Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Po instalaci Ubuntu 9.10 po vypnutí neBOOTuje  (Přečteno 1712 krát)

jakub@86

• Návštěvník
Po instalaci Ubuntu 9.10 po vypnutí neBOOTuje
« kdy: 31 Prosince 2009, 02:48:12 »
Ahoj,
jsem v užívání linuxu naprostý začátečník....z Live CD jsem bez problému nainstaloval Ubuntu - Karmic Koala (jako jediný systém po předchozích XP) a bez problémů Ubuntu spustil, aktualizoval některé položky,...

Po vypnutí, když jsem chtěl počítač znovu zapnout, nenabootoval...místo toho jenom varovně pípal (a vypnul se mj. i monitor).
Počítač se pak podařilo spustit nabootováním pomocí onoho CD (po té co jsem provedl z CD kontrolu disku a při dalším nepovedeném startu i paměti, které vyšly bez problému). Při restartu systému počítač naběhne v pohodě, ale po vypnutí a novém startu se objeví zase stejný problém.

Pročítáním příspěvků ve fóru jsem došel k závěru, že by mohl být problém s oním GRUBem 2....ale tech příspěvků je tolik, že se v tom svým laickým okem nevyznám a žádný přesně nesedí na můj problém (nebo mi to tak příjde)...:-(

Díky za pomoc :)

ladarozan

• Stálý člen
  • **
Re: Po instalaci Ubuntu 9.10 po vypnutí neBOOTuje
« Odpověď #1 kdy: 31 Prosince 2009, 06:42:58 »
Porovnal bych to s verzí 9.0.4
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Karlos615

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 31 Prosince 2009, 11:03:09 »
A když to zapneš jak daleko se dostaneš proběhne test paměti a načtení disků a začne nabýhat grub?
taky se koukni co máš za zkladní desku a stahni si kní manuál.
Některé počítače mají selfdiagnostiku a pokud je neco špatně tak ruzně pípají tzv beep kody a vmanualu bývá pospsáno co to je.
Třeba v mém případě jsem měl špatnou baterku na desce a projevovalo se to podobně.

jakub@86

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 31 Prosince 2009, 12:02:42 »
Díky za rychlé odpovědi.
Test paměti proběhne a hned po něm i načtení disků a v další obrazovce se to sekne...což bude asi ten grub.... Ale třeba teď se počítač zapnul uplně v klidu (což nechápu).

Btw, dá se zjistit typ základní desky nějak ze systému? Jinak baterka by snad měla být v pohodě, jestli můžu usuzovat z předešlých bezproblémových startů XP...a systémový čas je taky ok

Karlos615

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 31 Prosince 2009, 14:11:35 »
Dá sekouknout do pc tam bude někde přímo na desce uvedeno co je to zač nebo pokud najede systém tak je to tuším "sudo lshw" a hledej něco jako matherboard. a jestli se to sekne na grubu tak by to vypsalo "Grub error třeba 15 nebo tak něco ale to si myslím že by to nepískalo.

jakub@86

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 01 Ledna 2010, 20:46:24 »
motherboard mám K7S5A v1.0.....ve staženém manuálu jsem nic jako beep kódy nenašel....
Ještě jsem přišel na to, že když se to snažím bootovat přes boot menu, předtím než se to sekne to ještě napíše loading Grub....a pak už zase jenom pípání a vypnutý monitor (posledně to mělo i problémy bootovat z cd)

Karlos615

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 02 Ledna 2010, 10:50:03 »
Koukal jsem že tento kousek už je pěkně letitý ;). Proto bych to pecko ještě jednou otevřel a podíval se pořádně na základní desku a kounul na kondíky jestli nejsou nafouklé.  Spíš bych to viděl jako problém HW než SW.

jakub@86

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Ledna 2010, 13:57:22 »
Koukal jsem dovnitř a kromě prachu (kterej jsem lehce odsál) jsem nic podezřelého nenašel.....
Věc je, že předtím na tom XP spouštěli úplně bez problémů......až na značně pomalý start a další věci, ve kterých mi přišlo ubuntu lepší :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.