Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 9.10 + VNC + bez monitoru + rozlišení větší než 800x600 [vyřešeno]  (Přečteno 4191 krát)

libor777

• Návštěvník
Zdravím všechny, vyřešil někdo problém s malým rozlišením monitoru, když k PC není připojen monitor a ovládáte ho přes vzdálená pracovní plocha (VNC)? Řeším to už 2 dny, přečetl jsem snad půlku internetu na toto téma a pro starší verze Ubuntu jsem našel desítky možných návodů, ale já to potřebuji rozjet na Ubuntu 9.10. Zjistil jsem následující: problém je způsoben tím, že když naběhne Ubuntu 9.10 bez připojeného monitoru dovoluje nastavit jen základní rozlišení 640x480 nebo 800x600, protože neví co zvládne monitor, který tam vlastně ani není připojen. Já tam potřebuji dostat aspoň 1024x768 aby se s tím dalo rozumně pracovat. Nebyl by to problém ve starší verzi Ubuntu pomocí /etc/X11/xorg.conf jak jsem se všude dočetl, kde by se napevno nastavilo 1024x768 a bylo by po problému. Je to sice pěkné nastavit tento soubor, problém ale nastává, když ho chcete najít. Opět si odpovím z toho co jsem vy-googlil: xorg.conf je konfugurační soubor který není dostupný, když je grafické prostředí spuštěno. Fajn podle dalšího návodu jsem zrušil grafické prostředí (Ctrl + Alt +1 a také jsem někde viděl Ctrl + Alt +2 obě volby fungují i v Ubuntu 9.10, ale soubor xorg.conf stejně nenajdete). Evidentně si tento soubor se mnou hraje na schovku, tak jsem zase goooglil jak je možné ho chytit. V jedné disluzi psali, že v Ubuntu 9.10 už tento soubor není a navíc když se tam ručně vloží, grafické prostředí se stane nestabilní, ovšem zapomněli tam napsat, který soubor nahrazuje xorg.conf v Ubuntu 9.10?

Tak mě napadlo, jstli by nebylo lepší udělat nějaký seznam konfiguračních souborů xxxxxxxxx.conf pro každé vydání Ubuntu a u každého napsat na co je dobrý(případně popis možných nastavení) a kde ho hledat a pak by se mohlo zrušit několik terabajtů diskuzí. Prostě by si každý našel konfigurák a nastavil si do něj co potřebuje a co nejde naklikat v grafickém prostředí, které je zatím udělané jen aby se dalo říct, máme grafické prostředí, to že se v něm dá nastavit tak 2% funkcí(možná jsem to přehnal s tak velkým procentem) je už druhá věc a nějaké větší nastavení se musí hledat v diskuzích. Bude to asi ještě pár měsíců(spíš roků) trvat než se bude dát většina věcí naklikat...

Jinak hardware na kterém mi to běží je: Intel D945GSEJT Johnstown, Atom N270, SODIMM DDR2 1024MB, SSD 8GB, a půjde tam + 1T HDD Seagate Low Power. Spotřebu to s Ubuntu bez toho 1T HDD má 11W, systém naběhne asi za 10-20 sekund a napájím to nabíječkou na LED baterku 12V 1,2A, ten 1T HDD tam připojím až mi dojde objednané trafo 12V 1,5A protože těch 5W na HDD už trafo 1,2A nezvládne. Poradí mi někdo s tím rozlišením pro můj mini servřík?

PS: není to server na stahování blbostí z netu, ale bude stahovat logovací soubory a uchovávat je cca 1 rok a nahradí tu žravou potvoru (40W) s Windows XP
« Poslední změna: 23 Listopadu 2009, 19:52:56 od kiklhorn »

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Ubuntu 9.10 + VNC + bez monitoru + rozlišení větší než 800x600
« Odpověď #1 kdy: 23 Listopadu 2009, 15:51:13 »
1. xorg.conf tam není, běží to na "automatiku"

2. Soubor si vytvořete, pokud existuje bude brán v potaz.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

libor777

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 23 Listopadu 2009, 18:52:42 »
Děkuji za odpověď a co mám do něj ale napsat, aby to mělo 1024x768? Někde jsem četl, že tomu mám vnutit ovladač "vesa" a pak to rozlišení pevně nastavit 1024x768, problém je v tom, že nemám tušení jak to tam zapsat, čekal bych, že tam bude nějaký config a já v něm budu měnit parametry, ale takhle to uvařit z ničeho to bude nad mé síly :'(

Ještě by tu byla jedna možnost, když tam připojím ten monitor, který u toho zatím mám (stará 14-ti palcová fosílie) tak tam 1024x768 na výběr je, pokud by se z toho systému dalo nějak dostat to aktuální nastavení do toho konfigu aby se už neměnilo bylo by vyhráno(tak jsem to ošálil ve WinXP) a pak bych sem nakopíroval obsah configu ať si to můžou stáhnout i ostatní co to na webu v diskuzích řeší...

Pokud máte někdo nějaký nápad pište prosím, je nás víc co to řešíme, děkuji...

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 23 Listopadu 2009, 19:03:02 »
Kód: [Vybrat]
Section "Device"
Identifier "VNC Device"
Driver "vesa"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "VNC Screen"
Device "VNC Device"
Monitor "VNC Monitor"
SubSection "Display"
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "VNC Monitor"
HorizSync 30-70
VertRefresh 50-75
EndSection

Mělo by fungovat, zdroj
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

libor777

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2009, 19:27:35 »
Skvělé, funguje to, děkuji moc  ;)

PS: pro linux lamy jak jsem já píšu postup jak to tam dostat:

1) otevřít terminál