Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Funguje Ubuntu pouze na USB HDD prakticky?  (Přečteno 4097 krát)

Michal Maňas

• Návštěvník
    • http://wiki.ubuntu.cz/MichalMa%C5%88as
Funguje Ubuntu pouze na USB HDD prakticky?
« kdy: 24 Ledna 2010, 00:52:32 »
Když budu mít v počítači jediný harddisk a to externí přes USB, pojede Ubuntu 9.10 normálně? Mám na mysli běžný externí HDD co se otáčí, nikoliv SSD. Jsou vhodné všechny takové HDD? Má nějaký užitečný/neužitečný vliv automatická funkce externího harddisku "Power Saving mode"? Jsou vhodnější připojení než USB, jako např. externí SATA a nebo USB 2.0 bohatě stačí?

NoWin

• Host
Re: Funguje Ubuntu pouze na USB HDD prakticky?
« Odpověď #1 kdy: 24 Ledna 2010, 02:03:21 »
Umožní-li Ti to BIOS, tak to samozřejmě fungovat bude, i když to možná bude pomalejší (rychlostní limity USB).

Michal Maňas

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Ledna 2010, 10:15:54 »
Za posledních deset let lze v každém BIOSU nastavit bootování z USB HDD, takže každý BIOS mi umožní, aby se to dalo nastavit. Ale umožní mi, aby to skutečně vždy fungovalo?

Bude to možná pomalejší a nebo určitě pomalejší? A bude to pomalejší než co?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 24 Ledna 2010, 12:10:20 »
Ano bude to fungovat.
Bude to urcite pomalsie.
Bude to pomalsie ako najpomalsi HDD pripojeny cez IDE alebo SATA.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Walard

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 25 Ledna 2010, 16:06:55 »
Pokud máš USB 3.0 (5 Gbit/s), tak se to vyrovná SATA rozhraní.  ;)

Michal Maňas

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 25 Ledna 2010, 17:37:16 »
A pokud mám USB 2.0 (480 Mbit/s = 60 MByte/s) tak to má poloviční rychlost jako PATA (133 MByte/s). Přičemž zápis bude pomalejší ~asi 25 MB/s. Stačí to na běžný provoz Ubuntu? Odhadem bude startovat 2x pomaleji a odhaduji, že některé programy - třeba OpenOffice nebo možná GIMP by mohly startovat o sekundu pomaleji. Předpokládám, že při odpovídajícím hardwaru (CPU >1.5 GHz, RAM 2 GB) a třeba při surfování na internetu a třeba při přehrávání videa by se takový externí HDD nemusel vůbec negativně projevit. Je můj odhad správný? A to nebudeme vědět, dokud to někdo nevyzkouší.

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 25 Ledna 2010, 17:49:23 »
Pozor na teplo při delším provozu. Externí disky jsou míněny na zálohování a pod., neměly by běžet trvale. Pokud ano, je třeba podpořit větrání, jinak disk trpí.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 25 Ledna 2010, 17:53:16 »
Pozor na teplo při delším provozu. Externí disky jsou míněny na zálohování a pod., neměly by běžet trvale. Pokud ano, je třeba podpořit větrání, jinak disk trpí.

Co to je za blbost? Když vykucháš krabičku externího disku, tak je tam normální klasický disk, dnes většinou SATA.
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Kedrigern

« Odpověď #8 kdy: 25 Ledna 2010, 19:10:29 »

Co to je za blbost? Když vykucháš krabičku externího disku, tak je tam normální klasický disk, dnes většinou SATA.

No například u mě je takový HDD v PC vložen v přihrádce kde kolem něj koluje vzduch (z větrání case) a ještě teplo odvádí konstrukce v které je vložen, externí disk je právě v malém obalu, který relativně dobře drží teplo... Jistý rozdíl bych tu viděl. Samozřejmě je to model od modelu, ale pravděpodobnost, že bude tepelně více zatížen externí disk je velká.

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 25 Ledna 2010, 19:17:49 »
Ale Wlado, v čem vidíš blbost?? Co je tam za disk, vůbec nezmiňuji. Ale pár upečenejch disků jsem už viděl.....a je jedno, jestli je tam sata nebo pata (achilova spíš).. ;D
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #10 kdy: 25 Ledna 2010, 19:27:17 »
Su predsa externe disky aktivne chladene ventilatorom. Ide len o vyber toho spravneho.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Michal Maňas

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 25 Ledna 2010, 23:00:43 »
Tak pro mě je jediný správný výběr bez ventilátoru. Výrobci sice uvádějí že je "vhodný k zálohování", ale žádný výrobce neuvádí, že nemůže trvale fungovat při trvalé zátěži. Např. SAMSUNG uvádí provozní teploty od 5 do 40 °C. Např. Verbatim uvádí, že pracuje i s "nejnáročnějšími audio a video aplikacemi". Dejme tomu, že výrobci neuvádějí dostatečné množství infomací a dejme tomu, že to disk při trvalé zátěži při 40 °C třeba opravdu nevydrží.

Má v takovém případě nějaký vliv použité napájení? Je v takovém případě vhodnější napájení přímo přes USB kabel než samostané napájení z adaptéru? Je vhodnější používat jenom jednu přípojku z dodávaného USB Y kabelu?

Všechny pasivní chladiče jaké jsem vyhledal jsou koncipovány pro interní disky. Navíc pokud má externí disk nějaký elegantní design, tak se jeho hezký vzhled čímkoliv chladicím zničí. Nestačí položit externí disk na kovovou podložku? Třeba na nepoužívanou počítačovou skříň?

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #12 kdy: 25 Ledna 2010, 23:43:13 »
WD dělá externí disky v celkem mohutném case - vypadá nějak takto: http://www.alza.cz/western-digital-tv-live-d144536.htm (na přesný typ "jen disk" si nevzpomenu)

Nebo 2,5" od Verbatim - něco takového: http://www.alza.cz/verbatim-2-5-portable-usb-gold-anniversary-edition-hdd-500gb-zlaty-d147277.htm kde je teplo odváděné krytem.

BTW pro disky není nízká teplota to nejlepší...
Test asi 100 000 disků, podívejte se na závislost AFR na teplotě -  http://labs.google.com/papers/disk_failures.pdf
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Michal Maňas

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 29 Ledna 2010, 15:24:33 »
Tak jsem to vyzkoušel prakticky:

Ubuntu 9.10 (CPU 2.40 GHz, RAM 2 GB) pouze na externím HDD (Samsung Story Station) připojeném přes USB 2.0 startuje necelých 5 min. (včetně přihlášení uživatele). Po nastartování to už funguje skoro normálně a pro nenáročného uživatele (jako jsem já) to může stačit (alespoň jako provizorní nebo záložní řešení).

zaza

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 30 Ledna 2010, 11:16:14 »
Nevim o cem vsem jste tu psali ale chci upozornit ze USB 2 neni pomale a mam ubuntu na ext hdd a jede mi výborne... usb neni pomale...
Os. blog valerblog.8u.cz .

zaza

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 30 Ledna 2010, 11:17:56 »
Nacitani ubuntu do 1 min a vypinani je tak 10 sekund...

zaza

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 30 Ledna 2010, 11:19:17 »
Nic se neseka...

Desete

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 30 Ledna 2010, 12:42:47 »
Když budu mít v počítači jediný harddisk a to externí přes USB, pojede Ubuntu 9.10 normálně? Mám na mysli běžný externí HDD co se otáčí, nikoliv SSD. Jsou vhodné všechny takové HDD? Má nějaký užitečný/neužitečný vliv automatická funkce externího harddisku "Power Saving mode"? Jsou vhodnější připojení než USB, jako např. externí SATA a nebo USB 2.0 bohatě stačí?

Dle mě ne, Ubuntu někdo používá výlučne na usb flash disku (třeba při správcovství),proto si myslím že by to nemělo dělat žádné potíže

pro zaza:
prosím existuje uprava předešlého příspěvku
AMD Athlon 64 X2 4400+,
GA-MA790GP-DS4H, ATI Radeon HD3300, Realtek 8111C
2GB  DDR2 (Dual)

Michal Maňas

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 31 Ledna 2010, 18:20:04 »
Moje Ubuntu 9.10 běží z externího USB 2.0 a jsou na něm navíc ještě dva logické disky nazvané "DATA" formátováno jako Ext3 a "FAT32" formátováno jako fat32. Tyto dva disky se standardně zobrazují na ploše. Je možné je odpojit pomocí lokálního menu "Odpojit"? Nejspíš ano, ale je to vhodné? Zvýší se měřitelně rychlost nebo nějaká jiná vlastnost, třeba spotřeba? Dále je vhodné odpojovat tyto disky před vypnutím počítače?

A ještě (nejzáludnější otázka): je možné oba logické disky odpojit pomocí lokálního menu "Bezpečně odebrat zařízení"? (Ani jsem se neodvažoval to vyzkoušet). Nemůže se třeba stát, že systém zkolabuje? Odpojí to jenom oba logické disky najednou a nic dalšího se nestane?

A nebo je nejlepší nic ručně neodpojovat (ani nepřipojovat) protože to stejně nemá na nic vliv?

zaza

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 24 Února 2010, 07:17:39 »
NN. uprava neexistuje :D ubuntu mi jede na ext hdd opravdu rychle. Vubec se neseka... Pohoda... Jinak za pc mam to co mam uvedene dole...

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 24 Února 2010, 10:25:07 »
no systém jet sice rychle může z USB ale pořád to bude pomalejší než klasický interní disk (ATA/SATA) neb je to omezeno datovým tokem USB.
A provozní teploty 40°C není těžké dosáhnout takže doporučuji opatrnost.

Citace
Má v takovém případě nějaký vliv použité napájení?
Ne.
Citace
Nestačí položit externí disk na kovovou podložku? Třeba na nepoužívanou počítačovou skříň?
Ne, to je absolutně kničemu. Velký tepelný odpor. Pasivní chladiče mají své specifikace aby funkovali jako chladič efektivně, nemuže to být kde jakej kus barvenýho železa.

Pokud si nechceš pokazit vzhled disku....osobně bych dal disk asi na děrovanou podložu kterou bych zespodu ofukoval ventilátorem. Nic by nešlo vidět.
« Poslední změna: 24 Února 2010, 10:26:58 od pepéé »
Fire's in my soul, steel is on my side

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.