Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: cerna obrazovka ovladac grafiky  (Přečteno 989 krát)

pepanek

• Návštěvník
cerna obrazovka ovladac grafiky
« kdy: 15 Února 2010, 14:16:30 »
dobry den, mam dotaz ohledne grafiky...mam cca 10 let stare pc s grafikou nvidia geforce2 xm 400 ...nejak tak tusim ale to je asi ted jedno, problem je v tom ze sem prepnul ovladac ...v system-sprava-ovladace hardwaru na ten co me byl nabidnut(samozrejme nejaky nesvobodny) tak me to nedalo a zkusil jsem to(rikal sem si ze treba grafika bude lepsi a treba pujde na teto stare masine i 3d akcelerace)ovsem stal se pravy opak...po nacteni ubuntu nabehne jen cerana obrazovka...pred tim nebyl problem a cca 6 let me ubuntu bez problemu behalo...da se to nejak vratit?prosim poradte co s tim?a prosim polopaticky...sem lama

Mank

• Host
Re: cerna obrazovka ovladac grafiky
« Odpověď #1 kdy: 21 Února 2010, 01:02:56 »
mohlo by jit natvrdo prepsat ovladac v /etc/X11/xorg.conf z recovery modu .

Sputíme PC meě by naběhnout GRUB dame recovery mode (pokud tam je) (prostě nejak se dostaneme do konzole ;)) (možna bude fce ctrl +alt+ Fx (x => cislo) z normaliho režimu)
sudo nano /etc/X11/xorg.conf (pripadne jiny konzolovy editor) upravime tak aby v
aby vypadal priblizene

Kód: [Vybrat]
Section "Device"
    Identifier  "Nvidie"
    Driver      "mesa"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier "Default Screen"
    DefaultDepth     24
EndSection
Proste najak donutit pouzit jiny ovladac treba mesa a pak nastvit ten puvodni ;)

restartujmeme (shutdown -r 0)

predpokládam verzi  Buntu ta co pouziva GRUB

NoWin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Února 2010, 01:35:52 »
Na jaký verzi Bububuntu to zlobí? Jakou máš verzi ovladače?
Dej sem obsah /var/log/Xorg.0.log a pokud nemáš U 9.10, tak i /etc/X11/xorg.conf

Mank: Nvidie? Mesa? Za to by ho Xko nakopalo do prdele. Navíc nepotřebuje restartovat celej systém (není to MS-VRE), a co se tejče zavaděče, na něm absolutně nezáleží.
« Poslední změna: 21 Února 2010, 01:39:44 od Roman Horník »

Mank

• Host
« Odpověď #3 kdy: 21 Února 2010, 10:36:56 »
ten ovladac sem typoval proto sem podto napsal pokusit donutit system pouzit jiny ovladac  ::)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 21 Února 2010, 11:39:45 »
Mně v podsatě pokaždé, když došlo k problému, pomohla vesa..

1, až se dostaneš tam, jak ti zčerná obrazovka, mělo by fungovat CTRL+ALT+F1 (jak už psal Mank) a přihlásíš se dle výzvy
2, sudo /etc/init.d/gdm stop
3, sudo nano /etc/X11/xorg.conf
4, vyhledej Section Device (opět, jak psal Mank) a dopiš, ať je tam něco takového
Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver  "vesa"
EndSection
....Pokud tam máš Section "Module", tak celou sekci zakomentuj (vlož před každý řádek mřížku "#"), aby vypadal nějak takhle:
#Section "Module"
#       Load    "glx"
#EndSection
Pokud Section "Module" není, pak ulož, zavři

5, sudo reboot

Měl by ses dostat do záchraného režimu vesa a tam už řešit co dál...na počítači mé přítelkyně mám taky GeForce2 MX 400 a funguje tam jakštakš, ale 3D akceleraci jsem z toho nedostal..ikdyž jsem se tím moc nezabýval. Na CPU 750MHz se stejně zázraky čekat moc nedají, ikdyž má paměť 640MB..ale systém funguje svižně, videa i hudba tam jede, na internet plně dostačující.

Ten návod mimochodem platí pro verze *buntu POD verzi 9.10.

Pokud máš 9.10, pak vytvoř xorg.conf a vlož tam ten řádek se Section "Device", tedy:

sudo nano /etc/X11/xorg.conf - vytvoření souboru
a vložit/dopsat:
Section "Device"
        Identifier      "Configured Video Device"
        Driver  "vesa"
EndSection

ulož, zavři, restart..
« Poslední změna: 21 Února 2010, 11:41:39 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Února 2010, 13:34:22 »
Známej má taky GF2MX a funguje s nesvobodným v pohodě. Jen už nevím zda má 9.04 nebo 9.10. A Compiz mu valí líp jak mě na několik let mladší Atině.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.