Vopred sa ospravedlnujem ak som zalozil zbytocne temu ale pravidla fora som si cital, skusal som to tu hladat aj na google ale beznadejne

.
Takze najpred napisem aky mam pc: procesor AMD athlon 64bit 2,4 ghz, zakl doska asus M2N68-VM, pamet 2gb ddr2, hardisk 640gb sata. Hardisk mam rozdeleny na C: 25 GB - primarny pre windows xp a D:-logicky (tych šesto gb) mam na filmy, hudbu, fotky, instalacky programov atd..
Linux som pouzival pred rokom na starom pc. No po kupe noveho pc som nainstaloval zas a znova win xp. no rozhodol som sa ze si nainstalujem ku windows xp (ktore budem pouzivat na pracu a sem tam hry) ubuntu (na internet, filmy atd ...a pretoze mam radsej linux..).
Skusal som nainstalovat ubuntu (9.10 z deskop cd) aj kubuntu (9.10 z deskop cd aj alternative cd) no problem bol v tom ze vzdy ked som sa dostal po krok kde mam rozdelit disk nezobrazilo sa mi tam nic. Cital som tu rozne navody tak hned pisem ze v biose nemam moznost nastavit sata ako ide. Nakoniec sa mi na tychto verziach hardisk ukázal (do terminalu som zadal
sudo apt-get remove dmraid) ale pri tom istom kroku ked som mal rozdelovat disk a vytvarat particie mi nedetekovalo nainstalovane windows xp a disk vnimalo ako prazdny a bez particii. skusal som este zmensit disk d a nechat volnu partciu/nenaformatovanu/ext4/ext3 aj z dalsou particiou na swap no nepomohlo to. Nakoniec som si stiahol ubuntu 9.04 kde mi v kroku 4 pri instalacii naslo hardisk ale znovu bez particii. Ked do terminalu zadam
(sudo parted -l
) vypise mi nasledovnu chybu:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo parted -l
Warning: /dev/sda contains GPT signatures, indicating that it has a GPT table.
However, it does not have a valid fake msdos partition table, as it should.
Perhaps it was corrupted -- possibly by a program that doesn't understand GPT
partition tables. Or perhaps you deleted the GPT table, and are now using an
msdos partition table. Is this a GPT partition table?
Yes/No? Myslim si teda ze ubuntu nerozpozna MBR tabulku gpt. Problem je v tom ze na disku mam 400 GB dat a nemozem ho cely formatovat. Co teda urobit aby rozpoznalo tabulku a aby som si pri instalacii v kroku 4 mohol len zmensit disk d z 624 Gb na 600 GB. A dalsia otazka kedze mam 2 gb ram a budem pouzivat hybernaciu kolko mam dat swat (2 GB?). A ešte jedna pri sata diskoch je vraj lepsie dat ext4 ako ext3. vraj 4 je rychlejsia co by ste uprednostnili vy? Dakujem...