Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: HD video v Ubuntu 9.10@2,8Ghz;4Gb RAM  (Přečteno 8476 krát)

Guraim

• Návštěvník
HD video v Ubuntu 9.10@2,8Ghz;4Gb RAM
« kdy: 03 Února 2010, 22:28:51 »
Na PC už se mi též skví Ubuntu Karmic Koala a rád bych se díval na video v pořádném rozlišení. Tedy na HD videa v 1080p. Můj stroj má 2,8Ghz (dual-core), mám 4Gb RAM, a grafickou kartu GeForce 8500GT s 512Mb paměti.

Když si stáhnu něco v 1080p, tak se mi video docela drbe a ve VLC playeru vyskočí jakási hláška a video je sekané a tak prostě divné...

Zjistil jsem, že existuje jakési rozšíření pro Kubuntu, a to:
Kód: [Vybrat]
http://www.linuxmce.org
Není něco takového i pro Ubuntu 9.10 (Gnome)? Popřípadě co jak stáhnout a nastavit, aby ty filmy jely i v 1080p?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: HD video v Ubuntu 9.10@2,8Ghz;4Gb RAM
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2010, 23:34:30 »
Nainstaluj ovladače grafiky. pakliže je máš, zkus návod v Tipy, triky.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Guraim

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Února 2010, 12:34:23 »
Ovladače mám, návod jsem zkusil, ale pro mne jako začátečníka je trochu složitý :-[

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Února 2010, 14:15:49 »
Co znamená máš? Nainstalované funkční?

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Guraim

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2010, 14:38:43 »
Co znamená máš? Nainstalované funkční?

Ano, nainstalované a funkční :-) Všechno jede v pořádku.

jdobry

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2010, 15:28:37 »
tohle nepujde bez HW akcelerace.
bohuzel v 9.10 je s podporou VDPAU prelozeno jen MythTV a mplayer.
Takze na prehravani pouzij mplayer (nebo nejakou jeho nadstavbu). a hlavne zapnout VDPAU

Podrobnosti zde:
http://www.root.cz/clanky/vdpau-akcelerace-videa-grafickou-kartou/

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2010, 16:35:19 »
Dual-core by mělo být dvoujádro ne? Čili dostatečný CPU výkon, když nebudeš mít GPU akceleraci.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #7 kdy: 05 Února 2010, 18:53:51 »
XBMC

Guraim

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 05 Února 2010, 20:31:20 »

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 06 Února 2010, 06:10:36 »
XBMC je program, který není přímo v Ubuntu, ale velmi dobře zvládá přehrávání HD záznamů. Vyzkoušel jsem a poprvé přehraju HD film bez jakéhokoli zadrhnutí. Takže směle do toho.Odkaz zde:
http://xbmc.org/download/
Podporuje VDPAU, je možné zaostřovat obraz, nastavit i korekci šumu, plynule rozměr obrazu atd.
Odpovídá známému WindowsMediaCenter, (stručně řečeno - celá modrá obrazovka obětovaná na koukání).
« Poslední změna: 06 Února 2010, 06:13:48 od ladarozan »
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 08 Února 2010, 16:43:01 »
Na PC už se mi též skví Ubuntu Karmic Koala a rád bych se díval na video v pořádném rozlišení. Tedy na HD videa v 1080p. Můj stroj má 2,8Ghz (dual-core), mám 4Gb RAM, a grafickou kartu GeForce 8500GT s 512Mb paměti.

Když si stáhnu něco v 1080p, tak se mi video docela drbe a ve VLC playeru vyskočí jakási hláška a video je sekané a tak prostě divné...

Zjistil jsem, že existuje jakési rozšíření pro Kubuntu, a to:
Kód: [Vybrat]
http://www.linuxmce.org
Není něco takového i pro Ubuntu 9.10 (Gnome)? Popřípadě co jak stáhnout a nastavit, aby ty filmy jely i v 1080p?

Myslím si, že http://www.linuxmce.org je distribuce pro mobilní nzařízení a nemá to moc s HD videem společného:-)
Jak něco začnu v Linux diskuzích, chci to dotáhnout do konce a vyřešit, aby se ti co pak budou hledat řešení stejných problémů se měli čeho chytit a ušetřili čas:-) Nerad se koukam na neukoncene a nevyřešená témata v diskuzních fórech.

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 14 Února 2010, 23:18:01 »
Téma jsem pročetl pořádně a stále mi HD video nejde přehrávat. Proč to vlastně řeším. Mám kameru Samsung HMX-H100 (Full HD) a videa mi na počítači nejsou přehrávat-pořád se sekají. Kartu mám GeForce 9400 1GB, 3D podporu mám nainstalovanou. Nemám monitor s HD rozlišením-nevím, jestli je to důležité:-)
Zkoušel jsem z Youtube přehrávat HD videa a 720 mi chodí. 1080 se cuká a rozpadá. Jak z kamery a Youtube.
XBM C jsem nainstaloval, ale když jsem chtěl přehrát video z kamery, tak to nešlo také:-)
Nahrál jsem test video z kamery zde. http://www.youtube.com/watch?v=CgCOvN6saVA
Kdyžtak ho vyzkoušejte, jestli vám do v Ubuntu jde přehrát.
P.S. Klidně někam nahraji zdrojový soubor - má asi 50MB, kdyžtak poraďte na jaký server (rapidshare?).
« Poslední změna: 15 Února 2010, 06:59:23 od Traban01 »
Jak něco začnu v Linux diskuzích, chci to dotáhnout do konce a vyřešit, aby se ti co pak budou hledat řešení stejných problémů se měli čeho chytit a ušetřili čas:-) Nerad se koukam na neukoncene a nevyřešená témata v diskuzních fórech.

roman.swe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 15 Února 2010, 07:15:56 »
Téma jsem pročetl pořádně a stále mi HD video nejde přehrávat. Proč to vlastně řeším. Mám kameru Samsung HMX-H100 (Full HD) a videa mi na počítači nejsou přehrávat-pořád se sekají. Kartu mám GeForce 9400 1GB, 3D podporu mám nainstalovanou. Nemám monitor s HD rozlišením-nevím, jestli je to důležité:-)
Zkoušel jsem z Youtube přehrávat HD videa a 720 mi chodí. 1080 se cuká a rozpadá. Jak z kamery a Youtube.
XBM C jsem nainstaloval, ale když jsem chtěl přehrát video z kamery, tak to nešlo také:-)
Nahrál jsem test video z kamery zde. http://www.youtube.com/watch?v=CgCOvN6saVA
Kdyžtak ho vyzkoušejte, jestli vám do v Ubuntu jde přehrát.
P.S. Klidně někam nahraji zdrojový soubor - má asi 50MB, kdyžtak poraďte na jaký server (rapidshare?).

Testoval jsem to Tvé video, dokonce jej i stáhl a pro jistotu projel programem Media Info a myslím, že s ním není něco v pořádku. Mám o hodně náročnější HD videa, která jedou plynule a Tvé se už od začátku rozpadá. Možná hloupé otázky, ale stíhá Ti zápis paměťová karta, lze video na kameře v pořádku přehrát? Hoj@Roman
Lenovo R500 / Debian Jessie (testing) + Gnome 3.14.0

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 15 Února 2010, 08:13:25 »
Kartak je v pohodě, je to Sandisk Ultra 15MB/s. Na kameře to jde normálně přehrát.

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 16 Února 2010, 07:36:22 »
Koukal jsem ještě na další diskuzní fóra a zdá se, že kamera Samsung HMX-H100 (Full HD) má HD video v nějakém RAW formátu Samsung. Pak to jde pouze přehrát v přiloženém softu Inteli-studio pod Windows. Pokud se soubory překonvertují v Inteli-studu do formátu MP4 (H.264) videa jsou přehrávat ve WIN. Doma mám Ubuntu, stejnou grafiku a ještě jsem neměl čas vyzkoušet, zda to půjde, ale určitě provedu test.

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 17 Února 2010, 07:14:58 »
Zkoušel jse překonvertované soubory(v Inteli-studu pod WIN do formátu MP4 (H.264) doma v Ubuntu 9.10 a jdou přehrát.
Potřeboval bych poradit jaký dávkový konvertor ze Samsung FULLHD formátu do normálního FULLHD v LINUXu, aby si zachoval kodek MP4 (H.264). Díky ;)

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 12 Května 2010, 17:37:18 »
Mám kameru Samsung HMX-H100 (Full HD). Videa z kamery v plném rozlišení MP4(H.264) mi stále na počítači nejsou přehrávat-pořád se sekají.
Zkoušel jsem soubory překonvertovat v dodávaném softu pro WXP  Inteli-studio. A pak už v Ubuntu 9.10 i ve WXP a jdou přehrát.
Potřeboval bych ale poradit  konvertor ze Samsung FULLHD formátu do normálního FULLHD pro  LINUX, aby si zachoval kodek MP4 (H.264). Stále nemohu přijít na ření, ze Samsung podpory neodpovídají:-(
Originální soubor je ke stáhnutí zde http://uloz.to/4806408/hdv-0086.mp4
Díky moc za radu :)
Kdyžtak napište, jestli vám šel soubor na počítači spustit. Zkoušel jsem opravdu všechno a nevím si s tím rady.
« Poslední změna: 12 Května 2010, 17:47:33 od Traban01 »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 12 Května 2010, 19:08:08 »
Mám kameru Samsung HMX-H100 (Full HD). Videa z kamery v plném rozlišení MP4(H.264) mi stále na počítači nejsou přehrávat-pořád se sekají.
Zkoušel jsem soubory překonvertovat v dodávaném softu pro WXP  Inteli-studio. A pak už v Ubuntu 9.10 i ve WXP a jdou přehrát.
Potřeboval bych ale poradit  konvertor ze Samsung FULLHD formátu do normálního FULLHD pro  LINUX, aby si zachoval kodek MP4 (H.264). Stále nemohu přijít na ření, ze Samsung podpory neodpovídají:-(
Díky moc za radu :)
Kdyžtak napište, jestli vám šel soubor na počítači spustit. Zkoušel jsem opravdu všechno a nevím si s tím rady.
Originál mi někdy dokonce shodil Totem, Mplayer, VLC i Openshot. Překonvertovaný to jelo ok, ale obraz jako v originále.
BTW: FullHD není žádná norma. Označují se tím sice TV, monitory apod s patřičným rozlišením, ale nic to neznamená.
« Poslední změna: 12 Května 2010, 19:18:02 od Rovano »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 12 Května 2010, 19:19:48 »
Nejde to ani s FFDSHOW filtry. Nakopal bych je do zadnice. Nejde ten inteligentni konvertni program pod Wine? Je ta kamera skutecne dobre nastavená?

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 12 Května 2010, 22:55:13 »
Díky moc za snahu, je to fakt Samsung problém. Samsung Intelli-studio se dá stáhnout z webu. (nenašel jsem ale přímý oficiální odkaz).
No a ve Wine nefunguje.
Když jsem si nainstaloval Visty v SunVirtualboxu, pak tam Intelli studio chodí a dá se konvertovat.
Opravdu to nechápu:-((((

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 13 Května 2010, 13:59:10 »
Díky moc za snahu, je to fakt Samsung problém. Samsung Intelli-studio se dá stáhnout z webu. (nenašel jsem ale přímý oficiální odkaz).
No a ve Wine nefunguje.
Když jsem si nainstaloval Visty v SunVirtualboxu, pak tam Intelli studio chodí a dá se konvertovat.
Opravdu to nechápu:-((((
Zkoušel jsi měnit nastavení Wine? Teď jsem četl, že ten program je dokonce většinou přímo v kameře v paměti. Tj možnost instalace kamkoli kdykoli. Ale nějak zapomněli, že jen na Win.

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 13 Května 2010, 14:22:30 »
Wine jsem přenastavit nezkoušel. Mám tam poslední verzi a nadstavbu Playonlinux.
Program je opravdu v kameře, klidně ho někam nahraju na zkoušku:-)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 13 Května 2010, 14:31:38 »
Wine jsem přenastavit nezkoušel. Mám tam poslední verzi a nadstavbu Playonlinux.
Program je opravdu v kameře, klidně ho někam nahraju na zkoušku:-)
Nahraj.

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 13 Května 2010, 23:20:35 »

Traban01

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 21 Října 2010, 16:21:43 »
Pokračování, dokud to nevyřešíme:-)
Shrnutí:Mám kameru Samsung HMX-H100 (Full HD). Videa z kamery v plném rozlišení MP4(H.264) mi stále na počítači nejsou přehrávat-pořád se sekají a rozpadají mna kostky.http://www.youtube.com/watch?v=CgCOvN6saVA
Zkoušel jsem soubory překonvertovat v dodávaném softu pro WXP  Inteli-studio. A pak už v Ubuntu 9.10 i ve WXP a jdou přehrát.
Potřeboval bych ale poradit  konvertor ze Samsung FULLHD formátu do normálního FULLHD pro  LINUX, aby si zachoval kodek MP4 (H.264). Stále nemohu přijít na ření, ze Samsung podpory neodpovídají:-(

Zatím jsem pokročil, pod Wine funguje program Format factory http://format-factory.en.softonic.com/Ale max rozlišení je 1280x820.
Převedené video hraje bez problémů.
pak jsem našel odkaz na řešení, ale nerozchodil jsem to:http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1302249
jestli na to někdo zkusíte mrknout. Už to řeším dost dlouho a v podstatě bez úspěchu a řešení by pomohlo vlastníkům všech Samsung HD kamer:-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.