstí! :-)