Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Otevření a uložení souboru přes síť Samba v Kubuntu 9.10  (Přečteno 1432 krát)

martinas0570

• Návštěvník
Dobrý večer, zkusil jsem na zkoušku nainstalovat čisté Kubuntu 9.10. Při připojení do Win sítě v práci není možné otevírat soubory na serveru (u Open Office, zkoušel jsem i Qt Avidemux, Digikam). Obsah sítě je normálně viditelný, se soubory je možné manipulovat, přesouvat mezi adresáři. Při pokusu o otevření z programu vyskočí hláška "Můžete označit pouze lokální soubory" se záhlavím "Vzdálené soubory nejs.........", dál to není vidět. Stejně tak je to při pokusu uložit soubor na server.
Vypadá to na nějakou KDE záležitost, protože GNOME (resp. Ubuntu) takto běžně používám bez problémů. Určitě v tom bude něco, co přehlížím, možná nastavení Samba klienta nebo Dolphina, ale nevím, co by se tam mělo nastavovat, min. takovýhle parametr jsem nikde nenašel.
Neřešil jste to někdo?

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Otevření a uložení souboru přes síť Samba v Kubuntu 9.10
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2009, 06:52:08 »
No, ono záleží na nastavení serveru. Podle mě by na serveru neměl mít možnost nikdo soubory vůbec spouštět. Prohlížet, ukládat, stahovat ano, ale spouštět z bezpečnostních důvodů určitě ne, nicméně pokud ti to v Ubuntu šlo, tak asi opravdu někde v nastavení KDE, to ale bohužel nemám tak neporadím...chtěl jsem jen poukázat na bezpečnostní díru :-)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

martinas0570

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Prosince 2009, 07:13:01 »
Dík za odpověď. Jenom pro mojí informaci, kde v tom vidíš bezpečnosstní díru. Jedná se o server, kde jsou pouze odt, ods, pdf soubory, výkresy, fotky, nic spustitelného.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 02 Prosince 2009, 08:41:04 »
Nevím, na jakých systémech ti server běží. Jaké data tam máš ty je jedna věc, útočník ti tam podstrčí samozřejmě data svoje..jeden spustitelný soubor s nadefinovaným obsahem udělá celkem slušnou paseku, v tomhle případě by ten obsah mohl být klidně na "widláckých" systémech  del *.*. Samozřejmě by se ti musel na server nejdřív dostat, ale to pro někoho není zas až takový problém. Jsou lidi, kteří se tímto baví. Jaká je to sranda, když někomu smažou data nebo jim napadnou systém. Ve škole mají houby co na práci, tak se vymýšlí kraviny...šak to známe, že :-)
« Poslední změna: 02 Prosince 2009, 08:50:21 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

martinas0570

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Prosince 2009, 13:36:14 »
Je tu Win Server 2008, ale nejsem správce, jenom uživatel se svými právy, jak to mají zabezpečené, nevím. Já tam přistupuju jenom zevnitř. Ale vrátím se k problému. Vyzkoušel jsem to ještě na propojení dvou strojů, jeden Ubuntu 9.10(tam je nasdílený adresář přes Sambu - co nabídne Nautilus standardně), druhý moje Kubuntu 9.10. Stejný problém, úplně stejné hlášky. Při spojení Ubuntu x Ubuntu bez problémů. Vypadá to na problém Samba x KDE. Večer zkusím ještě NFS.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.