Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Windows-linux sit, nastaveni..  (Přečteno 4216 krát)

Pepe999

• Stálý člen
  • **
Windows-linux sit, nastaveni..
« kdy: 26 Listopadu 2009, 23:24:06 »
Cau lidi,
jsem docela lamer, co se tyce sitovani pc-pc. Mame takovou malou sit a potreboval bych poradit. Mame pripojenych cca 10 pc mezi sebou pres switch. Vytvoril jsem groupwork, nastavil staticke ip adresy a sitove masky a ve Win XP pocitace v siti vidim, jenze mam problem s linuxem. Nainstaloval jsem Ubuntu, chtel nastavit adresy a sitove masky, ale nejde mi to potvrdit(apply). Nejde mi to udelat ani v Sabayonu, takze problem bude hlubsi. Na jednom pocitaci se mi to sice nejak nahodne povedlo, ale stejne jsem nevidel zadnej okolni pocitac, ackoliv byl minimalne jeden zapnutej(XP). Nevim kde a zda vubec se zadava(v linuxu) nekde workgroup, tak sem pisu. Protoze to je spis takovej pokus, tak jsem to zkousel uz driv na nejakem starsim vydani Ubuntu, kde jsem se fakt pripojil, network(places/network) mi nasel tu workgroup, nicmene jsem stejne zadnej pocitac opet nevidel, pac mi to zahlasilo ze nelze otevrit obsah, nebo tak neco...
Diky moc a omlouvam se za lamerskej topic.. :)

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Windows-linux sit, nastaveni..
« Odpověď #1 kdy: 27 Listopadu 2009, 08:01:25 »
Abys videl z Ubuntu na win pocitace, musis mit smbclient (je v zakladni instalaci) a abys byl videt z win musis doinstalovat balik SAMBA. Nastaveni je v /etc/samba/smb.conf
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 27 Listopadu 2009, 17:48:18 »
Abys videl z Ubuntu na win pocitace, musis mit smbclient (je v zakladni instalaci) a abys byl videt z win musis doinstalovat balik SAMBA. Nastaveni je v /etc/samba/smb.conf
Diky. Problem je, ze ty pocitace nejsou napojeny na net, pouze mezi sebou. Kdyz se mi to prvne povedlo, tak jsem tam videl neco jako smb videl, ale zadny pocitac nesel videt a v Synapticu jsem videl, ze balik Samba je uz nainstalovany po instalaci(v Karmic Koala)..
Taky me zajima, proc nemuzu potvrdit nastaveni sitove karty, pac bez toho nemuzu delat vubec nic..

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 27 Listopadu 2009, 19:50:24 »
Zdravím,
pokud nejdou nastavení potvrdit, nemáš pravděpodobně dostatečné opravnění je potvrdit http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
jabber: etnyx@jabbim.cz

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 28 Listopadu 2009, 13:25:23 »
Zdravím,
pokud nejdou nastavení potvrdit, nemáš pravděpodobně dostatečné opravnění je potvrdit http://wiki.ubuntu.cz/Root%20sudo
To bych nerekl. Sitova nastaveni jsem delal mockrat a nikdy jsem problem s pravama nemel. Kliknu na ikonu network managera, dam manualne upravit sit, nastavim ip adresu, sitovou masku, ale tlacitko "apply" je furt sede. Tady nekde jak ani root prava nastavit, navic jsem o tom nikdy ani neslysel. V te same siti se to uz ale nekomu povedlo, tak by me zajimalo, co delam spatne. Bohuzel dotycneho neznam a ani nemam kontakt, abych se mohl zeptat primo jeho...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 30 Listopadu 2009, 09:29:43 »
S tou Karmic Koalou jsou neustálé problémy...je divné, abys nemohl nastavit ip. Network manager bych vynechal a zkusil ip nastavit manuálně přes konzoli:

Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig eth0 tve_ip netmask 255.255.255.0
Předpokládám, že tvé síťové zařízení je na eth0.Nebude ale nastaveno DNS, takže nejspíš nepojede internet...na zkoušku lokální sítě to ale stačí. Po zadání příkazu zkontroluj, jestli se IP zapsalo

Kód: [Vybrat]
ifconfig
Měla by se ti zobrazit tvá nová IP..pak zkus propingnout PC v síti. Pokud bude vše funkční, sdílení dat už je pak jednoduché.
« Poslední změna: 30 Listopadu 2009, 09:33:10 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 01 Prosince 2009, 23:16:55 »
Vyreseno. Sice jsem to nezkousel, ale udajne je treba zrusit default network nastaveni po instalaci a nastavit to znova. Ve ctvrtek to budu zkouset sam, tak se uvidi.. :)
Kazdopadne diky za rady..

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.