Já srovnávám Ubuntu po třech letech. Windows jsem používal aktivně nějakých 12let, takže co do doby používání je tady hodně velký rozdíl, ale už po roce vím, že byl Linux/Ubuntu minimálně srovnatelné. Teď již vím, že jiný "nechci". Resp. rád laboruju, takže Fedora, Mac OS, to bych ještě rád vyzkoušel, ale já osobně teda nenašel jedinou aplikaci, která v Ubuntu nefunguje tak, jak minimálně ve Win...Prostě to funguje, všechno funguje.
Nemůžeš srovnávat to, že pod Linuxem neběží nějaké Win aplikace, to není chyba linuxu. Nemůžeš srovnávat to, že v Linuxu nejde něco naklikat..prostě jde, všechno jde, jen s jiným postupem..A ten postup spočívá v tom, že se systémové věci nehledají v ovládacích panelech, ale holt jinde...Ale VŠE základní, co BFU potřebuje naklikat prostě lze, to nejde popřít.. A že to někdo (myslím to obecně) neumí je problém jeho, nikoliv systému.
Když už jsi teda "nucen" používat linux a jsi natolik "čestný", že si nedovolíš používat Widle nelegálně, tak se snaž s Linuxem zžít...jsem si jistý, že názor změníš, jen musíš chtít hledat způsob, jak rozjet danou věc, která ti nefunguje...a ne jen hledat negativa