Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ethernet kabel k wifi AP - obyč, nebo křížený ?  (Přečteno 4657 krát)

Pavelp

• Host
Ethernet kabel k wifi AP - obyč, nebo křížený ?
« kdy: 14 Listopadu 2006, 18:59:48 »
Zdravím vespolek.

Nějací chlapci nám na jedné provozovně montují wifi AP. Je to malá parabola, a od ní anténí svod do černé krabičky na zdi. Otázka zní, jakým síťovým kabelem se obvykle tato zařízení propojují s kartou v PC. Obyč, nebo kříženým? Ptám se proto, že po zapojení kabelu, který tam ti hoši natáhli se karta a AP nemůžou najít, tj. nerozsvítí se link diody. Zatím jsem tam nestačil dojet s testerem, abych ten kabel propískl, ale mám podezření, že není v pořádku. Je možné, že je jen špatně nalisovaný. Zajímalo by mě, zda některá zařízení tohoto typu, např. DSL modemy-routery a podobně nevyžadují právě křížené kabely. Ví někdo víc ? Já nemám v tomto žádné zkušenosti.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2006, 19:05:12 »
obyc

Kony.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 14 Listopadu 2006, 20:18:59 »
a muze byt i krizeny, je to jedno, vetsina AP (routeru) ma autodetekci

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #3 kdy: 14 Listopadu 2006, 20:37:02 »
obyc i krizeny, ale pozor na konektory, pokud to nacvakavali na miste a dokonce ani nesviti uplink, tak to muze byt a)spatne nacvakly konektor b)spatny kabel c)konektor urceny na lanko a kabel je drat d)vadny konektor ... no proste by mozna bylo lepsi si do mesta dojet koupit novy prednacvaknuty kabel za 4,50 ;)
Stiskni CTRL + W ...
80% mozku tvoří kapalina ... u některých brzdová

Kony.cz

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 14 Listopadu 2006, 20:49:43 »
je uplne jedno jakej pouzijes konektor, jestli na lanko nebo kabel...... princip cvaknuti je uplne stejny... rozdil je jenom v navadecich listickach v konektoru..... nacvakam denne kolem 50 konektoru a cvakam konektory jak na lanko tak drat..... jak rikam, jediny rozdil je v tom ze u jednoho konektoru jsou vodici listy a u druhyho je konektor na dva dily...... samotny konektor a potom samotny vodici listicky....

PS: Ale pokud nesviti link, tak je velky problem...... je neco spatne.. treba pretrzeny kabel, spatne nakonektorovany plugy, atd... muze byt i spatna sitovka..... je toho hodne

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #5 kdy: 14 Listopadu 2006, 21:33:43 »
Citace: Kony.cz
je uplne jedno jakej pouzijes konektor, jestli na lanko nebo kabel...... princip cvaknuti je uplne stejny... rozdil je jenom v navadecich listickach v konektoru..... nacvakam denne kolem 50 konektoru a cvakam konektory jak na lanko tak drat..... jak rikam, jediny rozdil je v tom ze u jednoho konektoru jsou vodici listy a u druhyho je konektor na dva dily...... samotny konektor a potom samotny vodici listicky....

PS: Ale pokud nesviti link, tak je velky problem...... je neco spatne.. treba pretrzeny kabel, spatne nakonektorovany plugy, atd... muze byt i spatna sitovka..... je toho hodne
Nacvakaval taky 50kusu denne a zrovna nedavno se mi stalo, ze jsem omylem nacvakl konektor na lanko na drat - marne jsem si lamal hlavu, proc mi sit nejede, ackoliv tester (levny smejd) tvrdi, ze vse je ok, projevovalo se to prave tak, ze vubec nesvitil uplink ani na 10Mbit, for byl vyreseny, kdyz jsem na drat nacvakl konektor na drat.
Stiskni CTRL + W ...

Kuna

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Listopadu 2006, 22:02:35 »
Vetsinou staci obyc, ale stalo se mi, ze nektere masiny compex vyzadovali krizeny.
I'm ahead, I'm a man, I'm the first mammal to wear pants, I'm at peace with my lust,I can kill 'cause in God I trust.
It's evolution.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #7 kdy: 14 Listopadu 2006, 22:35:22 »
Citace: Kuna
Vetsinou staci obyc, ale stalo se mi, ze nektere masiny compex vyzadovali krizeny.
K aktivnimu prvku se pripojuje nekrizeny kabel. Dva pocitace mezi sebou se propojuji krizenym kabelem. Nektere aktivni prvky dovoluji pripojeni obema typy kabelu. Pokud aktivni prvek jde pripojit vyhradne krizenym kabelem, je to zavada a zarizeni by se melo reklamovat.

Osobne se snazim pouzivat spravne typy konektoru podle pouziteho kabelu (pouzivam jen kabely s zilami s plnym jadrem). I kdyz primitivni tester fungujici na principu vede-nevede nekdy ukazuje ze kabel je OK, muze kabel v provozu na 100 Mbit vykazovat vyrazne horsi parametry, nez original koupeny kabel. Pokud nepotrebuji kabel nejake naprosto nestandardni delky, vzdy davam prednost kvalitnim originalnim kabelum.

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 15 Listopadu 2006, 11:44:36 »
Tak ten popisovany kabel se choval jako v #6 a #8. Diodky testeru blikaly jako o zavod, ale link nic. Vzal jsem ze skrine hotovy kabel, zkusebne natahl a bez problemu, link ok.

Petr Merlin Vaněček

• Moderátor
  • Závislák
    • Lomítkáři
« Odpověď #9 kdy: 15 Listopadu 2006, 16:54:23 »
Problem byva prave v tom, ze i kdyz tester vede-nevede tvrdi, ze vse je ok, vysokofrekvencni signal se proste lame, nedojde pripadne se zkresli a veskere kvality testeru vede-nevede jdou do kyble. Co se tyce pripojovani PC k aktivnim prvkum, presne jak rika lukas.svoboda, zasadne k aktivnim prvkum pouzivam kabel rovny. Jedinou vyjimku tvori switche - ale tenhle for delam jen kvuli tomu, ze obcas potrebuji propojit dva PC vylozene naprimo.
Stiskni CTRL + W ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.