Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunkční klíčenka [vyřešeno]  (Přečteno 5869 krát)

MarkStone

• Aktivní člen
  • *
Nefunkční klíčenka [vyřešeno]
« kdy: 16 Března 2010, 13:33:09 »
Pozdrav všem,
mám následující problém.

Při zadávání hesla po kliknutí na tlačítko "odemknout" u aplikace Uživatelé a skupiny, jsem zadal heslo. Vyskočilo okno s hlaškou, že je třeba ověření a to tam zůstalo cca 7:45 hodiny :-( (a vůbec nic se nedělo) pak už jsem to nevydržel a provedl restart pc. O teď u všech aplikací, které vyžadují odemknutí, přestalo talčítko "odemknout" fungovat. A při tom mně ze systray zmizela ikona pro nastaveni sítě. Používám Ubuntu 9.10. Pokud použiji příkaz SUDO v terminalu tak tam funguje. Viděl jsem že se to tu řešilo cca před rokem ale nedořešilo. Věděl by někdo jak to opravit.

Diky.
« Poslední změna: 04 Září 2010, 21:02:47 od Anna Taliánová »
Pokud je nula dostatečně velká,
 může se stát malou jedničkou.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
Re: Nefunkční klíčenka (ta na uchovávání hesel)
« Odpověď #1 kdy: 16 Března 2010, 21:46:34 »
Spusť v Terminálu třeba gdmsetup a pak zkus kliknout na Odemknout. Zkopíruj sem, co to vypíše.
Potom ještě přidej výpis z příkazu
Kód: [Vybrat]
ps aux | grep -Ei 'policy|polkit'
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

MarkStone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 17 Března 2010, 09:06:28 »
Díky za ochotu pomoci.

Ale protože to spěchalo (další den uživatel už odmítl čekat (já se mu nedivím  ;) )) vyřešil jsem to následovně: Zavedl jsem nového uživatele a provedl migraci dat. Pod tím to novým uživatelem to už funguje.

Díky MarkStone
« Poslední změna: 04 Září 2010, 21:02:36 od Anna Taliánová »

arrange

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 17 Března 2010, 09:13:00 »

;D ;D

Škoda. Takhle zase nezjistíme, čím to bylo.
Jinak ta uživatelská data jsi zkopíroval včetně nastavení (skrytých adresářů a la ~/.gconf)?

MarkStone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 17 Března 2010, 19:16:58 »
Jinak ta uživatelská data jsi zkopíroval včetně nastavení (skrytých adresářů a la ~/.gconf)?

Ne pouze skutečná data, nastavení profilu nebylo třeba.

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 16 Dubna 2010, 22:31:22 »
mám podobný problém, něco se stalo s PolicyKit nejspíš, a to má za následek, že nemohu editovat skupiny, respektive vůbec nemohu "odemknout" editaci skupin. Tlačítko funguje, ale zdá se že heslo už ne.
« Poslední změna: 04 Září 2010, 20:49:48 od Anna Taliánová »
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon
S linuxem jde vše, ale nikdy ne hned:)

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 18 Dubna 2010, 19:11:34 »
žádnej nápad?
HP 550 /Intel Core2 Duo T5270 / Intel GMA 950 / 2GB / 160GB / Ubuntu 8.10 -> ... -> Linux Mint 17 - Cinnamon

arrange

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 18 Dubna 2010, 19:34:19 »
Nápady by byly, ale citelně chybí informace, viz např. můj příspěvek výše. Akorát místo gdmsetup dej users-admin.

Frantisek Uzivatelu

• Host
Re: Nefunkční klíčenka
« Odpověď #8 kdy: 18 Dubna 2010, 21:07:09 »
Hlásim podobnej problém na 10.04: v gdmsetup nereagovala tlačítko odemknout.
Po aktualizaci a restartu funguje.
Edit: U mě to bylo spuštěnim X-ek příkazem startx, klasicky přes gdm vše funguje.
« Poslední změna: 04 Září 2010, 20:51:12 od Anna Taliánová »

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 21 Dubna 2010, 20:32:13 »
users-admin nevypíše nic.
sudo users-admin
** (users-admin:4837): CRITICAL **: Unable to lookup session information for process '4837'
ps aux | grep -Ei 'policy|polkit'
matee     4772  1.4  0.8  36288 16776 ?        Sl   20:28   0:00 /usr/lib/policykit-gnome/polkit-gnome-manager
matee     4811  0.0  0.0   2512   884 pts/0    S+   20:29   0:00 grep -Ei policy

arrange

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 21 Dubna 2010, 20:43:18 »
users-admin nevypíše nic.
Otevře se okno s nastavením uživatelů? Když klikneš na odemknout, nevypíše se také nic?

Jaké máš Ubuntu? 9.04 platí?

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 22 Dubna 2010, 13:59:27 »
ano otevře, kliknu na odemknout a vyskočí okno kde to chce heslo, zadám, okénko se zatřese a to je všecko.
Ano jedu na 9,04

arrange

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 22 Dubna 2010, 21:28:55 »
Hmm, polkit se od 9.04 dost změnil, takže nevím. Můžeš jen zkusit zkontrolovat platnost hesla, příp. ho přeinstalovat
sudo apt-get --reinstall install policykit-gnome

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 23 Dubna 2010, 09:52:19 »
heslo používám stále stejné...
chtěl jsem polkit uplně odstranit a nainstalovat znovu, ale vyděsilo mě, že to bere  sebou (závisí na) ubuntu-deskop a vše co k tomu náleží.
Takže se nabízí otázka:
Můžu ho bezpečně odstranit nebo reinstalovat aniž bych si doprasil cejel systém?

arrange

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 23 Dubna 2010, 10:22:18 »
To bych na tvém místě neriskoval. Proto jsem psal, abys ho PŘEinstaloval, viz můj příkaz, nebo v Synapticu.

matee

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 27 Dubna 2010, 20:48:21 »
tak ani reinstal nic nevyřešil :(

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 29 Dubna 2010, 17:55:29 »
Mám to samé v 10.04, gdmsetup, chci odemknout a trčí to tam. Musím to killnout
vecerilek@intelfly:~$ gdmsetup
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Error calling GetValue('daemon/TimedLoginEnable'): Key not found
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Error calling GetValue('daemon/TimedLoginDelay'): Key not found
** (gdmsetup:2431): DEBUG: init delay=30
** (gdmsetup:2431): DEBUG: "/usr/share/xsessions/une-guest-restricted.desktop" is hidden or contains non-executable TryExec program
** (gdmsetup:2431): DEBUG: "/usr/share/xsessions/guest-restricted.desktop" is hidden or contains non-executable TryExec program
** (gdmsetup:2431): DEBUG: "/usr/share/xsessions/une-efl-guest-restricted.desktop" is hidden or contains non-executable TryExec program
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Error calling GetValue('daemon/DefaultSession'): Key not found
** (gdmsetup:2431): DEBUG: Init default session found:'(null)'
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: Found current seat: /org/freedesktop/ConsoleKit/Seat1
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: running 'ck-history --frequent --seat='Seat1' --session-type='''
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: explicitly skipping user: nobody
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: user icon changed
** (gdmsetup:2431): DEBUG: adding monitor for '/home/vecerilek/.face'
** (gdmsetup:2431): DEBUG: Getting list of sessions for user 1000
** (gdmsetup:2431): DEBUG: Found 1 sessions for user vecerilek
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUser: adding session /org/freedesktop/ConsoleKit/Session2
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: sessions changed user=vecerilek num=1
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: added session for user: vecerilek
** (gdmsetup:2431): DEBUG: GdmUserManager: history output: vecerile 52
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Unable to lookup user name vecerile: Success
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Error calling GetValue('daemon/AutomaticLoginEnable'): Key not found
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Error calling GetValue('daemon/TimedLoginEnable'): Key not found
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Error calling GetValue('daemon/TimedLogin'): Key not found
** (gdmsetup:2431): DEBUG: init user='(null)' auto=False
** (gdmsetup:2431): WARNING **: Failed to unlock: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
Terminated
vecerilek@intelfly:~$ ps aux | grep -Ei 'policy|polkit'
root      1221  0.0  0.1  58692  4384 ?        S    17:34   0:00 /usr/lib/policykit-1/polkitd
1000      1557  0.0  0.4 315672 14996 ?        Sl   17:34   0:00 /usr/lib/policykit-1-gnome/polkit-gnome-authentication-agent-1
1000      2447  0.0  0.0   6608  1064 pts/0    S+   17:46   0:00 grep --color=auto -Ei policy|polkit
vecerilek@intelfly:~$
» Linux Mint on mini-ITX boards «

arrange

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 29 Dubna 2010, 19:10:28 »
Neměnils' uživ. jméno? Co vypíše
id
grep -E ':1[0-9]{3}:' /etc/passwd

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 29 Dubna 2010, 19:34:15 »
vecerilek@intelfly:~$ id
uid=1000(vecerilek) gid=1000(vecerilek) skupiny=4(adm),20(dialout),21(fax),24(cdrom),25(floppy),26(tape),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),104(fuse),105(lpadmin),112(netdev),119(admin),122(sambashare),1000(vecerilek)

vecerilek@intelfly:~$ grep -E ':1[0-9]{3}:' /etc/passwd
vecerilek:x:1000:1000:Večeřílek Vlasta,Polynézská 0000 /0,+420000000000,+420000000000,:/home/vecerilek:/bin/bash
vecerilek@intelfly:~$
Ty nuly samozřejmě znamenají opravdová čísla  ;) a usera jsem neměnil, ale něco mne napadlo, jak to tak vidím. Dokud jsem nevyplnil detaily o sobě chodilo to páč jsem to před časem nastavoval a vyplňoval a nyní další vzpomínka, od té doby mi nechodí přihlašovací zvuk GDM. Nesouvisí to s diakritikou?
« Poslední změna: 29 Dubna 2010, 19:39:16 od GlidingFLY »

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #19 kdy: 29 Dubna 2010, 21:34:31 »
No tak zjistil jsem, že skutečně nejpravděpodobněji u mne ten problém nastal až po vyplnění v předvolbách "o sobě" všechny rubričky a neváhal jsem použít zcela logicky diakritiku. No a pomocí tohoto panelu jsem se tedy pokoušel změnit původní heslo na jiné v domnění, že to pomůže. Napoprvé to prošlo i přesto, že jsem přidal jedno velké písmeno jako první navíc. Pak jsem chtěl tuto kombinaci otočit a ten blbec nahlásil, že heslo je příliš podobné. Tak to už nechápu, kterej blbec tohle harakiri vymejšlí. Tak jsem nové heslo prodloužil o čtyři čísla a ten blbec to sice schválil, ale heslo nechal to napoprvé změněné. No tak to mi hlava nebere co s tím udělali a podle jakých pravidel. Dyk takhle se v tom budou lidi motat jak vítr v bedně a budou nadávat!! Proboha, neznám žádnej jinej dobrej systém, kde mne dialog plísní za to, že dávám podobné heslo! Co mu je po tom, to je přece moje, potažmo userova volba!!! Má právo mne pouze upozornit, že mám slabé "krytí", ale nesmí mi to zakázat provést. To za prvé - tohle kategoricky odmítám - jsem si jist, že tady je zakopáno psisko.
A stejně ta změna hesla nepomohla. Nyní vlastně pomocí grafiky nejsem schopen dál rozšiřovat systém o další usery a vracíme se zpět k příkazovce! Bože. Zrovna na toto teda šahat neměli. V 9.10 to funguje zcela uspokojivě kompletně vyplněno i když tam jsem nezkoušel ty změny hesel. A po zkušenostech s tímto RC už ani nebudu  :(
« Poslední změna: 04 Září 2010, 20:54:39 od Anna Taliánová »

arrange

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 29 Dubna 2010, 23:57:52 »
Naflákal jsem si mraky diakritiky do "O sobě" i do /etc/passwd, ale i po restartu to žádné problémy nedělá. Takže v tom to asi nebude.

Co ti ještě vypíše
ck-list-sessions?
« Poslední změna: 04 Září 2010, 20:55:14 od Anna Taliánová »

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 30 Dubna 2010, 08:20:26 »
Taky jsem zkoušel vyndat diakritiku, nemá to vliv. Ověřil jsem to. Nyní jsem v práci, nemám v dosahu svoje Ubu, ale ještě jsem na něco přišel. Například když dám gdmsetup a odemykám přístup, on vyhodí okno že ověřuje a na tom to pak zůstane navždy. Pokud provedu opakovaný stisk na ověřovací tlačítko, tak pak už nefunguje žádný jiný způsob "shození" dialogu, myšleno korektní.
Ale když spustím gdmsetup a odemknu jej okno vypíše že ověřuje, to je pořád stejné, ale nyní když ho zavřu zavírákem na rámu okna tak korektně spadne. Toto je jediný způsob jak to shodit bez pomocí síly. Nesmí se ovšem před tím opakovaně tisknout buď ověřit anebo zrušit.
Až přijdu domů odpovím ti na dotaz přímo, ale opravdu mašinu jsem instaloval načisto a zcela jistě to po jistou dobu chodilo zcela správně neboť jsem mohl provádět změny pomocí dialogů GTK a to i ty, které vyžadovaly ověření. V poslední době jsem si všimnul této chyby. Je to chyba Gnome a je natolik vážná, že osobně si myslím v takovém to stavu nesmí být Ubuntu 10.04 vypuštěn jako finále. Jedná se podle chování o kritickou chybu v ověřování a ta příhoda se změnou hesla je více než ilustrující.
« Poslední změna: 04 Září 2010, 21:02:10 od Anna Taliánová »

arrange

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 30 Dubna 2010, 09:02:43 »
Je to chyba Gnome a je natolik vážná, že osobně si myslím v takovém to stavu nesmí být blabla
Nemohl by sis prosím nechat ty frajerské řeči od cesty? Těch důvodů nefunkčnosti může být víc, a co sleduji vývoj LL, nevšiml jsem si, že by si na to někdo stěžoval (včetně bugů). Chyba může být na tvé straně (HW, zásah do systému atd.)

Co se týče změny a podobnosti hesla, mně se to taky nelíbí, ale akceptuji, že Ubuntu se snaží jít směrem k jednoduchosti a větší stabilitě (a tímpádem menší flexibilitě a konfigurovatelnosti), a mírně mateřskému přístupu k uživateli. Kdo vyznává jinou filozofii, má na výběr jiné distribuce.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 30 Dubna 2010, 12:50:12 »
No tak zaprvé, na tento problém jsem reagoval po přečtení tohoto vlákna a oznámil jsem, že to mám taky. Dokonce jsem poskytnul i požadované výstupy. Nepomohl jsi.
Co se týče té instalace, jedná se o čistou z iso beta2 bez dalších úprav v konfiguracích za využití pouze klikacích nástrojů. Ale to už jsem psal viz výše.
Co se týče těch hesel, ano kritizuji nemožnost zadání podobného hesla, ale toto jsem neuváděl jako důvod k pozdržení finále, jako důvod jsem uvedl špatnou funkci akceptování nových hesel. Špatně sis to přečetl.
No a za poslední vůbec se nejedná o frajerské řeči jak píšeš, ale o úplně něco jiného. Tys to nepochopil a vzal si to osobně a navíc ještě s doporučením, abych přešel k jinému distru. No nevím proč bych to dělal, pracuji s tímto distrem už roky a sleduji vývoj se zájmem. Ale pokud mi systém znemožní po jisté době rozšiřovat systém z důvodů špatné funkčnosti kritického místa ověřování autorit, tak mi to jedno není a opravdu si myslím, že na finále má v tuto chvíli právě tohoto důvodu čas než to opraví. Bohužel už je pozdě.
Do poslední chvíle jsem věřil, že pomůžeš. A cos udělal? Akorát si mne otrávil. Vono bude asi opravdu lepší se poohlédnout ne po jiném distru, ale po jiném fóru. By mne opravdu zajímalo s kým jsem to tu vlastně vůbec diskutoval.
« Poslední změna: 04 Září 2010, 21:04:22 od Anna Taliánová »

arrange

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 30 Dubna 2010, 19:44:31 »
Nenech si kvůli pitomému arrangovi otrávit celé fórum. Nejsem tu přece sám.  ;)

Kritizoval jsem tě pouze za zevšeobecňování svého problému a pláči na špatném hrobě (my tady na fóru final neoddálíme). Ve všem ostatním s tebou souhlasím, jak jsem už psal.
...
Co se týče změny a podobnosti hesla, mně se to taky nelíbí,
...
Taky většinou tvé příspěvky rád čtu, nevzpomínám si konkrétně, ale mám tvé jméno v paměti.

Pro mě osobně je policykit kluzký had, který klouže mezi prsty, a blbě se debuguje. Nedaří se mi odchytit ten moment, kdy aplikace žádá o autorizaci, ani přes dbus, ani přes strace polkitd. A momentálně nevím o nikom na fóru, kdo by se tomu více věnoval a do podobných témat přispíval, ale můžu se mýlit.

Co ten výpis ck-list-sessions, bude?  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.