Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Domény III.řádu  (Přečteno 4825 krát)

Figa

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Domény III.řádu
« kdy: 14 Listopadu 2009, 21:34:17 »
Ahoj jak vytvořit domény druhého řádu na serveru? Myslím tím domena druha.domena.com treti.domena.com atd. S tim ze kazda domena bude mit svoji databazy mysql a slozku do ktere bude pristupovat pres svuj ucet v FTP. Ta slozka samozrejme bude spadat pod apache. Chapu ze je to dost rozsahle tema, ale snad bude stacot me jen nasmerovat. Predem dekuji za odpovedi.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2009, 14:26:51 od Figa »

ufaak

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 2296
Re: Domény II.řádu
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2009, 21:54:41 »
http://httpd.apache.org/docs/1.3/vhosts/

Kód: [Vybrat]
NameVirtualHost *:80   
 
<VirtualHost *:80>   
    DocumentRoot "/home/ufaak/web/skola"   
    ServerName skola.localhost   
</VirtualHost>   
 
<VirtualHost *:80>   
    DocumentRoot "/home/ufaak/web/prace"   
    ServerName prace.localhost   
</VirtualHost> 
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Dragonn

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 86
Re: Domény II.řádu
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2009, 00:15:46 »
Jenom bych rád opravil že '???.něco.cz' je doména třetího řádu, ale na tom tolik nesejde.
Webovej prostor vytvoříš pomocí virtual hostů viz výše.
Mysql databázi vytvoříš mysql příkazem spuštěným za root uživatele v mysql serveru
Kód: [Vybrat]
CREATE DATABASE 'jmeno_datazabe
GRANT ALL ON `jmeno_databaze`.* TO 'login_uzivatele'@'localhost' IDENTIFIED BY 'heslo_uzivatele';
Ftp uživatele vytvoříš různě podle toho, jaký ftp server používáš

Když si trošku nastuduješ bash skriptování, pak bys tohle všechno mohl vložit do jednoho shellovýho skriptu a krásně si zautomatizovat ono vytváření uživatelů. Potom si taky musíš pohlídat abys měl správně nastavený DNS, ale v tom většinou problém nebývá
Pokud něco alespoň trochu funguje, je lepší se v tom nešťourat.
Ntb: MSI EX300X, Core 2 duo 2GHz, 4GB RAM, ATI HD3450 256MB, Ubuntu 9.10

Figa

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2009, 14:28:32 »
Dekuji mnohokrat. Akorat mi neni jasne kam ty virtual hsoty psat? Do /etc/apache2/sites-available/deafault? Kdyz mam domenu domena.com tak ServerName je auta.domena.com? S tim ftp jaky doporucujete server? Muzete pridat i nejaky tutorial.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2009, 14:52:16 od Figa »

Pavel Půlpán

Re: Domény III.řádu
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2009, 14:52:24 »

Figa

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2009, 19:06:56 »
Opet moc dekuji a ty hosty psat teda kam? Uz sjem vyzkousel spoustu tutorialu ale vetsina byla na vice domen na jednoms erveru aj chci pouze tu domenu 3.radu.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2009, 20:09:01 od Figa »

stderr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 275
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #6 kdy: 16 Listopadu 2009, 09:04:02 »
Opet moc dekuji a ty hosty psat teda kam? Uz sjem vyzkousel spoustu tutorialu ale vetsina byla na vice domen na jednoms erveru aj chci pouze tu domenu 3.radu.

a to se nejak lisi? Kdyz domenu 3. radu nastavis jako vhost, tak si to apache prebira jako jakoukoliv jinou domenu... A zapisuje se to do konfigurace apache ... necekane :-) Tj /etc/apache2/apache2.conf nebo do nejakyho souboru (pro prehlednost se pojmenovavaji podle domen) v /etc/apache2/sites-enabled/
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

Martin - ViPEr*CZ*

Re: Domény III.řádu
« Odpověď #7 kdy: 16 Listopadu 2009, 09:19:39 »
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Figa

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #8 kdy: 16 Listopadu 2009, 12:24:31 »
Děkuji jenze me to podle dokumentace nejde enco delam spatne. Ok zapisu to napr. do /etc/apache2/sites-available/treti.domena.com.conf povolim pomoci a2ensite a dns nastavim jak? Nebo so jeste musim udelat?

stderr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 275
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #9 kdy: 16 Listopadu 2009, 12:49:52 »
Děkuji jenze me to podle dokumentace nejde enco delam spatne. Ok zapisu to napr. do /etc/apache2/sites-available/treti.domena.com.conf povolim pomoci a2ensite a dns nastavim jak? Nebo so jeste musim udelat?
DNS nastavis u registratora domeny (muzes ve tvaru neco.domena.cz, neco2.domena.cz, neco3.domena.cz nebo *.domena.cz, ... pak vsechny domeny 3. radu pujdou na server a az apache je prebere - a nebo prekne ze je nezna), prip. mas-li dns server u sebe (o cemz podle polozenych dotazu pochybuju, sorry...) tak to nastav na samotnym serveru... a pak jen cekat az se zaznam deleguje dal a dal..

edit: jeste je mozny si u sebe v /etc/hosts nastavit pozadovany zaznam, ale pak to pojede jen tobe, ze jo...
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

Henrynr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 366
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #10 kdy: 16 Listopadu 2009, 12:57:06 »
Děkuji jenze me to podle dokumentace nejde enco delam spatne. Ok zapisu to napr. do /etc/apache2/sites-available/treti.domena.com.conf povolim pomoci a2ensite a dns nastavim jak? Nebo so jeste musim udelat?

Nevím, jestli to tu už zaznělo, ale do souboru /etc/hosts je potřeba přidat řádek
Kód: [Vybrat]
127.0.0.1 druha.domena treti.domena
Doma i v práci Linux Mint 17

Figa

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 79
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #11 kdy: 16 Listopadu 2009, 17:22:21 »
Děkuji jenze me to podle dokumentace nejde enco delam spatne. Ok zapisu to napr. do /etc/apache2/sites-available/treti.domena.com.conf povolim pomoci a2ensite a dns nastavim jak? Nebo so jeste musim udelat?
DNS nastavis u registratora domeny (muzes ve tvaru neco.domena.cz, neco2.domena.cz, neco3.domena.cz nebo *.domena.cz, ... pak vsechny domeny 3. radu pujdou na server a az apache je prebere - a nebo prekne ze je nezna), prip. mas-li dns server u sebe (o cemz podle polozenych dotazu pochybuju, sorry...) tak to nastav na samotnym serveru... a pak jen cekat az se zaznam deleguje dal a dal..

edit: jeste je mozny si u sebe v /etc/hosts nastavit pozadovany zaznam, ale pak to pojede jen tobe, ze jo...
Díky už tomu rozumím. Jeste bych prosil o radu jaky z jiz vyse nabizenych ftp klientu mam pouzit nebo jeste lepe jak na sftp.
« Poslední změna: 16 Listopadu 2009, 18:46:49 od Figa »

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6044
Re: Domény III.řádu
« Odpověď #12 kdy: 16 Listopadu 2009, 19:33:43 »
Děkuji jenze me to podle dokumentace nejde enco delam spatne. Ok zapisu to napr. do /etc/apache2/sites-available/treti.domena.com.conf povolim pomoci a2ensite a dns nastavim jak? Nebo so jeste musim udelat?
DNS nastavis u registratora domeny (muzes ve tvaru neco.domena.cz, neco2.domena.cz, neco3.domena.cz nebo *.domena.cz, ... pak vsechny domeny 3. radu pujdou na server a az apache je prebere - a nebo prekne ze je nezna), prip. mas-li dns server u sebe (o cemz podle polozenych dotazu pochybuju, sorry...) tak to nastav na samotnym serveru... a pak jen cekat az se zaznam deleguje dal a dal..

edit: jeste je mozny si u sebe v /etc/hosts nastavit pozadovany zaznam, ale pak to pojede jen tobe, ze jo...
Díky už tomu rozumím. Jeste bych prosil o radu jaky z jiz vyse nabizenych ftp klientu mam pouzit nebo jeste lepe jak na sftp.

Google. Jsou o tom český návody.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.