Zdravím místní odborníky. Linux se mi zalíbil svojí koncepcí uživatelských práv a omezení pro normální uživatele, takže nemohou napáchat moc velkou škodu (když už tak jen sobě).
Když jsem řešil některé ze svých problémů s Ubuntu, tak jsem dostal dobrou radu na určitá opatření která jsem měl provést v záchranném režimu.
Ale teď k jádru věci: když bootovacím menu zvolím možnost záchranného režimu, tak jsem po nabootování přihlášený jako root (a to bez znalosti jeho hesla!!!). Této možné cesty nabourání do systému (když se někdo dostane k mému stroji) se není možné zbavit ani po odebrání záchraného režimu z /boot/grub/menu.lst, neboť lze bootovací příkaz velmi jednoduše poupravit i při samotném výběru OS v GRUBU.
Tzn. kdokoli se dostane do tohoto výběru se stává bez znalosti jakýchkoli hesel vládcem systému.
Já jsem to vyřešil tím, že mám v BIOSu nastaveno heslo pro harddisk, na které se mě mašina ptá ještě než naběhne GRUB, ale stejně mě svrbí pomyšlení, že někdo může být rootem i bez hesla.
Zajímá mě váš názor na tento (?)rozpor, případně jestli se dá výše popsanému chování ještě někde nějak zabránit.