Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samba NT_STATUS_ACCESS_DENIED  (Přečteno 3231 krát)

peena

• Návštěvník
Samba NT_STATUS_ACCESS_DENIED
« kdy: 17 Února 2010, 22:25:51 »
Mám následující problém, Sambu mám nainstalovanou na Ubuntu serveru, nastavení security = user, encrypt passwords = yes, uživatel (třeba franta) je samozřejmě zaveden v Linuxu i v smbpasswd. V smb.conf mám nastavenou sdílenou složku a valid users = franta, samozřejmě cestu k ní. Tuto složku mám i skutečně vytvořenou. Když se snažím připojit na takto nastavený Samba server z WindowsXP, složka se mi objeví, když se do ní chci dostat, vyskočí mi přihlašovací okno, zadám login franta a zvolené heslo a vyskočí mi chybové okno, že nemám dostatečné oprávnění. Když se podívám do logu, tak tam mám toto: create_connection_server_info_failed: NT_STATUS_ACCESS_DENIED

Pochopil jsem to tak, že nestačí mít toho uživatele zavedeného v Linuxu a smbpasswd, ale je třeba ho mít ještě někde jinde, ale já už opravdu nevím kde ....

Prosím poraďte
« Poslední změna: 21 Února 2010, 08:54:52 od peena »

peena

• Návštěvník
Re: Samba NT_STATUS_ACCESS_DENIED
« Odpověď #1 kdy: 22 Února 2010, 19:46:49 »
Dostal jsem se trochu dál ... když jdu do takto nastavené složky přes IP adresu serveru, jsem schopen dostat se do složky (složek), kde mám přístup přes jeden login, když se ale pokouším dostat do další složky, s jiným loginem, opět mě to vyhazuje (NT_STATUS_ACCESS_DENIED). Na dalším PC to jsem schopen udělat zase naopak, nikdy se ovšem nedostanu do složek se dvěma různými přístupy. Vždycky se nějakým způsobem ten druhý login zablokuje.

Takže řeším 2 problémy, jak se dostat do složky přístupem login/heslo, když zadám název serveru na síti. (ten název mám uvedený v hosts s příslušnou IP adresou serveru) Jsem schopen se dostat jen do hlavní složky, kde vidím ty nasdílené složky.
No a druhý problém je ten, když mám 2 různé loginy a nejsem schopen se dostat do 2 složek, když má každá jiný login.

Ta Samba mě už docela ničí, nevěřil bych, že s tím budu mít tolik problémů, přečetl jsem už hromady ať už dokumentace nebo diskuzí k ní.
Když si uvědomím, jak je to jednoduché nastavit třeba ve Win98  ;D tam bych byl hotov za pár minut i s instalací, nechci to ale vzdát, prosím poraďte  ???
« Poslední změna: 22 Února 2010, 19:48:57 od peena »

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 22 Února 2010, 21:11:45 »
A co oprávnění na složkách samotných?
» Linux Mint on mini-ITX boards «

peena

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 22 Února 2010, 22:02:54 »
Plná práva rwxrwxrwx ... pro jistotu .)

Nevím co bych ještě napsal. Provozuji to na síti, kde již existuje jeden doménový server pro PC s Windows, většinou XP. Ale třeba i Win2000 nebo Win98. Některé PC ovšem nejsou v doméně, jen v různých skupinách, stejně jako ten Samba Ubuntu server. Samba je ta nejnovější verze co se dala stáhnout 3xxx. Chci opravdu jen slušný fileserver, který má být přístupný jak pro ty PC v doméně, tak pro všechny ostatní v síti. Přístup mi stačí login/heslo.
Jinak mi bez problémů funguje SWAT, jsem schopen se na server připojit přes Putty pomocí SSH.
V Linuxu jsem sice začátečník, ale rychle se učím. S Windows v síťovém provozu pracuji již několik let.

Možná je to jen nějaká blbost, já už ale nad tím strávil několik dní a byl bych rád za jakékoliv náměty.
« Poslední změna: 22 Února 2010, 22:22:45 od peena »

peena

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 23 Února 2010, 17:46:09 »
Tak teď už prakticky řeším jen to, že nemohu do dvou složek s různými přístupovými loginy. Ta druhá složka do které se snažím vstoupit má vždycky smůlu. Jde to tedy nějak pořešit ? Používám klasicky valid users = login, pro každou složku jiný. Když dám stejný login, dostanu se do obou. Vlastně je tu ještě jedna taková "drobnost", mám přimountovaný NTFS disk, v Linuxu na něm můžu dělat cokoliv, ale když ho nastavím v Sambě jako složku, tak poté ve Win v té složce nemůžu nic vytvořit (i když mám plná práva na zápis). Funguje to jen tak, že do ní můžu cokoliv vytvořené jinde překopírovat, ať už podlsložku nebo soubor. Pak jde toto i mazat.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.