Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pár problémů s Ubuntu 9.10 [vyřešeno]  (Přečteno 11458 krát)

niemand

  • Host
Pár problémů s Ubuntu 9.10 [vyřešeno]
« kdy: 18 Února 2010, 18:01:48 »
Čus, jsem úplný začátečník a s Linuxem začínám (první zkušenosti s ním mám teprve pár hodin). Nainstaloval jsem si Linux Ubuntu 9.10 Karmic Koala.

Mám pár problémů, které bych potřeboval vyřešit, jinak je mi systém uplně k ničemu.

1) Nefunguje čeština. Při instalaci systému jsem si vybral češtinu, po instalaci a zapnutí je ale systém stále anglicky. Nakouknul jsem do nastavení jazyka a tam čeština nastavená je, systém je bohužel anglicky.
Doporučilo mi to nějaký update jazyka (jestli jsem si to dobře přeložil, asi to chtělo nainstalovat podporu jazyků), bohužel na kroku 15 z 24 se to zasekne a hodí následující chybu:

Kód: [Vybrat]
http://i49.tinypic.com/2yvjno9.png
Internetové připojení mám ale v pořádku a internet šlape normálně.

2) Nefunguje mi flash disk. Po strčení flashe do USB se nic neděje. Flash mám formátovaný na NTFS, tak mě napadlo, jestli to nemůže být tím.

3) Třetí problém je wifi. Taky Linux nereaguje, když wifi zapnu (notebook MSI GX633X - Everest píše tento typ wifiny: 802.11bgn 1T2R Mini Card Wireless Adapter).

Zatim bych potřeboval vyřešit tyhle problémy, abych mohl hledat další. Bez wifiny nedám ani ránu, to samý bez flashe a v uplně novém prostředí nebudu pracovat, pokud nebudu rozumět jazyku, který je nastaven.

Budu rád za každou pomoc. Jen dodám, že nehodlám zkoušet jiné distribuce, protože na to nemám čas. Už takhle jsem plno času ztratil různým zkoušením nápadů od lidí, kteří Linux používají a zatím bez výsledku.
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:51:43 od Anna Taliánová »

pepéé

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 466
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #1 kdy: 18 Února 2010, 18:55:43 »
Citace
Jen dodám, že nehodlám zkoušet jiné distribuce, protože na to nemám čas. Už takhle jsem plno času ztratil různým zkoušením nápadů od lidí, kteří Linux používají a zatím bez výsledku.
nj ale když zkoušíš nové věci tak to chce vždycky čas. žádný učený z nebe nespadl a nikdo z nás neuměl ovládat linux první den takže pokud jsi časově omezen, možná přejít na linux nebyla dobrá volba. Je totiž základ mít přečtenou tuto stránku http://wiki.ubuntu.cz/ (aspoň základy)
co se týká instalace češtiny, spíš to vypadá na vypadlý nebo přetížený server, párkrát se mi to už stalo ale po chvilce se to vždy rozjelo bez problémů.
spíš než everest by mě zajimalo co vypíše příkaz
Kód: [Vybrat]
lspci
wifi kartu bych zkusil rozjet podle návodu http://wiki.ubuntu.cz/Wi-Fi
jinak s flash diskem asi neporadím ještě nikdy se mi nestalo aby se nepřipojil
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:40:02 od Anna Taliánová »
Fire's in my soul, steel is on my side

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #2 kdy: 18 Února 2010, 19:07:01 »
ad 1) pepéé má recht.
Můžeš ty balíky zkusit nainstalovat ručně, třeba v Synapticu, jsou to balíky language-support-cs a language-pack-gnome-cs. Pak restart a vybrat jazyk v přihlaš. obrazovce.

ad 2) Dej tady výpis z DiskDebug skriptu.
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:40:32 od Anna Taliánová »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #3 kdy: 18 Února 2010, 19:09:22 »
Na Linux jsem nepřešel, chtěl sem ho jen zkusit (bez Win 7 nebudu a nechci být :) ), wiki.ubuntu jsem už tak nějak pročítal.

Mi taky plno lidí psalo, že bude vytíženej server, jenže mi přijde divný, že je vytíženej přes den a půl. No nic, když je vytíženej, tak počkám (tejden ale čekat nebudu).

Jinak toto vypsal lspci:

Kód: [Vybrat]
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a2)

00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation Device 075e (rev a2)

00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] SMBus (rev a1)

00:01.3 Co-processor: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Co-Processor (rev a2)

00:01.4 RAM memory: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] Memory Controller (rev a1)

00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)

00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)

00:04.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] OHCI USB 1.1 Controller (rev a1)

00:04.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] EHCI USB 2.0 Controller (rev a1)

00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] IDE (rev a1)

00:07.0 Audio device: nVidia Corporation MCP72XE/MCP72P/MCP78U/MCP78S High Definition Audio (rev a1)

00:08.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)

00:09.0 SATA controller: nVidia Corporation Device 0ad5 (rev a2)

00:0a.0 Ethernet controller: nVidia Corporation MCP77 Ethernet (rev a2)

00:10.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)

00:12.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Express Bridge (rev a1)

00:13.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)

00:14.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)

00:16.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP78S [GeForce 8200] PCI Bridge (rev a1)

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Mobile K10 [Turion X2, Athlon X2, Sempron] HyperTransport Configuration (rev 40)

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 11h [Turion X2, Athlon X2, Sempron] Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Mobile K10 [Turion X2, Athlon X2, Sempron] DRAM Controller

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Mobile K10 [Turion X2, Athlon X2, Sempron] Miscellaneous Control

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Mobile K10 [Turion X2, Athlon X2, Sempron] Link Control

02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G96 [GeForce GT 130M] (rev a1)

03:00.0 Network controller: RaLink RT2860
08:00.0 FireWire (IEEE 1394): JMicron Technology Corp. IEEE 1394 Host Controller

08:00.1 System peripheral: JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller

08:00.2 SD Host controller: JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller

08:00.3 System peripheral: JMicron Technology Corp. MS Host Controller

08:00.4 System peripheral: JMicron Technology Corp. xD Host Controller

A jdu na ten disk debug script, za chvíli to bude.
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:46:28 od Anna Taliánová »

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #4 kdy: 18 Února 2010, 19:19:12 »
Tak nevim, asi je pro mě ten Linux fakt marnej, protože nic nechápu, ani vlastně nevim, co dělám a co to dělá.

Zkusil sem ten disk debug, zkopíroval sem ten příkaz, pak mi to napsalo, ať vyjmu a vložim zařízení. Tak sem tam dal flash, kliknul na ok. Napsalo to, že to vytvořilo výsledky do souboru výsledky.txt, bohužel nevim kde, protože sem to nikde nenašel ani přes vyhledávač. Taky tam zůstala zapnutá tabulka "Disk debug", která něco dělala ale bylo to pořád na 0%, tak sem kliknul na cancel a šel zpátky do windows.
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:42:23 od Anna Taliánová »

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6543
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #5 kdy: 18 Února 2010, 19:23:08 »
Jestli je server opravdu  vytížen, tak změň jednoduše v Systém → Správa → Zdroje softwaru, záložka Software Ubuntu, Stáhnou z:, tam si můžeš vybrat i jiné servery a že jich tam je.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #6 kdy: 18 Února 2010, 19:24:08 »
Pokud jsi postupoval podle návodu, měl by být výsledek na ploše. Pokud není, byla v okýnku "Hotovo" napsaná celá cesta k souboru výsledky.txt.

Můžeš to zkusit ještě jednou. Anebo vytáhni flashku, pak ji tam znovu strč, chvíli počkej, otevři Terminál a dej tam příkaz
Kód: [Vybrat]
dmesg | tail
Co to vypíše (systémové zprávy k připojení flashky) zkopíruj sem.

Mimochodem: jedeš z Wubi nebo jsi instaloval na extra oddíl?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #7 kdy: 18 Února 2010, 19:27:40 »
arrange: při instalaci sem vybral - Nainstalovat vedle Windows a ptát se při spuštění PC (nebo tak nějak), takže oddíl si to vytvořilo samo. To může mít na něco vliv?
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:43:21 od Anna Taliánová »

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #8 kdy: 18 Února 2010, 19:53:25 »
Nevím přesně, jen jsem ten DiskDebug ve Wubi netestoval. Ten skript je víceméně moje práce (snažil jsem se jím pomoct začátečníkům), takže pokud ti nepůjde, nadávej na mě, a ne na Ubuntu/Linux  ;)

Jinak ještě zkus jinou flashku nebo přídavné zařízení, jestli se připojí.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #9 kdy: 18 Února 2010, 20:58:05 »
Zkusil sem ten příkaz dmesg | tail na obou flash discích, který mám, tohle to vypsalo:

Flash disk Verbatim

Kód: [Vybrat]
[   59.845755] scsi 8:0:0:0: Direct-Access     VBTM     Store 'n' Go     1.04 PQ: 0 ANSI: 0 CCS
[   59.846253] sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[   60.910127] sd 8:0:0:0: [sdb] 500736 512-byte logical blocks: (256 MB/244 MiB)
[   60.911609] sd 8:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[   60.911613] sd 8:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 23 00 00 00
[   60.911617] sd 8:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[   60.914613] sd 8:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[   60.914620]  sdb: sdb1
[   60.917603] sd 8:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[   60.917611] sd 8:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk

Flash disk Transcend

Kód: [Vybrat]
[  123.214622] scsi 9:0:0:0: Direct-Access     JetFlash TS8GJFV60        8.07 PQ: 0 ANSI: 2
[  123.215527] sd 9:0:0:0: Attached scsi generic sg2 type 0
[  123.222604] sd 9:0:0:0: [sdb] 15974398 512-byte logical blocks: (8.17 GB/7.61 GiB)
[  123.223341] sd 9:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[  123.223348] sd 9:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 03 00 00 00
[  123.223354] sd 9:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  123.227341] sd 9:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  123.227350]  sdb: sdb1
[  123.235343] sd 9:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
[  123.235353] sd 9:0:0:0: [sdb] Attached SCSI removable disk
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:43:55 od Anna Taliánová »

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #10 kdy: 18 Února 2010, 21:13:32 »
V obou případech je systém rozpoznal (256MB, 8GB), je divné, že se ikony neobjevily na ploše.

Připoj třeba ten Transcend a dej tu výpis z příkazu mount (ukáže všechny připojené disky a souborové systémy), příp. ještě
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l(podobný výstup jako mount)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2339
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #11 kdy: 18 Února 2010, 22:12:31 »
Jsem laik od U7.04. Ale když bych začínal nyní s Linuxem, Nainstaloval bych osvědčenou a vyladěnou verzi. Mě se jako nejspolehlivější jeví U8.04.03.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #12 kdy: 18 Února 2010, 22:26:38 »
arrange: tak už sem ten flash rozjel, napsal sem tam

sudo mkdir /media/flash/
sudo mount -t ntfs-3g -o loop /dev/sdb1 /media/flash/
ls /media/flash/


ono mi to napsalo, že to na windows nebylo bezpečně ukončený (ten flash) a opravilo to tu chybu a flash najel :)

Teď se jen pokusim stáhnout přes jinej server tu češtinu a pak nastavit wifinu, zejtra napíšu, jak sem dopad :)
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:45:20 od Anna Taliánová »

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #13 kdy: 18 Února 2010, 22:36:16 »
Ty asi nebudeš takový "niemand" jaks' na začátku vypadal  :)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #14 kdy: 18 Února 2010, 22:44:49 »
arrange: niemand jsem, to mi poradil někdo na jinym fóru, na tohle bych sám nikdy nepřišel :D

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #15 kdy: 19 Února 2010, 07:49:39 »
Tak wifinu sem zprovoznil sám, nevim jak. Ale to je jedno, hlavně že to jde. Ale po nastavení to vyhodilo nějaký dvě chyby a ptalo se mě to, jestli to chci odeslat (už mi to začínalo připomínat chybu Windows :D )

Ale ta čeština ale pořád zlobí, sice už mám teď po nějakym updatu víc věcí česky, pořád je ten vrchní panel anglicky - Applications, Places, System a všechny položky tam jdou anglicky. To samý když kliknu na vypínací tlačítko, tak je menu anglicky. To tak má bejt nebo ne?
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:47:44 od Anna Taliánová »

ufaak

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2296
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #16 kdy: 19 Února 2010, 08:01:47 »
to tak nema bejt. zkousel jsi nainstalovat ty baliky co psali kluci nahore? po rebootu to zustava porad anglicky?
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #17 kdy: 19 Února 2010, 08:54:18 »
Tak je to dobrý, po restartu už je to kompletně česky. Wifina jede. Akorát ten flash disk zas nejde, musel sem znovu psát ten příkaz, kterej opět vypsal, že sem flash na windows neodebral bezpečně. Takže aby ten flash fungoval pokaždý, tak ho dycky musim bezpečně odebírat jak na Windows tak na Linux?

EDIT: Jen dodám, že od zprovoznění wifi mi to hlásí tohle:
Kód: [Vybrat]
http://i45.tinypic.com/ote0m0.jpg
« Poslední změna: 19 Února 2010, 08:56:59 od niemand »

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2339
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #18 kdy: 19 Února 2010, 08:56:55 »
Máš nějaký důvod mít na flešce NTFS?

I když se Linux tak netváří, tak opakované zaktualizování a restart nikdy neuškodí...
« Poslední změna: 19 Února 2010, 08:59:15 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

niemand

  • Host
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #19 kdy: 19 Února 2010, 08:57:51 »
compaq: mám, když sem měl FAT 32, tak mi tam nešli kopírovat soubory větší jak 4 GB.

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2339
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #20 kdy: 19 Února 2010, 09:00:14 »
compaq: mám, když sem měl FAT 32, tak mi tam nešli kopírovat soubory větší jak 4 GB.

Chápu, ale jestli nechceš flešku nikdy provozovat i na starém OS, tak můžeš použít například ext3.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

arrange

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4031
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #21 kdy: 19 Února 2010, 09:02:34 »
Takže aby ten flash fungoval pokaždý, tak ho dycky musim bezpečně odebírat jak na Windows tak na Linux?

Patří to k dobrým zvykům v Linux komunitě.  :)
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:48:57 od Anna Taliánová »
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

pepéé

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 466
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #22 kdy: 19 Února 2010, 11:07:24 »
Citace
Takže aby ten flash fungoval pokaždý, tak ho dycky musim bezpečně odebírat jak na Windows tak na Linux?

Patří to k dobrým zvykům v Linux komunitě.  :)

bezpečné odebírání má hlavně (krom jiných) jeden velkej důvod. Pokud zařízení není bezpečně odebráno, je stále využíváno a pak náhle dojde k odpojení, dojde k malému zakolísání napětí až do plusových hodnot nad napájecí napětí USB 5V. Zařízení (flash disk) tak může dostat malý elektrický výboj který jej může vážně poškodit, zvlášť paměťová zařízení které jsou na elektrické výboje velmi háklivá. Dojít může ke ztrátě dat a nebo až k proražení "paměťových článků".

Takže osobně bych doporučil bezpečně odpojovat vždy.
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:50:29 od Anna Taliánová »
Fire's in my soul, steel is on my side

Tadeáš Pařík

  • Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6543
    • Zobrazit profil
    • Ubuntu.cz
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #23 kdy: 19 Února 2010, 11:14:44 »
Citace
Takže aby ten flash fungoval pokaždý, tak ho dycky musim bezpečně odebírat jak na Windows tak na Linux?

Patří to k dobrým zvykům v Linux komunitě.  :)

bezpečné odebírání má hlavně (krom jiných) jeden velkej důvod. Pokud zařízení není bezpečně odebráno, je stále využíváno a pak náhle dojde k odpojení, dojde k malému zakolísání napětí až do plusových hodnot nad napájecí napětí USB 5V. Zařízení (flash disk) tak může dostat malý elektrický výboj který jej může vážně poškodit, zvlášť paměťová zařízení které jsou na elektrické výboje velmi háklivé. Dojít může ke ztrátě dat a nebo až k proražení "paměťových článků".

Takže osobně bych doporučil bezpečně odpojovat vždy.

Bezpečně neodpojovat je hlavně debilní zvyk z Win... vidím to kolem sebe každý den... naopak uživatelé Win se na mě dívají jak na magora, že se tím vůbec zabývám  ;D
« Poslední změna: 09 Března 2010, 15:51:14 od Anna Taliánová »
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

compaq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2339
  • Díky všem za rady a tipy.
    • Zobrazit profil
Re: Pár problémů s Ubuntu 9.10
« Odpověď #24 kdy: 19 Února 2010, 11:30:18 »
Bezpečně neodpojovat je hlavně debilní zvyk z Win... vidím to kolem sebe každý den... naopak uživatelé Win se na mě dívají jak na magora, že se tím vůbec zabývám  ;D

Plně souhlasím. Je to běžné jednání MS. Systém Vám nabídne rychlé odebrání a osud vaší flešky ho nezajímá. Znáte nějakého běžného uživatele, který si nefunkční flešku spojí se starým OS? Já tedy ne, většinou slyším "nevydržela ani měsíc, čínský krám, příště si koupím jinou atd...".
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.