Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu žere šíleně RAMku  (Přečteno 3871 krát)

pivik

• Host
Re: Kubuntu žere šíleně RAMku
« Odpověď #25 kdy: 25 Prosince 2009, 17:28:57 »
Je zajímavé, že na desktopu kde mám U 9.10 32 bit s generic-pae kernelem na 4GB RAM, tak je spotřeba ještě únosná - po startu kolem 250 MB RAM. Ale na jiných desktopech to stoupá hned po startu přes 400 MB. Tady je vidět, že chyba nebude jen v použitém systému, ale pravděpodobně i v HW.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #26 kdy: 26 Prosince 2009, 03:22:30 »
Tomu nerozumím. Mně startuje KDE 4.3.2 na Debianu se zaplněnými 200MiB a přes 400 se dostanu málokdy.

Jo to máš pravdu na ext3 mi to taky tak běželo,ale na ext4 to je trochu jinak ;)

Edit:mě totiž připadá,že na ext4 to jede rychleji ale za cenu větší spotřeby hw nároků. :-\
No jo, ale já mám ext4 už asi dva měsíce! :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

airlive

• Závislák
  • Linux User: 479151.
« Odpověď #27 kdy: 26 Prosince 2009, 08:46:28 »
4@Firzen → hm,co se bavím s klukama co mají oS všichni startují na  +/-  500mib
               → je možné,že je to distrem,nebo hw jak říkal otas.pe
               → možná by nebylo špatné kontaktovat známé s jinými distry a udělat si takový malý průzkum :D
openSUSE Leap 15.1
Vivaldi: King of Browsers.
"Tón, kterým se hovoří v linuxových skupinách, je tvrdý, ale srdečný..."

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #28 kdy: 26 Prosince 2009, 10:24:53 »
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: 26 Prosince 2009, 19:18:38 »
Z principu čím větší pamět a silnější procesor, tím se bude víc zaplnovat.
záleží to na mnoha věcech, ne jenom na spuštěných aplikacích a OS.

A proč mít 2GB RAM a víc když se čertíte když se to využívá? Budte rádi že to v počítači k něčemů máte a je to prospěšný.
Fire's in my soul, steel is on my side

NoWin

• Host
« Odpověď #30 kdy: 26 Prosince 2009, 19:40:06 »
Z principu čím větší pamět a silnější procesor, tím se bude víc zaplnovat.
záleží to na mnoha věcech, ne jenom na spuštěných aplikacích a OS.

A proč mít 2GB RAM a víc když se čertíte když se to využívá? Budte rádi že to v počítači k něčemů máte a je to prospěšný.
Jo, bude se víc zaplňovat (ne kvůli CPU), ale díky cache, která může bejt zmenšena na úkor jinýho programu, kterou můžeš bleskově vyprázdnit.
Operační systém by měl bejt prostředím pro běh různých aplikací uživatelem spuštěných a ne že máš např. 512MiB RAM, z toho 500MiB si vezme systém vč. kernelu a těch zbylých 12MiB máš na aplikace Tebou spuštěný. Spustíš FF a místo toho, aby běžel rychle v RAM, bude běžet 100× pomalejc ve swapu.
Proto by měl systém sežrat pokud možno co nejmíň paměti, aby jí zbylo co nejvíc i pro ostatní programy.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: 26 Prosince 2009, 21:13:12 »
systém musí s pamětí umět správně hospodařit.
Když to zjednoduším tak procesor vypočítá nějakou operaci a pošle ji automaticky do RAM aby mohl řešit okamžitě další a nemusel čekat až se daná operace zpracuje. Tím je z RAM něco jako fronta vyřešených operací. Pokud procesor čeka, tak trvá dlouho i samotný úkon.

což je první otázka: Naco mít rychlej procesor když se v počítači nudí?
druhá otázka: když RAM urychluje práci, tak proč ji nevyužít když ji mám dostatek?

Jak jsem řekl systém by měl operační pamět správně rozvrhnout a dobře s ní hospodařit, pokud ji zaplnuje natolik, že nezbyde pro další úkony, tak je někde problém a nebo jen systém s pamětí hospodařit pořádně neumí což se stává například při 4GB RAM.

Fire's in my soul, steel is on my side

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.