Dobrý den,
včera jsem si pořídil nový notebook, úspěšně na něj nainstaloval Ubuntu, ale potřeboval bych dořešit pár maličkostí. Můj model je uveden v podpisu.
1. Nejdou mi připojit externí reproduktory. Když je zapojím, tak počítač ztichne, ale reproduktory nehrají. Jde s tím něco udělat? Je nějaké nastavení ALSY, popř. v možnostech? Příp. nahrát nějaký modul apod.? Sluchátka mi také nefungují, takže vylučuji hardwarovou poruchu.
2. Mám klávesnici, která se do počítače připojuje přes PS/2, jenže tuto zásuvku můj notebook nemá. Šla by použít nějaká redukce? Fyzicky se mi podařilo počítač s klávesnicí propojit (dost improvizace). Zapojení je takto: Klávesnice > Převodník z PS/2 do serial portu > Převodník z serial portu na USB > notebook.
Převodník na serial port mám vyzkoušený z dřívějška na komunikaci s Siemensem MT50. Musel se tam nějak přejmenovat port, už si to nepamatuji. Šlo by to nějak nastavit? Nebo je to moc velká šaškárna? Pokud ano, tak mám koupit redukci PS/2 - USB a nebo rovnou celou klávesnici s USB? I když ty jsou drahé a já nemám zrovna na rozhazování...
3. Když pustím notebook, tak mi pořád větrá větráček a vůbec se nezastaví. Trochu to obtěžuje. Přijde mi, že ho Ubuntu neumí obsluhovat. Jde to nějak korigovat? A jak? Nebo je to normální? Když jsem dal hybernaci, tak po "vzbuzení" (které funguje velmi dobře

) byl větráček zticha a pak větral jen málo.
4. když spouštím Ubuntu, tak mi to ještě v textovém režimu vypíše, že je tam nějaký bug v biosu, pak vše naběhne ale v pořádku - mám doinstalovat nový bios a nebo to nechat být? Číslo bugu si bohužel nepamatuji.
5. Tento notebook má i vestavěnou wifi, jak jí zprovozním? Nemám s tím zkušenosti.
Děkuji za rady.