Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)  (Přečteno 6993 krát)

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« kdy: 17 Února 2010, 14:31:11 »
Ahoj , o vikendu jsme presli z windows server r2 2008 na ubuntu server 9.10 , ale ubuntu najendou vidi jen 4gb ram , v winech to bylo ok
mam ubuntu server 9.10 s kernelem 2.6.31-14-server (SMP) x86_64

Dekuji

NoWin

  • Host
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #1 kdy: 17 Února 2010, 14:57:31 »
Vypadá to, že jádro bylo zkompilováno s podporou max. 4GiB RAM. Nemáš k dispozici jádro typu Bigmem (nebo jak se to u Ubuntu jmenuje)? Můžeš si jej taky zkompilovat, tam si můžeš nastavit mj.podporu PAE, kolik jader CPU to může maximálně ovládat, takt kernelu, můžeš jej zeštíhlit vyházením nepotřebných ovladačů apod.

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #2 kdy: 17 Února 2010, 16:54:20 »
takze jen rekompilace kernelu ze

NoWin

  • Host
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #3 kdy: 17 Února 2010, 16:58:47 »
Bude to asi nejlepší. Dobrej návod je tady → http://forum.debian-linux.cz/index.php/topic,66.0.html

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #4 kdy: 17 Února 2010, 17:34:31 »
ja jsem prave jednou zkousel kompilovat kernel a nedopadlo to zrovna dobre , kdybych ti dal ssh pristup myslis ze bys mohl? :D

Thomas123

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 383
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #5 kdy: 17 Února 2010, 18:13:08 »
Zeptám se blbě, ale kolik paměti dokáže obsloužit výchozí 64bitový kernel? Nemělo 32bit Ubuntu 8.04 kernel s PAE podporou v základu? Chci se jen zeptat a zároveň ušetřit teffcz kompilace. Debian by zvládl 6GB, ne?
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #6 kdy: 17 Února 2010, 18:35:35 »
prave , kdybych vedel ze budu rekompilovat kernel sahnu po 32bit ubuntu , zadny specialni 64bit aplikace nemam ...

Thomas123

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 383
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #7 kdy: 17 Února 2010, 18:52:57 »
Já ale stále nevidím důvod, proč by 64bit neměl umět více než 4GB
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

NoWin

  • Host
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #8 kdy: 17 Února 2010, 19:11:18 »
Ono nejspíš záleží na konfiguraci kernelu, matně si pamatuju, že tam jsou pro tuhle věc tři volby- do 1GiB (s tím si ale nejsem jistej), do 4GiB a nad 4GiB (nějak tak to je). Možná má PAE nějaký vedlejší účinky, který by mohly např. na starších mašinách působit neplechu.

Debian by to mohl zvládnout, akorát nevím, jestli Lenny (chce to zkusit), u Sida a Squeezeho je to tutovka, tedy pokud si tam nainstaluješ bigmem kernel.

Armus69

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 297
    • http://www.netlancers.cz
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #9 kdy: 17 Února 2010, 19:24:22 »
Lenny umí, po standartní instalaci mi vidí 6 i 12 GB
jabber:  Armus69@jabber.cz

Thomas123

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 383
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #10 kdy: 17 Února 2010, 19:58:09 »
Uff, už jsem lekl, že při případném upgradu mého serveru bych musel řešit kernel. Mám základního Lennyho AMD64, rada pro teffcz - přejdi na Debian Lenny AMD64 a měl bys mít po problému.
Ten Linux není špatná věc, jen se s tím naučit. Windowsák není zvyklý.

arrange

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #11 kdy: 17 Února 2010, 21:38:49 »
>teffcz
To je divný, Ubuntu64 by mělo podporovat >4GB RAM nativně.

?Můžeš tady dát výpis z Terminálu
Kód: [Vybrat]
free -m

a taky výpis z dmesg, ale ten bude dlouhý, takže to zkopíruj spíš do Ubuntu pastebin.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9

arrange

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #13 kdy: 17 Února 2010, 22:11:15 »
No, mě zajímá právě ta část mezi 0. a 2. sekundou (co tam chybí), zkus se podívat do /var/log/dmesg.0 nebo syslogu.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

NoWin

  • Host
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #14 kdy: 17 Února 2010, 22:30:30 »
Tohle se mi nelíbí, 3.87GiB je sakra málo, nebude to třeba hardwarová chyba? Mně se nedávno stalo, že se mi na jedný straně uvolnil RAM modul a ze 2GiB jsem měl jen nějakých 1.6GiB. Kdybych nevěděl, že na tom máš 64-bitovej systém, tak si myslím, že máš 32-bita bez PAE.

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #15 kdy: 17 Února 2010, 22:34:27 »

arrange

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #16 kdy: 17 Února 2010, 23:32:37 »
Kód: [Vybrat]
[    0.000000] BIOS-provided physical RAM map:
[    0.000000]  BIOS-e820: 0000000000000000 - 000000000009f800 (usable)
[    0.000000]  BIOS-e820: 000000000009f800 - 00000000000a0000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000000f0000 - 0000000000100000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 0000000000100000 - 00000000dfbe0000 (usable)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000dfbe0000 - 00000000dfbe2000 (ACPI NVS)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000dfbe2000 - 00000000dfbf0000 (ACPI data)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000dfbf0000 - 00000000dfc00000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000f0000000 - 00000000f4000000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 00000000fec00000 - 0000000100000000 (reserved)
[    0.000000]  BIOS-e820: 0000000100000000 - 0000000120000000 (usable)
Jestli dobře počítám, už data z BIOSu na začátku bootu hlásí, že usable (použitelná) paměť je něco přes 4GB. Zbytek rezervován. Četl jsem, že Linux vypisuje jen skutečně použitelnou paměť, ne celou (jako Win), ale podrobnosti nevím.

Kompilace kernelu podle mě nepomůže.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #17 kdy: 17 Února 2010, 23:44:07 »
takze chyba hw nebo biosu ?

arrange

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #18 kdy: 17 Února 2010, 23:52:05 »
Jestli je to možné, zkusil bych nejdřív LiveCD jiného Ubuntu/jiné distribuce, jestli ukazuje stejná data.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

NoWin

  • Host
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #19 kdy: 18 Února 2010, 00:02:01 »
Mně vychází čistých 4.5GiB (0000000000000000 - 0000000120000000 [HEX]), samozřejmě si něco ukousne BIOS, něco kernel...
Jak psal Arrange, bootni LiveCD a uvidíš. Taky můžeš zkusit Memtest86+

teffcz

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 9
Re: 6GB ram , ubuntu vidi jen 4GB (64bit)
« Odpověď #20 kdy: 18 Února 2010, 09:33:18 »
hmm , do serverovny se jen tak nedostanu (praha - brno )

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.