Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu  (Přečteno 10824 krát)

WombatMFF

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« kdy: 28 Ledna 2010, 15:35:19 »
Dobrý den,

používám Texmaker pro tvorbu zdrojových kódu pro LaTeX. Rád bych využíval i kontrolu pravopisu. Zkusil jsem stáhnout české slovníky z webu (odkaz z aplikace), ale neměli koncovku .dic a tak je Texmaker nemohl najít.
Můžete mi prosím poskytnout odkaz na správný slovník, případně poradit cestu k nějakému systémovému slovníku (dle mého texmaker využivá slovníky OpenOffice).

Díky moc za radu

petergula

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1016
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #1 kdy: 28 Ledna 2010, 16:06:22 »
Stiahni si slovnik pre Open Office napr z: http://extensions.services.openoffice.org/download/1079 http://www.openoffice.cz/stahnout
Rozbal zip subor a vnutri najdes cs_CZ.dic cs_CZ.aff a to iste mozes urobit aj s tymi slovnikmi z Tvojej linky.
« Poslední změna: 28 Ledna 2010, 16:30:28 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

WombatMFF

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #2 kdy: 28 Ledna 2010, 17:34:36 »
Děkuji za odpověď. Slovníky jsem stáhl a ty s koncovkou .dic nahrál do /usr/share/texmaker/cs_CZ.dic. NIcméně spustím-li kontrolu pravopisu vyskočí na mě
Citace
Error : Can't open the dictionary
. A kontrola pravopisu tedy stále nefunguje.

Děkuji

Kedrigern

Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2010, 18:04:45 »
Před týdnem jsem je zapínal a šlo to.

Nejsou k těm slovníkům nějaká divná práva?

WombatMFF

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #4 kdy: 28 Ledna 2010, 18:26:55 »
To jsem si taky myslel. Pro jistotu jsem tedy slovník nechal na ploše a v texmakeru nastavil správnou cestu. Pro jistotu přikládám výpis práv:

Kód: [Vybrat]
-rwxrwxr-x 1 user user   2209242 2006-02-05 21:02 cs_CZ.dic

Kedrigern

Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #5 kdy: 28 Ledna 2010, 21:50:07 »
A jsou ty slovníky nové (aby byly kompatibilní):

Jinak v TexMakeru mám:

Kód: [Vybrat]
/usr/share/myspell/dicts/cs-CZ.dic
A v daném adresáři:
Kód: [Vybrat]
keddie@ideapad:~$ ls -la /usr/share/myspell/dicts/cs-CZ.dic
lrwxrwxrwx 1 root root 9 2009-12-11 20:19 /usr/share/myspell/dicts/cs-CZ.dic -> cs_CZ.dic

Kód: [Vybrat]
keddie@ideapad:/usr/share/myspell/dicts$ ls -hal
celkem 49M
drwxr-xr-x 2 root root 4,0K 2009-12-11 20:19 .
drwxr-xr-x 4 root root 4,0K 2009-10-28 21:59 ..
lrwxrwxrwx 1 root root    9 2009-12-11 20:19 cs-CZ.aff -> cs_CZ.aff
-rw-r--r-- 1 root root  83K 2007-10-12 14:13 cs_CZ.aff
lrwxrwxrwx 1 root root    9 2009-12-11 20:19 cs-CZ.dic -> cs_CZ.dic
-rw-r--r-- 1 root root 3,7M 2007-10-12 14:13 cs_CZ.dic
(zkráceno)

A moc nechápu k čemu je tam ten symlink, tuší někdo?

PS: Oprav překlep v nadpisu, takhle sem vůbec nepoznal o co jde.

petergula

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1016
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2010, 23:35:09 »
Děkuji za odpověď. Slovníky jsem stáhl a ty s koncovkou .dic nahrál do /usr/share/texmaker/cs_CZ.dic. NIcméně spustím-li kontrolu pravopisu vyskočí na mě
Citace
Error : Can't open the dictionary
. A kontrola pravopisu tedy stále nefunguje.

Děkuji
Len pre upresnenie, nakopiroval si tam, tak ako som pisal cs_CZ.dic a aj cs_CZ.aff? Oba subory, ak tam das iba jeden(.dic), tak Ti to bude vyhlasovat chybu. Inak teraz som to testoval a islo mi to ako pod win, tak aj pod linuxom, len Texmaker bolo treba vypnut zapnut, alebo aspon po zmene dat Options a znovu navolit subor so slovnikom.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

WombatMFF

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 56
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #7 kdy: 28 Ledna 2010, 23:47:04 »
Děkuji všem za pomoc. Nastavil jsem to dle Kedrigerna (výše a vše funguje jak má). Nevím proč to předtím nešlo s nově staženými slovníky. Rozbalil jsem vše.

petergula

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1016
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #8 kdy: 29 Ledna 2010, 00:04:55 »
Inak slovnik sa da pridavat aj cez repozitar, su to:
myspell-cs-cz, cestina
myspell-sk slovenstina

popr. tie openofficeovske:
openoffice.org-l10n-cs
openoffice.org-l10n-sk

A preco je tam ten symlink?, no asi niektore programy/aplikacie hladaju slovniky ako cs-CZ.dic a niektore ako cs_CZ.dic. Proste aby to fungovalo aj aj.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Kedrigern

Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2010, 01:08:38 »


A preco je tam ten symlink?, no asi niektore programy/aplikacie hladaju slovniky ako cs-CZ.dic a niektore ako cs_CZ.dic. Proste aby to fungovalo aj aj.

Aááá já starý dislektik si vůbec nevšiml rozdílu :-D :-D

hello9812

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
Re: Texnaker - Slovník pro kontrolu pravopisu
« Odpověď #10 kdy: 09 Února 2010, 19:54:52 »
Hello! I want to thank you very much.

While googeling -> Texmaker Linux "Error : Can't open dictionary" <- there will be just one site found, and this is yours!
The little Problem: I don't speak a single word Czech.

But the few bold printed words (packages) and the directory usr/share/... was enough to solve my problem!

So thank you again and have a nice day!

Greetings from Germany.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.