Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: netbook remix 9.10 a asi selhání pevného disku - prosím pomoc  (Přečteno 2129 krát)

Terezka0102

• Návštěvník
Dobrý den,
mám asus eee pc 4GB s ubuntu netbook remixem 9.10. Po nainstalování jedné hry (aliens) a při následné spuštění této hry mi nb začal hlásit problémy s diskem - málo místa na disku (101Mb) a žádost o odstranění nepotřebných souborů, po smazání některých souborů jsem se pokusila velkou hru a ostatní nepotřebné aplikace odinstalovat, ale bohužel bezúspěšně. počítač se nejdříve sekal, potom po stisknutí tlačítka "odinstalovat" se nic nestalo. Tak jsem uložila rozepsaný dokument a počítač restartovala. Při spuštění mi však hlásí tuto chybu: Se serverem nastavení nastal problém (/usr/lib/libgconf2-4/gconf-sanity-check-2 se ukončil se stavem 256). Po kliknutí na jediné možné tlačítko "zrušit" se objeví:  "Problém s instalací: výchozí nastavení Správce napájení nebylo správně nainstalováno Prosím kontaktujte svého správce systému." a okno pro přihlášení uživatele. Když se přihlásím, nb se opět restartuje s tím samým problémem.

Neznáte prosím někdo způsob jak zachránit data? Jsou pro mě celkem důležitá a ne všechno mám zálohované. Slyšela jsem něco o programu podobném Total Commanderu,který se nějak snad bootuje sám ze sebe a mohl by pomoct... Moc se v téhle problematice nevyzám, prosím poraďte.

Děkuji T.

ladarozan

• Stálý člen
  • **
Re: netbook remix 9.10 a asi selhání pevného disku - prosím pomoc
« Odpověď #1 kdy: 30 Prosince 2009, 21:18:40 »
Úplně nejjednodušší je použít cdrom s ubuntu a nastartovat z něj. Pak bude přístup k disku s možností záchrany.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #2 kdy: 30 Prosince 2009, 23:04:02 »
1. Výborný popis problému, takhle je pak radost pomáhat.
2. Data budou asi v pořádku a disk taky, většinou je to jen nějaký problém s právy. Na opravu ale budeš muset nabootovat z LiveUSB/LiveCD anebo jít do recovery mode.

Pokud budeš v recovery mode, zvol možnost root nebo netroot a pak tu zkopíruj výpis z těchto příkazů (pro podrobnosti jak zadávat příkazy apod. viz Terminál)
Kód: [Vybrat]
stat -c %n%a%u%g /tmp /etc/gconf/*
Ten výpis by měl vypadat nějak takto
arrange@lean:~$ stat -c %n%a%u%g /tmp /etc/gconf/*
/tmp177700
/etc/gconf/275500
/etc/gconf/gconf.xml.defaults75500
/etc/gconf/gconf.xml.mandatory75500
/etc/gconf/gconf.xml.system75500
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Terezka0102

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 31 Prosince 2009, 14:23:26 »
Do recovery módu jsem se nemohla dostat - nezobrazila se mi ani informace k jejímu spuštění, ale stejne bych určitě měla problém s těmi příkazy. Zkoušela jsem spuštění přes LiveUSB, k souborům, které nebyly ve složkách byl bezproblémový přístup, ale nemohu se dostat do složek, kde mám soubory. Hlásí mi to, že obsah složky nemůže být zobrazen, protože k tomu nemám povolení. Tak pořád nevím co s tím můžu udělat.

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 31 Prosince 2009, 15:13:34 »
Zkuste třeba toto
sudo nautilus a v okně přístup na ony soubory....
« Poslední změna: 31 Prosince 2009, 15:15:34 od ladarozan »
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Terezka0102

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 31 Prosince 2009, 15:34:19 »
Děkuju, už to funguje :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.