Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční nastavení jasu v Ubuntu 9.10 na Acer Extensa 5235 [vyřešeno]  (Přečteno 8958 krát)

Robert Vlach

• Návštěvník
Přátelé zdravím :-)

Po trochu komplikované ale přece jen úspěšné instalaci Ubuntu 9.10 na novém notebooku Acer Extensa 5235 řeším ještě jeden drobný, ale docela nepříjemný problém s ergonomií:

Nejde mi nastavit jas monitoru přes ikonku jasu na panelu ani přes funkční klávesy notebooku. Implicitně je jas nastaven na maximální hodnotu a nejde nijak změnit, což je hodně nepříjemné a při delší práci mě z toho pálí oči a bolí hlava.

Po stisku funkčních kláves sice naskočí v oznamovací oblasti bublina s ukazatelem úrovně jasu, ale bez ohledu na nastavenou hodnotu se jas nijak nemění. Navíc na funkční klávesy reaguje ukazatel opačně (přidáváním jas ubírá a naopak).

Jas mohu nastavit pouze před zavedením systému pomocí funkčních kláves (očividně funkce BIOSu), ale po jednom restartu si to Ubuntu opět přenastaví na maxiální jas.

Existuje nějaký způsob, jak podporu nastavení jasu opravit, nebo alespoň napevno nastavit na přijatelnější hodnotu? (V noteboku je grafika Intel GMA 4500M se sdílenou pamětí 32/64/128 MB.)

Předem díky za tip a přeji pěkný zimní večer všem :-)

Robert Vlach
« Poslední změna: 21 Března 2010, 13:46:23 od Tadeáš Pařík »

Robert Vlach

• Návštěvník
Re: Nefunkční nastavení jasu v Ubuntu 9.10 na Acer Extensa 5235
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2010, 21:04:22 »
Hledal jsem řešení různě na webu několik hodin, ale zatím stále neúspěšně.

Problém je, že jsem v Ubuntu nováček a nepoznám, které návody jsou bezpečné, a které ne... Našel jsem pár stránek s podobným problémem, ale týkaly se většinou jiných modelů, takže mám obavy, abych nějak nepoškodil nastavení systému.

Neřešili jste někdo na Aceru problém, který by byl alespoň podobný?
Nebo mne, prosím, odkažte na nějaký spolehlivý anglický zdroj, kde bych mohl pomoc najít.

Předem díky za jakýkoli dobrý tip :-)

Robo

Jan Fuchs

• Návštěvník
    • http://www.fuky.org
« Odpověď #2 kdy: 11 Března 2010, 01:03:52 »
Mrkni se na http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/acer/acer-extensa-5235.

Řešení je předat jádru volbu:

Kód: [Vybrat]
acpi_osi=Linux
A poté můžeš měnit jas pomocí programu:

Kód: [Vybrat]
xbacklight -set 50
BTW: Funguje Ti zvuk? Pokud ho v alsamixeru zapnu, tak šumí ať dělám co dělám.  :(
Psi-tabor.info - Ivo Eichler, ETriatlon.cz - Výuka plavání

Robert Vlach

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 11 Března 2010, 01:09:01 »
Honzo díky za tip :-) Před časem se mi ten problém podařilo vyřešit celý s pomocí anglického fóra:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=8705174
Teď už mi Ubuntu běží k plné spokojenosti, opravdu výborný systém!

Welblaud

• Aktivní člen
  • *
Tak to nevím, jak to kdo dokázal. Zadal jsem parametr do grubu, fungují mi Fn klávesy i tahátko v nastavení napájení, ale displej nereaguje. Ani xbacklight nefunguje, resp. vypisuje hodnoty přesně jak je zadám tahátkem v napájení nebo podle jemu předaných parametrů, ale displej prostě nic.  ???
Nu což, linux JE závislost, a ne že ne…

Honzaa90

• Návštěvník
Re: Nefunkční nastavení jasu v Ubuntu 9.10 na Acer Extensa 5235 [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 10 Listopadu 2010, 22:56:15 »
Ahoj, mám úplně stejný problém. Acer emachines E727. Když s klávesou fn chci stáhnout kontrast, tak mi to ukazuje posuvní a že by měl bejt ztlumenej ale nic se neděje.  xbacklight -set sem taky zkoušel ale taky nic. Našel sem návod, ale je k tomu nutná rekompilace jádra.(sem začátečník, takže bojim ;) ) máte někdo lepší(jednoduší) řešení.
Dík Honza

Honza Bouma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 09 Června 2011, 13:46:22 »
Honzo díky za tip :-) Před časem se mi ten problém podařilo vyřešit celý s pomocí anglického fóra:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=8705174
Teď už mi Ubuntu běží k plné spokojenosti, opravdu výborný systém!
Mohl by, prosím, někdo přeložit ten návod do češtiny, moc tomu nerozumím..a mám stejný problém na Aceru Aspire 3820T..Na klávesu Fn+šipky reaguje pouze indikátor...Ubuntu 11.04..dík

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
No zjednodušeně řečeno, tam jsou popsány dvě možnosti:

1) editovat grub v /etc/default/grub přidáním/změnou acpi_osi='Linux'

a druhá možnost

2) nastavení v system>preferences>power management

Jen jsem to tak rychle prolítnul, podobný problém jsem neměl, takže nevím, jestli funguje a zda-li to nebude mít vliv na něco jiného. Ale text není nijak složitý, možná by stačil Google translator  ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.