Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Automatické zápínání  (Přečteno 2350 krát)

locus

• Aktivní člen
  • *
Automatické zápínání
« kdy: 12 Března 2010, 18:09:19 »
Zdravím,

Prosím vás nevíte někde jak počítač v STAND BY režimu nastavit zapínání pc každý den v 17:00?

Děkuji za návrhy a reakce.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Automatické zápínání
« Odpověď #1 kdy: 12 Března 2010, 18:24:46 »
V biose? Aka doska.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 12 Března 2010, 18:33:40 »
no BIOS sem zkoušel ale kapánek to blbne. Přes něco jiného to asi nejde že?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 12 Března 2010, 18:38:02 »
Jedine ze by bolo dajake lacne zariadenie ktore by poslalo signal pre wake on lan. Ovsem o takom som zatial nepocul. :)

Pripadne tu je odkaz na stranku cez ktoru sa to nastavit z netu?
http://www.zive.sk/zobudzame-pc-cez-lan-a-internet/spravy/vsetky-data-na-dosah-zobudzame-pc-cez-internet-alebo-mobil/ch-180464-sc-30-a-272002/default.aspx
http://www.depicus.com/wake-on-lan/woli.aspx
« Poslední změna: 12 Března 2010, 18:40:55 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 12 Března 2010, 19:22:45 »
Musi to jit nejak softwarove. Pamatuji, ze kdysi davno (win 98) bylo cosi jako "naplanovani akci" a v nastaveni tam byla volba "zapnout pocitac pro vykonani ukolu".
Nebo hardwarove: spinana zasuvka nacasovana na 17:00 a v biosu volba "ON po vypadku proudu"
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Března 2010, 19:51:32 »
Ta zasuvka by mohla ist. Ten program nenastavoval iba ten bios?

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 12 Března 2010, 20:40:15 »
jak to vnitrne fungovalo nevim, ale urcite bios neumoznoval nastavit primo cas spusteni.

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 12 Března 2010, 22:09:34 »
Zákldí desku mám tuto : ASUS A7N8X-E Deluxe. V biosu jsem v záložce ADVENCED našel položku POWER MANAGMENT SETUP je tam položka Automatick Power UP tu jsem povoli a nastavil čas ale pořád to nejede. Nevím kde by mohl být chyba
« Poslední změna: 12 Března 2010, 22:11:33 od locus »

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
« Odpověď #8 kdy: 12 Března 2010, 22:33:40 »
Zkus se mrknout na Acpi wakeup. Zadáš příkaz který nařídí kompjůtru automatické zapnutí v daný čas.
Google: Acpi wakeup ...
http://www.abclinuxu.cz/blog/johny/2009/1/acpi-wakeup
http://wiki.ubuntu.cz/Linuxtero#Probuzen.2BAO0_PC_.28WakeUp.29
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 12 Března 2010, 22:34:53 »
Sem z toho ted něják mimo když tedy vše poctivě naťukám tak ok ale poté co pc vypnut přes príkaz poweroff se to co jsem nastavil jako by vymaze. Asi mám chybu v biosu. Nenapádá v čem to hledat pls?

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #10 kdy: 13 Března 2010, 09:06:30 »
Musi to jit nejak softwarove. Pamatuji, ze kdysi davno (win 98) bylo cosi jako "naplanovani akci" a v nastaveni tam byla volba "zapnout pocitac pro vykonani ukolu".
Nebo hardwarove: spinana zasuvka nacasovana na 17:00 a v biosu volba "ON po vypadku proudu"

Přemejšlej:
co asi tak mohou Widle dělat, když je vypnutej počítač? Nic (jako ostatně obvykle).
Jediné, co se dá udělat, je nastavit nějaký timer na desce (v BIOSu), kterej tu kraxnu zapne (pokud tam nějaký takový timer je). Protože pokud je počítač vypnutej, ŽÁDNÝ PROGRAM NEBĚŽÍ!!!

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 13 Března 2010, 10:12:21 »
Protože pokud je počítač vypnutej, ŽÁDNÝ PROGRAM NEBĚŽÍ!!!
No to je mi novinka.
Ja jen psal o tom, ze v biosu se to primo nastavit nedalo.

Citace
Přemejšlej:
... nejdriv si precti, co jsem napsal. Kde je tam zminka o bezicim programu na vypnutem pocitaci?  :o

// Omlouvam se autorovi vlakna za offtopic.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #12 kdy: 13 Března 2010, 10:25:03 »
Protože pokud je počítač vypnutej, ŽÁDNÝ PROGRAM NEBĚŽÍ!!!
No to je mi novinka.
Ja jen psal o tom, ze v biosu se to primo nastavit nedalo.

Citace
Přemejšlej:
... nejdriv si precti, co jsem napsal. Kde je tam zminka o bezicim programu na vypnutem pocitaci?  :o

// Omlouvam se autorovi vlakna za offtopic.

Citace
Musi to jit nejak softwarove.
A nechci se hádat.

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 13 Března 2010, 10:29:23 »
Ten timer jsem v BIOSu našel. Bohužel když něco v BIOSu změním třeba čas vše uložím  a potom ten systém vypnu tak se ten BIOS jako by vymaže. Nevím kde by mohl být chyba. Jinak Widle tam nejsou je tam Ubuntu Desktop 9.10

Koukal jsme na ACPI wakeup vůbec nevím jak to ale rozprovoznit.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #14 kdy: 13 Března 2010, 10:41:42 »
Moment - chceš říct, že když si v BIOSu nastavíš datum a čas, tak se ti po vypnutí a opětovném zapnutí "vynuluje" na nějakého 1.1.xxxx? Jak stará je ta mašina?

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 13 Března 2010, 10:49:22 »
V podstatě ano když dam defaultní nastavení načíct naskočí tam čas 9:36:01 já ten čas přepíšu na správny tedy ma 10:36:01 dám uložit a pak uložít a odejít pc se znovu začne zapínat to je ok ale ptoé co pc vypnut třbea přes příkaza poweroff tak se pc zapne to je ok ale potom když vlezu do biosu tak ten čas je zase 9:46.32 tedy je tam o hodku zas méň. Ted mě napadá jestli to není třeba baterkou? PC je staré tak 3-4 roky max

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #16 kdy: 13 Března 2010, 11:22:45 »
V podstatě ano když dam defaultní nastavení načíct naskočí tam čas 9:36:01 já ten čas přepíšu na správny tedy ma 10:36:01 dám uložit a pak uložít a odejít pc se znovu začne zapínat to je ok ale ptoé co pc vypnut třbea přes příkaza poweroff tak se pc zapne to je ok ale potom když vlezu do biosu tak ten čas je zase 9:46.32 tedy je tam o hodku zas méň. Ted mě napadá jestli to není třeba baterkou? PC je staré tak 3-4 roky max
Jo takhle...
No, tu hodinu ti tam zřejmě někde ubírá systém - nějaké nešťastné (ne)nastavení časového pásma, či co, to takhle na dálku těžko posoudit.
Kdyby to bylo baterkou, ta je tam po zapnutí 0 (tedy výchozí čas BIOSu). Předpokládám, že by ti to tu hodinu mělo ubrat nejen po vypnutí počítače, ale i po restaru.

EDIT
Schválně jsem kvůli tomu restartoval a hle - v BIOSu mám také o hodinu méně (že by GMT?) než "v systému" (SEČ). Takže v tom bych problém neviděl... :-)
« Poslední změna: 13 Března 2010, 11:37:09 od mka »

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 13 Března 2010, 12:48:05 »
Aha sry to sem si neuvědomil že je to provázáno s systémem. KDyž se přihlásím jako root /v terminalu/ dam date tak se mi ale čas správný vypíše.
Jinak jak nebo kde bych ten čas měl prosimtě změnit.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #18 kdy: 13 Března 2010, 13:30:40 »
Aha sry to sem si neuvědomil že je to provázáno s systémem. KDyž se přihlásím jako root /v terminalu/ dam date tak se mi ale čas správný vypíše.
Jinak jak nebo kde bych ten čas měl prosimtě změnit.
Proč změnit? Jestliže máš v systému správný čas i timezone, tak to neřeš. Akorát bys na to měl myslet při zadání času probuzení - zadáváš tedy "světový" čas, takže v tuto dobu o hodinu méně, než je náš místní čas.
A co se týká sw obsluhy - hledej např. ACPI, APM.

locus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 14 Března 2010, 10:07:33 »
Tak sem podlehl. Vyřešil jsme to nakonec přes wake on lan podle návodu na wiki http://wiki.ubuntu.cz/Wake%20On%20LAN
Nastavil jsme na druhém pc v cronu aby se zapinal v těch 17:00 a potom jsme na tom pc , který se má zapínat v těch 17:00 aby se pak vypnul v 20:00 v cronu. Děkuji všem za nápady. Přeji příjemný zbytek víkendu. Díky moc

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.