Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Anketa

Jak dlouho vám na počítači startuje Ubuntu 9.10 ?

Do 1 minuty
20 (74.1%)
Do 2 minut
5 (18.5%)
Do 3 minut
0 (0%)
Do 4 minut
2 (7.4%)
Více jak 4  minuty
0 (0%)

Celkem hlasů: 27

Autor Téma: Start Ubuntu trvá pokaždé jinak dlouho, ačkoliv je vždy korektně ukončeno.  (Přečteno 5590 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Na notebooku Acer Aspire 3810T kde je nainstalováno Ubuntu spolu s Vistama přes Grub2 na interním HDD, trvá start vždy různou dobu.Přitom je Ubuntu stále korektně ukončováno a žádné hrubé zásahy do systému nedělám. Dá se říci že tyto časy se od sebe diametrálně liší. Někdy nastartuje za 2 minuty, jindy za 7 minut, někdy to zůstane trčet a musí se to spustit znovu, a když ani to nepomůže, musí se start Ubuntu spustit v recovery módu a potom opět ve standartním startovacím módu. Pak se obyčejně "chytí" a chodí k plné spokojenosti. Jednou jsem na to nějak pozapoměl a nechal to v recovery módu déle a když jsem k tomu přišel byla tam jakási barevná - tuším modrá grafická nabídka, s červeným záhlavím, asi se 6 volbami jak dál. Tu už se mi nikdy "nepoštěstilo" spatřit. Co to bylo? Kam se to až dostalo a proč? Jak mohu tento stav znova navodit?

Šuohob

• Závislák
Tou nabidkou jsi myslel neco podobneho jako je zde (viz priloha). Je to z ubuntu 9.04, nemusi tam byt stejne menu.

[attachment deleted by admin]
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Jo .. jo... to je přesně ono...  jen tak matně si to pamatuju.. Co to je a kdy to tam skočí???

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
A jak z Ubuntu 9.04 ?  Na tomhle počítači nikdy Ubuntu 9.04 nebylo nainstalované?

Šuohob

• Závislák
tu tabulku jsem vyfotil v ubuntu 9.04...

tohle se po chvilce ukaze, kdys nabootujes recovery mod. Nabizi ti to par moznosti, co muzes delat.
Napriklad:
1) pokracovat v normalnim startu
2) uvolnit na disku trochu mista
3) zkontrolovat filesystem, jestli neobsahuje chyby
4) obnovit GRUB
5) stat se rootem
6) a jeste par dalsich moznosti, z hlavy nevim

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Dobře a jak mohu navodit stav, abych nabídku zase uviděl? Na tomhle počítači je a bylo nainstalováno pouze a jen Ubuntu 9.10.

Zase ji spatřím jenom v recovery mode ano? A počkat déle, nebo něco stisknout...?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Jak to, že doba nastartování Ubuntu se tak liší....   já ne že nedělám hrubé zásahy do systému...   já nedělám žádné zásahy do systému. Korektně Ubuntu ukončuju, tak proč ty diametrální rozdíly 2 a 7 minut ???

J08nY_SVK

• Návštěvník
Podobný problém mam aj ja lenže u mňa sa raz za čas stane že vôbec nenebahene a musim tvrdo vypnut a potom ist o recovery dat dpkg(niekedy staci ist do recovery  a vratit sa do normal bootu). Akoby sa pri asi kazdom 1 alebo 15 starte ubutntu o nieco pokusalo a vtedy to vzdy lagne no a potom musim niekolko krat skusat zapnut a potom nabehne uz regulerne a nabieha tak aj 10 krát a bez chyby. viď. http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,46094.0.html

donny

• Závislák
Nemůže to větší zdržení způsobovat třeba kontrola filesystému při startu systému?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
No asi ano, protože to generuje mraky hlášek které hlásí vesměs kontroly. Dá se to někde nějak povypínat?

donny

• Závislák
V souboru /etc/fstab (otevřít např. gksudo gedit /etc/fstab) a u každého disku zkontrolovat/upravit šestý, poslední sloupeček (fs_passno). Pokud je hodnota "0", kontrola při startu nebude probíhat. V tomto případě ale doporučuju jednou za čas provádět kontrolu ručně.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

Šuohob

• Závislák
No asi ano, protože to generuje mraky hlášek které hlásí vesměs kontroly. Dá se to někde nějak povypínat?

hm jen aby.. kontrola filesystemu nehlasi mraky hlasek. jen pokud je filesystem rozbity.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
No to je právě to co nechápu. Někdy  Ubuntu 9.10 nastartuje do 1 minuty, pak ty hlášky na černé obrazovce jsou asi 3 - 5. Jindy když je těch hlášek celá obrazovka i víc, to většinou zůstane trčet a já musím notebook vypínačem vypnout a udělat start recovery, nechat ho projít, a pak znovu normální start a pak se to třeba "chytne". Přitom třebas jen běhám po internetu ale vždy systém korektně ukončím klikem na vypnout. Použiju - li uspání ať do paměti nebo na disk, už to neprobudím a navíc už dopředu vím, že s příštím startem budou problémy, že budu startovat asi tak 20 minut. Nenapadá někoho čím by tohle mohlo být způsobené? Ta nefunkčnost uspávání a ty obrovské časové výkyvy ve startech. Přitom když už pak Ubuntu naběhne tak běhá bez problémů. Nemůže to být nějakým nastavením v BIOSu nebo vytaženou baterií z notebooku při provozu ze sítě?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Je mi docela jasné že když je file systém "nakopnutý" tak jsou mraky hlášek. Ale proč když to projedu recovery módem a opět spustím standartní start Ubuntu tak už je to bez hlášek a naběhne to zcela správně a do 1 minuty. Jakémukoliv uspávání se raději vyhýbám protože to je u mě zcela nefunkční, pouze mi rozhodí příští normální start?

Nebýt výše uvedené skutečnosti Ubuntu by u mě pracovalo docela slušně.

A ty červené hvězdičky na začátku řádků při výpisech při startu značí co? Problém?

donny

• Závislák
Dr Fuss, nechápu význam "projedu recovery módem". Pokud se objeví nějaké problémy při kontrole disku, nabootujte do recovery módu, přihlašte se jako root a nechte zkontrolovat filesystém příkazem fsck. Když necháte filesystém rozbitý, riskujete tím nestabilitu systému a ztrátu dat.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
donny   -   Jste asi první, kdo projevuje zájem řešit můj problém. Proto vám za toto děkuji.  Nechápu význam "projedu recovery módem".

Když se mi nepodaří nastartovat Ubuntu ani 2 pokusy zvolím ve start menu možnost recovery mode. Nepřihlašuji se jako root. Pouze to nechám proběhnout až na konec. Po dalším normálním startu se start Ubuntu zpravidla "chytí".

Prostě start Ubuntu na mém počítači je velice náročný, až vyčerpávající.

Něco je prohnilé protože po každém korektním vypnutí Ubuntu klikem na Vypnout to při každém startu musím udělat takto jak jsem popsal výše.

Až se v recovery mode budu přihlašovat jako root jaké tam mám zadat heslo ???

Běžné je i to, že když odejdu od počítače a vrátím se je černá obrazovka, člověk si myslí že jenom usnul a že ho stiskem čehosi, či pohybem,
nebo klikem myši musí probudit. Není to tak.. Prostě se vypnul a další start musí být zase ta hrozná anabáze kterou jsem popsal v tomto příspěvku. Blbé co?

donny

• Závislák
Já mam zrovna čas, tak možná proto ;) Když se v recovery módu přihlašujete se superuživatelskými právy (nikoli jako root), tak to po vás chce heslo k vašemu účtu. Přihlašte se a spusťte kontrolu souborového systému (fsck -f /dev/sda1), případně i jiných soubor.sys. (zjistíte je příkazem sudo fdisk -l). Rozhodně je nepřerušujte a sledujte, co to vypíše.

Šuohob

• Závislák
btw mozna by take nezaskodilo projit logy

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Dobře udělám to takhle jak píšete s tím sudo a výsledek dám vědět. Chová se to takhle velice prapodivně. Jinak když Ubuntu konečně nastartuju, tak chodí celkem bez připomínek, ale ta uspávání - spíš probouzení vlastně nejsou. Probouzení, ať z uspání na disk nebo z uspání do RAM je u mě vlastně nový start počítače s tou příšernou startovací anabází. Přitom Ubuntu 9.10 bylo instalováno na zcela nový a v podstatě prázdný počítač.

hepet

• Aktivní člen
  • *
Já tedy už 9.10 nainstalován nemám ale zdá se mi to nějaké prapodivné. Rozhodně tam uživatel dělá co nemá, alespoň si to myslím. Nepamatuji, že by podobné věci se děly u jiného PC. Pokud máš instalaci jen pro zábavu, přeinstaluj a dělej přesně stejné věci a sleduj, co počítač odpovídá. Seřaď poznatky do tabulky a tu sem písni. Jinak Ti nikdo nepomůže.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
 Tak jsem zjistil:  laptop:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 320,1 GB, 320 072 933 376 bajtů
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 38 913
Jednotky = cylindry po 16065 * 512 = 8 225 280 bajtech
Identifikátor disku: 0x6f6632dc

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1               1        1567    12582912   27  Neznámý
/dev/sda2   *        1567       21626   161124832    7  HPFS/NTFS
/dev/sda3           21627       38913   138857827+   5  Rozšířený
/dev/sda5           21627       38206   133178818+  83  Linux
/dev/sda6           38207       38913     5678946   82  Linux swap/Solaris

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
A nyní to půjdu ve startovacím režimu recovery mode, pomocí přihlášení sudo    příkazem fsck -f /dev/sda5 zjistit.  /dev/sda5 je oddíl pro linux,
jak z výše uvedeného vyplývá....

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Tak jsem to vyzkoušel a nezadařilo se.

V režimu volby spuštění Ubuntu - v nabídce Grub2 jsem zvolil recovery a po edENTERování resume v Recovery menu jsem v přihlašovacím dialogu zadával příkaz pro kontrolu souborového systému který jste uvedl: zpočátku jsem zadával pouze sudo a svoje heslo abych se přihlásil jako dočasný root či co a vracelo mi to: Login incorrect  po zadání vámi uvedeného:  sudo fdisk -l už tam reakce systému byla stejná.
Shrnuto: nepodařilo se mi nalogovat, natož spustit onu kontrolu filesystému.

Fotky můžete vidět na: www.pctip.wbs.cz          v sekci: Problémy které trvají

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Vím měl jsem tam zadat to: (fsck -f /dev/sda5) ale ono se mi tam ale stejně nepodařilo nalogovat, takže je to vlastně jedno.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
To je nějaký vtip a reklama na stránky?

Proč se přihlašuješ příkazem?

Synaptic ukazuje závislosti.

Když jsi schopný přepisovat MBR na správném disku skrzé cmd Windows, proč tolik úsilí nevěnuješ i poznání Linuxu?
« Poslední změna: 23 Dubna 2010, 12:43:53 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.