Doposud jsem měl CRT monitor Acer, kde bylo max. rozlišení 1024x768, po změně monitoru na Benq G2220HD se xorg samozřejmě nepřekonfiguroval (ani po sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg) a monitor tedy pracuje v maximálním rozlišení 1024x768.
Hledal jsem snad všude možně, abych mohl alespoň doplnit sekce "Monitor", případně "Screen", doplňoval jsem tam různá rozlišení, i ModeLine jsem tak nějak tipnul, ale pořád nic. Buď po restartu se obraz rozsype a nebo.....nebo vlastně nic, vždycky se rozsypal a byl zapotřebí tvrdý reset. V recovery modu jsem pak nahodil starý xorg a opět vše připraveno na další pokus, tedy jen v rozlišení 1024x768. Potřeboval bych, aby zvládal jeho maximální možné rozlišení, tedy Full HD 1920x1080.
Pak mě napadlo ještě najet přes LIVE CD, kde si tento monitor sám detekoval a rozlišení už bylo správné, obsah xorgu jsem tedy překopíroval do xorgu v mém, již zkonfigurovaném systému, ale nenaběhnul, opět rozsypaný obraz...výsledek stejný, jako když jsem reconfiguroval xorg.
Poslední možnost, která by to asi spravila je nainstalovat Ubuntu 9.04 na druhý pevný disk, odkud bych pak tento xorg použil...předpokládám, že to tímhle vyřeším, ale jako řešení mi to přijde dost neelegantní a rád bych to rozjel jinak..
Těžko se mi smiřuje s tím, že widle si vše detekovaly a stačilo jen změnit rozlišení. Bohužel v té HW podpoře je pro laika Windows v tomhle ohledu přívětivější. V Ubuntu plug and play není až tak dokonalé, ale rád s xorgem zalaboruju.
jsou nápady?