Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nováčci, v čem vás překvapilo Ubuntu (Linux)?  (Přečteno 38257 krát)

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Nováčci, v čem vás překvapilo Ubuntu (Linux)?
« Odpověď #75 kdy: 31 Prosince 2009, 14:56:41 »
Když jsem začínal, tak 8.04 svou podporou WiFi (ironie)  ;D
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #76 kdy: 31 Prosince 2009, 21:23:41 »
No, jak kterých wifi...třeba s miniPCI od intelu v noťasích nebyl žádný problém, ale jednu s čipem zydas jsem v tom starším jádře prostě nerozjel. I když dal se použít ms ovladač přes ndiswrapper...
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #77 kdy: 31 Prosince 2009, 21:30:19 »
Ale abych taky přispěl troškou do mlýna - mně hodně uchvátil systém balíčků, o něčem takovým jsem neměl potuchy, než jsem začal linux používat naostro denně.

geniv

• Návštěvník
  • programovani je fun
    • GFdesign
« Odpověď #78 kdy: 01 Ledna 2010, 15:03:11 »
Matně jsi pamatuji jak sem se k linuxu a nakonec i k ubuntu dostal. Když jsem byl na učňáku tak jsem věděl o tom že něco jako linux existuje ale to jen díky tomu že jsem tvořil/tvořím www stránky. Když došlo na toto téma tak jsem říkal že to je jedině dobrý systém na server a že na desktopu nebo notesu bych to asi nesnesl. Jenže v té době jsem o linuxu obecně nevěděl ani ň.

A ejhle věci se vyvijeli takovym směrem že jsem de dostal na vysokou zaměření IT no a co se nedozvím na prvné přednášce, že všecno dělají jen na linuxu, tak jsem se tehoz dne jeste dotazoval dotyčneho učitele ze jaky system by doporučil. To že byly a jsou mraky distribuci jsem se nějak doguglil.

Samozdřejmě učitel mě řelk že bych mohl skusit Mandrivu. Tak jsem si ještě ten den stáhnul a vypálil na DVD po instalaci na mě vybaflo prostředí KDE, polovička věcí tam nefungovalo a mě se to nechtělo vubec řesit asi měsic jsem si s tím hral na dualbootu pak co se mě podařily doinstalovat ovladače na nvidii tak jsem kdesik nasel ze beryl je programek s peknyma efektama. S tim kdyz se me to podarilo instalnou podelal jsem si pry xorg. A pak me jeste trapilo ze pri instalaci sebemensi kraviny musela byt DVD v mechanice jinak jsem nic nenainstaloval.

Pak to šlo rychle nekoliktrat se me podařilo rozhasit XP a nebo samotne linuxy. Pak me to nastvalo a ja testoval dalši, to me přislo pod ruku openSuse. Tam toho fungovalo uz vic ale stejny problem s mechanikou jako na mandrivě a taky omezenost instalace z repozitáře.

Pak po tomto se mě dostala do rudy Kubuntu 7.10 s KDE o gnome jsem vedel ale v te dobe jsem tomu nejak nepřišel na chuť. Ty jsem po předchozich zkušenostech instaloval už rači na Virtualboxu. Po te co jsem nekolikrát lehce zlikvidoval xorg. Po nejak dobe sem na XP zacal pocitovat neduhy apache2 a pak taky ty viry a co 3/4 roku reinstal pro nepouzitelnost XP  >:(

Jednoho dne jsme viděl na prednašce nejaky linux a compiz elefkt kostky. To mě naprosto dostalo tak jsem skoncil s dualbootem XP a ubuntu 8.04.1 ... po nekolika pokusech a nekolika reinstalech se ne podarilo dosahnout stabilniho provozu az jednoho krasneho dne po aktualizacich (jiz nekolik mesicu dostupnych 8.10 a na obzoru byly uz i 9.04) se me podelalo jadro ci co to bylo... Tak jsem se nastval a nainstaloval na disk misto XP nove 9.04 ... ty behali paradne i compiz behal paradne.

Pak jsem upgradoval na 9.10 a potvrdilo se to co jsem nekte zaslech ze *.10 verze jsou "odflaknute" oproti verzi *.04. Mam ted na vsech 3 notesech bohuzel 9.10 jakoze slapou ale problemy s DNS a nestalbilnim připojenim na nekterych wifi sitich  ??? Tak ted cekam jak na smilovani na 10.04 :D

regine

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #79 kdy: 02 Ledna 2010, 11:35:09 »
Nejsem 100 procent nováček Unixu/Linuxu (HP-UX 1992, Redhat 1998, Mandrake 1999), ale začal jsem s Ubuntu od 7mičkové řady (7.04 ?).
+ výborná podpora Wiki,
+ snadnost instalace a podpora driverů HW,
+ jednoduchost Gnome pro běžného usera (KDE useři budou oponovat)
Ještě dodávám - v práci jedu openSUSE (Yast také není špatný).
« Poslední změna: 02 Ledna 2010, 11:39:24 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS, 24.04 LTS

rionka

• Návštěvník
    • http://rionka.blogspot.com/
« Odpověď #80 kdy: 02 Ledna 2010, 12:54:15 »
Funguju na Ubuntu 9.04 a to asi dva tydny. Rozhodne me prekvapila podpora u spousty veci, cekala jsem, ze budu mit problemy s wifi a dalsim hardwarem - a jedine, co jsem zatim nerozchodila, je scanner.. vsechno ostatni bylo v poradku, vetsina nastaveni je zcela blbuvzdornych a kdyz mi neco nefungovalo, tak jsem skoro pokazde vygooglila reseni. A ano, vetsina topicu mela reseni prave na tomhle foru :)

Co se mi hodne libi, je uzivatelske prostredi Ubuntu a moznosti jeho uprav - a hlavne urcita logicka struktura, kterou linuxovy system ma a ktera me nuti, abych chapala, co presne delam a kam to zapisuju :D Jiste, linux je zasadne odlisny od win a mnoho veci si v nem clovek musi sam "vypestovat", ale beru to jako plus - o to vic pak vim. Mozna budu po roce mluvit jinak, ale v teto chvili Ubuntu chvalim a doporucuji.
« Poslední změna: 02 Ledna 2010, 14:44:53 od rionka »
Registered Linux User #505051

rionka

• Návštěvník
    • http://rionka.blogspot.com/
« Odpověď #81 kdy: 03 Února 2010, 22:00:21 »
Sám skript nepoužívám, ale mám na google docs texťák, kde mám vše důležité. Tzn sources.listy pro jednotlivé distribuce, fstab, postupy instalace ovladačů, seznam všech aplikací, které používám abych je nezapoměl nainstalovat a spoustu dalších návodů a tipů, jak co vyřešit a pořešit.

Tohle jsem si kratce po instalaci ve strucnosti zavedla a stale updatuji. Musim rict, ze to byl jeden z nejlepsich napadu, co se mi zatim v mem boji s Linuxem hodily :) Vrele doporucuji.
Registered Linux User #505051

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #82 kdy: 01 Června 2010, 16:04:06 »
nepoužívám linux ani rok
sám nechápu proč sem použil 8.4 když už byly dostupné 9.4
mě ubuntu doporučil strejda ta k sem pídil až sem si to všechno zjistil jenom sem jaksi zapoměl přeškrtnout checkbox a ejhle je po XP a mam ubuntu sice po tejdnu byl reinstal na 9.4 a všihni mi záviděj rychlost (to byl hlavní důvod pro ubuntu)
a pak sem našel i jiné výhody jako nastavitelnost tak sem udelal pět screenshotů z 5 různých nastavení vždy to vypadalo jinak
jeste ted se smeju jak profesorka informatiky se divila že jo to jeden OS a ted ubutu pouze doporucuju dokonce sem na nej chtel udelat i prezentaci (tu mi profesorka nechtela povolit a byl z toho linux vs windows a stejne to byla debata typu proc vznikl linux a dotazy se týkali linuxu ...)
jenom skoda ze wine ne vsechen SW rozchodi a dostalo me ze se daji vymenit knihovny kupodivu sem se to dozvedel v dokumentaci...
ubuntu 10.4 az na to ze mi nejde 3d je to dobrý... vlastně víc než to

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #83 kdy: 01 Června 2010, 16:26:24 »
Mě velice příjemně překvapilo, když jsem si U8.04 nainstaloval na 16GB klíčenku a rok to používal k veškeré práci (v kanclu, doma na chatě) a spouštěl to na každém železe (kromě staré mikrovlnky). To jiný systém (bohužel ani novější Ubuntu) neumí.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #84 kdy: 01 Června 2010, 17:05:45 »
Mě velice příjemně překvapilo, když jsem si U8.04 nainstaloval na 16GB klíčenku a rok to používal k veškeré práci (v kanclu, doma na chatě) a spouštěl to na každém železe (kromě staré mikrovlnky). To jiný systém (bohužel ani novější Ubuntu) neumí.
Potom doporučuji specializované distribuce.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #85 kdy: 01 Června 2010, 21:09:11 »
je skoda kdyz misto driveru de SW

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #86 kdy: 01 Června 2010, 21:33:06 »
Mohu Tě ještě jednou poprosit, abys přestal chválit zastaralé aplikace, nikomu to tady není milé a ani užitečné. Děkuji.

Michal "Tylnesh" Kohútek

• Administrátor fóra
  • Stálý člen
    • Lords Of Tech
« Odpověď #87 kdy: 01 Června 2010, 21:57:17 »
Kde bolo, tam bolo...

Ale nie, moja story s prechodom na Ubuntu je úplne prostá. Dostal som raz od kamaráta liveCD Gutsy Gibbon-a, pár dní som ho na svojej starej šunke bez pripojenia na net skúšal a nakoniec som ho aj nainštaloval. Aź na problémy vyplývajúce z inštalácie všetkého z .deb balíčkov sa mi to veľmi zapáćilo a moje nadšenie vyvrcholilo, keď som si o pár mesiacov pripojil i poslednú baštu starovekého sveta k celosvetovej sieti posluhovačov Veľkého Brata (:D) a objavil som krásu repozitárov. To je jedna z hlavných vecí, kvôli ktorým si uź neviem predstaviť beh na Windowse...
https://lordsoftech.com

Registered Linux User #506395

--- Smartphone 0: Apple iPhone 13 Pro
--- Laptop 0: Apple Macbook Air M1
--- Laptop 1: Dell Latitude 5440
--- Laptop 3: Tuxedo InfinityBook Pro 14 Gen7
--- Workstation: Ryzen 7 2700X, RX 5700XT, 32GB RAM
--- Other: Niekolko kusov od kazdeho vydaneho variantu Raspberry Pi, VisionFive 2, apod.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #88 kdy: 01 Června 2010, 22:14:53 »
Mohu Tě ještě jednou poprosit, abys přestal chválit zastaralé aplikace, nikomu to tady není milé a ani užitečné. Děkuji.

Jak tedy Iáčkův styl moc nemusím, shledávám tento jeho příspěvak nezávadným :) A abych přidal trochu bulváru: hepet a phplus - oběma je přes šedesát, občas mluví jeden za druhého a oba mají podezřele vysokou karmu. Mně je to fuk, jen mě to zajímá z psychologického hlediska, co v tom je?

aloisam

• Host
« Odpověď #89 kdy: 01 Června 2010, 22:33:09 »

10.04 stoprocentně spustíš na některým novějším hardwaru, na kterým se 8.04 nebude chytat.. Pokud to ale, jak říkáš, platí i obráceně, tak je to imo chyba. Ví někdo kdy, jak, a jestli vůbec, se podpora pro starší hardware z linuxovýho jádra odstraňuje?

A abych přidal trochu bulváru: hepet a phplus - oběma je přes šedesát, občas mluví jeden za druhého a oba mají podezřele vysokou karmu. Mně je to fuk, jen mě to zajímá z psychologického hlediska, co v tom je?

Taky jsem si všim = taky mě zajímá. ;) Vždyť kdo by se nezajímal o bulvár, že? :D

sabraq

• Závislák
« Odpověď #90 kdy: 01 Června 2010, 22:47:27 »

Jak tedy Iáčkův styl moc nemusím, shledávám tento jeho příspěvak nezávadným :) A abych přidal trochu bulváru: hepet a phplus - oběma je přes šedesát, občas mluví jeden za druhého a oba mají podezřele vysokou karmu. Mně je to fuk, jen mě to zajímá z psychologického hlediska, co v tom je?
...je to tak běžné, vždyť je tu už rok...a doslova visí na fóru :D

compaq

• Závislák
« Odpověď #91 kdy: 02 Června 2010, 08:33:01 »

10.04 stoprocentně spustíš na některým novějším hardwaru, na kterým se 8.04 nebude chytat.. Pokud to ale, jak říkáš, platí i obráceně, tak je to imo chyba.

Pro mě není důležité, že systém (na klíčence) spustíš na novějším HW, ale že ho spustíš na všem (u rodičů, kamaráda, ve vedlejším kanclu, u souseda na chatě, na různém rozlišení atd.). Co jsem potřeboval je univerzálnost a možnost se připojit všude na net. Jako nejuniverzálnější systém (zkoušel jsem U8-U10, SuSe10-11.3) pro klíčenku mi připadá U8.04. Opravuji se: Netvrdím, že to novější distra neumí, ale novější (s GRUB2) neumím na klíčenku nainstalovat tak, aby se systém spolehlivě spustil na stroji s jedním, dvěma, nebo žádným HDD s různými počtem oddílů a různými systémy).
Dál systém hodnotím podle toho, jak často průměrně padá. Jeho fičůry nejsou na žádném z prvních třech míst důležitosti, protože to, co já potřebuji uměly systémy již před pěti lety a na nic nového se netěším (na rozdíl od většiny návštěvníků fóra).
Podobně nároky na výkon HW u mě skončily před pěti lety ripem DVD-DivX a od té doby jsem větší výkon nepotřeboval. Že se film komprimuje hodinu? Zvykl jsem si. Myslím, že s tím vystačím do smrti.
Nekamenujte mě, ale na rodinných NB mám U8.04 stále a v kanclu jsem se k U8.04 rychle vrátil z experimentu s 9.10 a 10.4.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #92 kdy: 02 Června 2010, 11:35:25 »

10.04 stoprocentně spustíš na některým novějším hardwaru, na kterým se 8.04 nebude chytat.. Pokud to ale, jak říkáš, platí i obráceně, tak je to imo chyba.

Pro mě není důležité, že systém (na klíčence) spustíš na novějším HW, ale že ho spustíš na všem (u rodičů, kamaráda, ve vedlejším kanclu, u souseda na chatě, na různém rozlišení atd.). Co jsem potřeboval je univerzálnost a možnost se připojit všude na net. Jako nejuniverzálnější systém (zkoušel jsem U8-U10, SuSe10-11.3) pro klíčenku mi připadá U8.04. Opravuji se: Netvrdím, že to novější distra neumí, ale novější (s GRUB2) neumím na klíčenku nainstalovat tak, aby se systém spolehlivě spustil na stroji s jedním, dvěma, nebo žádným HDD s různými počtem oddílů a různými systémy).
Dál systém hodnotím podle toho, jak často průměrně padá. Jeho fičůry nejsou na žádném z prvních třech míst důležitosti, protože to, co já potřebuji uměly systémy již před pěti lety a na nic nového se netěším (na rozdíl od většiny návštěvníků fóra).
Podobně nároky na výkon HW u mě skončily před pěti lety ripem DVD-DivX a od té doby jsem větší výkon nepotřeboval. Že se film komprimuje hodinu? Zvykl jsem si. Myslím, že s tím vystačím do smrti.
Nekamenujte mě, ale na rodinných NB mám U8.04 stále a v kanclu jsem se k U8.04 rychle vrátil z experimentu s 9.10 a 10.4.
Nikdo Tě nekamenuje, má připomínka směřovala jen k tomu, že se neustále opakuješ, jako by bylo U8.04 zázračné distro a v tom momentě se vývoj zastavil. Tvá psychologická poznámka mne pobavila ale neumím Ti pomoci. Přitom řešení je tak prosté. :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #93 kdy: 02 Června 2010, 12:10:23 »
...má připomínka směřovala jen k tomu, že se neustále opakuješ, jako by bylo U8.04 zázračné distro...

Je to opozice proti všeobecnému názoru, že poslední distro je nejlepší. Někdo zase tvrdí, že je lepší SuSe, někdo Fedora... Každej tvrdí něco jinýho, nediv se tomu.
U8.04 není zázračné, ale mě funguje nejspolehlivěji.

Co se vývoje týká, uvítal bych, kdyby bylo jedno distro za 5 let a zbylé 4 roky by se opravovaly chyby v tom posledním. Stihlo by se jich opravit více. Za deset dvacet let by nebyl pokrok sice tak daleko, ale systémy by byly 100x spolehlivější... A vo tom to je!!! Alespoň u mě.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #94 kdy: 02 Června 2010, 13:08:12 »
Co se vývoje týká, uvítal bych, kdyby bylo jedno distro za 5 let a zbylé 4 roky by se opravovaly chyby v tom posledním. Stihlo by se jich opravit více. Za deset dvacet let by nebyl pokrok sice tak daleko, ale systémy by byly 100x spolehlivější... A vo tom to je!!! Alespoň u mě.

V tom případě jsi ideální zákazník pro enterprise distribuce, které přesně takhle fungují - takže hurá pro SLED nebo RHEL (nebo CentOS).

aloisam

• Host
« Odpověď #95 kdy: 02 Června 2010, 13:25:35 »
V tom případě jsi ideální zákazník pro enterprise distribuce, které přesně takhle fungují - takže hurá pro SLED nebo RHEL (nebo CentOS).

no však má ještě rok podpory pro 8.04, a pak už třeba 10.04 bude pro něj dost odladěná :)
Pokud teda, se nevyřazuje podpora hardwaru z jádra, ale to se mně nějak nezdá, vždyť i ty mini distra, co mají být určený pro starší hardware, dostávají novější a novější jádro, nebo ne?

mido0258

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #96 kdy: 02 Června 2010, 14:21:04 »

kdyz s tim zacinal proc ne?

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #97 kdy: 02 Června 2010, 14:36:53 »
Trochu si tu přihřeju svoji polívčičku.
compaq: Zkoušel jsi třeba Debian? Asi by Tobě šikla jedna z těchto dvou větví: stable nebo testing. Větev stable je orientovaná především na spolehlivost, neobsahuje ty úplně nejnovější věci, vhodnější spíše na servery. Větev testing neobsahuje sice nejnovější systémové složky, ale aplikace má celkem up-to-date. Sám provozuji Debian testing na dvou strojích a slouží mi zatím dobře.

compaq

• Závislák
« Odpověď #98 kdy: 02 Června 2010, 14:50:16 »

Pokud teda, se nevyřazuje podpora hardwaru z jádra, ale to se mně nějak nezdá, vždyť i ty mini distra, co mají být určený pro starší hardware, dostávají novější a novější jádro, nebo ne?

Koupil jsem si 3 stejný počítače. Nehodlám v příštích 5 letech měnit HW. Leda, když něco vodejde, vyndám další ze skříně... :-) Džíny si kupuju taky po dvou třech stejných už 10 let... Doufám, že mě nějaké nové jádro nedonutí jít si koupit novější HW...

pacholik

• Závislák
« Odpověď #99 kdy: 03 Června 2010, 16:32:02 »
Původně sem zamýšlel vyzkoušet linux jenom přes vejkend: Program na aktualizaci ovladačů ve WinXP mi způsobil permanentní BSOD při startu systému. Měl sem zrovna objednanej externí disk, měl přijít po víkendu. Než sem moh udělat zálohu a nahodit nějaký windle, sem nahodil Mandrivu. Jako naprostýmu nováčkovi mi dělalo strašný problémy nahodit ovladače nvidie. Co sem hledal na netu bylo porád jenom pro ubuntu... no moc sem to nekoumal a stáhnul ubuntu ;)
Fakt mě překvapilo, že takový programy který sem měl rád na windlích (nepřeplácaný, účelný a zadarmo) byly v ubuntu v zálkadní instalaci. Až sem dostal pocit, že ty linuxový programy snad někdo dělá pro to aby je někdo používal (kdežto z typickýho win programu mam pocit, že ho někdo dělá aby měl co nejvíc fičur kterýma by se moh chlubit).
No strašně se mi to zalíbilo, od tý doby sem se na win nevrátil :P

Jinak musim říct že mi hodně pomohla zdejší wiki, s čim sem si v začátcích nevěděl rady s tim mi vždy pomohla.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.