Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx - první dojmy od ostré verze  (Přečteno 7155 krát)

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
UBUNTU 10.04 Lucid Lynx - první dojmy od ostré verze
« kdy: 01 Května 2010, 10:55:20 »
Již bylo oficiálně uvolněno očekávané Ubuntu 10.04 Lucid Lynx. Jde o LTS vydání, které bude podporováno tři roky na desktopu a pět let na serveru.
Podělte se o první dojmy s UBUNTU 10.04 jak zde tak můžete na http://linuxlex.blueforum.cz/ popřípadě přes stránky podporující Linux http://linuxlex.tym.cz kde také můžete psát Vaše dotazy. Rádi na našich stránkách Vaše názory zveřejníme.
LinuxLex OS 10.6 Stable a Ubuntu 11.04 Alpha

Frantisek Uzivatelu

• Host
Re: UBUNTU 10.04 Lucid Lynx - první dojmy od ostré verze
« Odpověď #1 kdy: 01 Května 2010, 11:22:42 »
Co bych to dával někomu na stránky?! Hezky si udělám svoje a tam to napíšu a forum tam bude taky.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 01 Května 2010, 11:42:10 »
Pre mna bolo prve velke prekvapenie ked som spustil liveusb a namiesto systemu sa mi spustila instalacia. Pri druhom spusteni som uz klikol do klavesnice a spustilo sa mi menu. Neviem sice ci je to uz normalne alebo je to len preto ze som vytvaral liveusb ale je to dost matuce. Hlavne zaciatocnici by s tym mohli mat problem.
Dalej je u mna nizky vykon grafiky(ATI x2300) a artefakty v obraze. Trochu ma sklamalo ze nieje ziadna pouzitelna bleda tema v default instalacii.(radiance je podla mna este dost tmava)
Inak je to slusne spravena verzia.(kratke 1 dnove testovanie)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 01 Května 2010, 11:49:45 »
Pre mna bolo prve velke prekvapenie ked som spustil liveusb a namiesto systemu sa mi spustila instalacia. Pri druhom spusteni som uz klikol do klavesnice a spustilo sa mi menu.
Nejsem si jistej cos tím kliknutím myslel, ale po "standandardním nabootování" jsem také čučel, že se spustil instalátor. Pak jsem si přečetl co první stránka nabízí a hned v úvodu je tlačítko na spuštění Live cd (usb). Tím přeskočíš do livka z instalátoru.
Osobně nemám moc co dodat, "vše" jede OK, jak jsem zvyklí, až na drobnost, která mě postihla a to, že po upgradu jsem nebyl schopen dostat do systému nvidia ovladače (korektně) a pak už jenom drobné problémy s gwibberem, který se mi nějak jednou kousnul a nechtěl si pamatovat účty a později vůbec najet. Vyčištění konfiguráků pomohlo a nyní jsem jako obvykle s Ubuntu zcela spokojen.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 01 Května 2010, 11:54:26 »
No, dobré, akorát nechápu, proč z usb se livecd načítalo snad 3/4hod, když Mint8 se mi načetla asi po dvou minutách. Nejhorší mě připadá to bootování a podělaná grafika splashe. Nevím na co je v systému ten EFIemulátor (jestli to je kvůli instalace na Apple), ale s tím bootováním by měli něco dělat, Už rok sem čekal, že to bude lepší a designově furt hrůza (blikání kurzoru, přepínání grafiky, atd). Boot u Applu se s tím nedá ani srovnat. Ale jinak systém šlape jak hodinky  ;)

luisah

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 01 Května 2010, 12:05:18 »
No, dobré, akorát nechápu, proč z usb se livecd načítalo snad 3/4hod
Tak to určitě není normální. U mě to byla otázka snad půl minutky a pak instalace trvala tak do deseti minut.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 01 Května 2010, 12:10:48 »
No, dobré, akorát nechápu, proč z usb se livecd načítalo snad 3/4hod
Tak to určitě není normální. U mě to byla otázka snad půl minutky a pak instalace trvala tak do deseti minut.

Taky se mi to zdá divné. Ale měl sem to naprosto stejné všechno nastavení (bios, stejná fleška ve stejné USB ďouře) jak dyž sem instaloval, ten Mint. Dělalo mi to tak i když sem instaloval Alfu i teďka při ostré verzi. Přitom iso má tak zhruba 700MB a Mint Main 8 taky nějak tak. Asi to rozbaloval ten systém nějak oklikou :-D

novas33

« Odpověď #7 kdy: 01 Května 2010, 12:17:52 »
Já jsem zatím velice spokojenej.Sice jsem chtěl počkat až na DVD z knihy,ale nějak jsem to nevydržel ;D.
Na mém HP Presário CQ 61 fungovalo hned všechno po instalaci,dokonce i Wifi,která občas padala při stahování vetších dat už je taky v pohodě.(Wifi jedný problém u 9.10,ale nějak jsem to neřešil)
Se vzhledem jsem spokojenej taky i s tlačítky na levé straně,teda aspoň mně se líbí,tak jsem si je tam zatím nechal.Start systému je o něco rychlejší než u verze 9.10.Takže musím říct,že spokojenost.
Ubuntu 18.04 LTS

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 01 Května 2010, 12:22:03 »
Pre mna bolo prve velke prekvapenie ked som spustil liveusb a namiesto systemu sa mi spustila instalacia. Pri druhom spusteni som uz klikol do klavesnice a spustilo sa mi menu.
Nejsem si jistej cos tím kliknutím myslel, ale po "standandardním nabootování" jsem také čučel, že se spustil instalátor. Pak jsem si přečetl co první stránka nabízí a hned v úvodu je tlačítko na spuštění Live cd (usb). Tím přeskočíš do livka z instalátoru.

Myslel som tym ze v tej prvej obrazovke som stlacil lubovolnu klavesu(medzernik). Zle som sa vyjadril. :(

P.s este som nenapisal ze po dlhsom case skusam 64bit.

[attachment deleted by admin]
« Poslední změna: 01 Května 2010, 12:23:47 od TIBOR »
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
« Odpověď #9 kdy: 01 Května 2010, 12:34:51 »
Co bych to dával někomu na stránky?! Hezky si udělám svoje a tam to napíšu a forum tam bude taky.
Tak to ti přeji hodně úspěchu. Každopádně podpora UBUNTU není nikdy na závadu ;) Jen je třeba nejen o tom mluvit, ale i něco dělat ;) ;D
A co je nejdůležitější...jakkoli podporovat TUTO komutilu!!

min25

• Aktivní člen
  • *
Pro mě je první dojem ten nejhorší!
« Odpověď #10 kdy: 01 Května 2010, 12:58:05 »
Mám LL nainstalován na disku od a1. Sledoval jsem vývoj až do finální verze a vcelku spokojenost. Včera mě zvědavost donutila finální verzi si stáhnout a vše znovu nainstalovat. Používám alternate cd 64bit. Doslova mě šokovala délka instalace, to je něco neskutečného a podle mě to nemá finální verze obsahovat ??? Na stolním PC trvá instalace Kamicu alternate 64b přesně 21 minut bez připojení k internetu a stahování jazykových balíčků. U Lucidu a2 to samé trvá asi 17 minut. Bohužel finální vetre LL akternate 64b trvá 1 hodinu 38 minut :( V žádném případě na vině není cd a mechanika. Nejdéle trvá rozbalování. Problém objevil arrange zde: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1428806 Jenom se divím že se snaží v LL urychlovat start a přitom pustí tuto chybu která spoustu lidí nepotěší. Mimochodem instalace w7 64bit trvá 22minut na stejném pc. Jenom by mě zajímalo jestli z desktop cd to jede taky tak pomalu? Ale podle chyby v odkazu to asi bude stejné :(

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
« Odpověď #11 kdy: 01 Května 2010, 13:15:18 »
No, dobré, akorát nechápu, proč z usb se livecd načítalo snad 3/4hod, když Mint8 se mi načetla asi po dvou minutách. Nejhorší mě připadá to bootování a

Musím se přidat k Luisah, také nemám takové problémy jako ty.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 01 Května 2010, 13:20:42 »
No, dobré, akorát nechápu, proč z usb se livecd načítalo snad 3/4hod, když Mint8 se mi načetla asi po dvou minutách. Nejhorší mě připadá to bootování a

Musím se přidat k Luisah, také nemám takové problémy jako ty.
Nevím teda. Ale jsou věci mezi peklem a zemí ....  :) Naštěstí neinstaluju každý den a už se mi to nechtělo vypalovat na dvd.

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #13 kdy: 01 Května 2010, 13:31:38 »
prave som upgradol z 8.04 na 10.04
cele to trval nieco okolo 1 hod. 20 min.
po restarte mi nejde Psi, mrzne ked sa snazim nieco napisat - docasne pouzivam pidgin
neslo VPN - opravene nastavenim connection nanovo
neslo gnome-rdp - program presiel na novu verziu sqlite databazy, stacilo staru zalohovat a obnovit novou verziou

inak vyzera, ze vsetko funguje a zatial sa nemam na co stazovat.

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
« Odpověď #14 kdy: 01 Května 2010, 14:18:00 »
prave som upgradol z 8.04 na 10.04
cele to trval nieco okolo 1 hod. 20 min.

Ahoj, osobně doporučuji pro tuto verzi udělat čistou instalaci a tím se vyhnout mnoha problémům.

Rinu

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 01 Května 2010, 16:00:28 »
Ubuntu se ze sebe snaží dělat Mac OS. A dělá to asi takovým způsobem jako Microsoft. Nemůžu říct, že bych byla ráda, spíš doufám, že se Gnome tým probere a bude se snažit jít vlastní cestou místo evidentního obšlehávání. Ubuntu jsem nezačala používat proto, že jsem chtěla Mac OS X zadarmo, ale protože to bylo Ubuntu.

Systém je pomalejší, po startu se mi nenačítá skoro žádný plugin a přesto start netrvá o tolik méně než předchozí 9.10 s desítkou spuštěných dodatečných služeb. Při spuštění více programů má tendenci na chvíli zamrzat, četba z externího disku je výrazně pomalejší, Nautilus nedisponuje adresní řádkou, ani rychlými ikonkami pro tvorbu složek. Vzhledem k tomu, že dost používaných programů má tlačítka pro minimalizaci/maximalizaci a vypnutí stále na pravé straně, mac-tlačítková vykrádačka opravdu zdržuje. Přehrávačům také trvá výrazně déle, než se nastartují.
A pořád chybí podpora sériového kopírování/přesunu souborů. Hádám, že s touhle funkčností asi bude muset dřív přijít některý z propertiálních OS, než nad tím začnou vývojaři vážně přemýšlet.

Kladně hodnotím Ubuntu One Music Store. Nápad se mi líbí, pro prodej bez DRM jsem byla vždy a obchod nabízí i zajímavé tituly. Taktéž mě překvapilo, že systém byl schopen rozeznat po vložení Lingea Lexicon CD linuxové spouštěče a rovnou mi nabídl instalaci.
Pěkné je, že všechny ovladače fungují dobře hned po spuštění. Potěšilo mě, že po zasunutí notebooku do dockovací stanice, do které mám zapojený TV tuner, je tuner okamžitě rozpoznán a lze jej použít. V 9.10 bylo používání Volar HX díky oficiálnímu beta ovladači daleko komfortnější, ale právě v situacích jako je tato musel člověk často bojovat s oznámením, že nedošlo k nalezením zařízení.

Shrnuto, Ubuntu 10.04 se opět zlepšilo v HW podpoře z hlediska "Zapoj a spusti", ale vážně se mi nelíbí jeho snaha ze sebe udělat nevlastního bratříčka z rodiny Jablečných.
« Poslední změna: 01 Května 2010, 16:16:07 od Rinu »
ThinkPad R61 (2GB RAM, Intel Duo Core 2GHz, Intel GMA X3100) - Ubuntu 10.04 - Gnome 2.30.0

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
« Odpověď #16 kdy: 01 Května 2010, 16:27:46 »
Ubuntu se ze sebe snaží dělat Mac OS. A dělá to asi takovým způsobem jako Microsoft. Nemůžu říct, že bych byla ráda, spíš doufám, že se Gnome tým probere a bude se snažit jít vlastní cestou místo evidentního obšlehávání. Ubuntu jsem nezačala používat proto, že jsem chtěla Mac OS X zadarmo, ale protože to bylo Ubuntu.

Promiň, ale nějak jsem nepochopil, čím se to jako má přibližovat Mac OS?? Já osobně s Mac OS X mám bohatou zkušenost. Sám jsem před časem vlastnil Cuba od Apple s tímto zmiňovaným systémem. Já osobně nevidím nic moc podobného tedy mimo to že jde o Unix. Mac OS je stavěný především na jiný účel. Ano, je rychlejší má i plno výhod, ale také dost nevýhod. Nevím, možná jsem tě nějak špatně pochopil.

Rinu

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 01 Května 2010, 17:49:30 »
Prvotně myslím, že když člověk poprvé navštíví ubuntu.com, tak si jistě povšimne, že se nová verze vizuálně blíží Macu (pokud pomineme dock). Při prvním použití určitě zarazí tlačítka v Nautilu a pochybuji, že jejichž pozicování vzešlo zcela nezávisle na existenci rozhraní Macu.

Jistě, nejedná se o nějakou zásadní změnu, ale mám z toho obdobný pocit jako když přišlo Win 7 po KDE 4 a taktéž se mu poněkud v některých ohledech nápadně podobalo. Jestli se mýlím a jde jen o souhru náhod, která nic dalšího neindikuje, tak super. Pouze vyjadřuji obavu.

(PS. Párkrát jsem používala starší verzi Mac OS, zřejmě se jednalo o Panther nebo Jaguar.)
ThinkPad R61 (2GB RAM, Intel Duo Core 2GHz, Intel GMA X3100) - Ubuntu 10.04 - Gnome 2.30.0

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
« Odpověď #18 kdy: 01 Května 2010, 18:13:24 »
Prvotně myslím, že když člověk poprvé navštíví ubuntu.com, tak si jistě povšimne, že se nová verze vizuálně blíží Macu (pokud pomineme dock). Při prvním použití určitě zarazí tlačítka v Nautilu a pochybuji, že jejichž pozicování vzešlo zcela nezávisle na existenci rozhraní Macu.

Jistě, nejedná se o nějakou zásadní změnu, ale mám z toho obdobný pocit jako když přišlo Win 7 po KDE 4 a taktéž se mu poněkud v některých ohledech nápadně podobalo. Jestli se mýlím a jde jen o souhru náhod, která nic dalšího neindikuje, tak super. Pouze vyjadřuji obavu.

(PS. Párkrát jsem používala starší verzi Mac OS, zřejmě se jednalo o Panther nebo Jaguar.)

V jené věci s tebou souhlasím. Linux jako celek je dost podobný Mac OS, ale to snad odjakživa. Pokud jsi pracovala s OS X, víš, že ovládací panel u X je poněkud jiný a to především jeho funkčností. Ovládání každé aplikace se promítá právě do této ovládací lišty, která se změní s každou aplikací. Toto nikdy nebylo a ani není u Ubuntu i přesto, že si osobně myslím, že je to mnohem lepší. Nevím jak dlouho používáš Linux a pokud jsi jej používala co jsi používala za distribuci. Pokud prostředí KDE, tak je jasné, že přechod do Gnome ti tak připadá.
A ano, KDE 4 a Win 7 je zajímavá "schoda náhod" ;) tam opravdu netuším jak to bylo.

parolua

• Návštěvník
    • LinuxLex tym
« Odpověď #19 kdy: 01 Května 2010, 19:34:11 »

Chtěl bych se ti omluvit...špatně jsem si přečetl tvůj komentář...tobě šlo o tlačítka vlevo. Ano v tom máš 100% pravdu. Tam se to rozhodně podobá Mac OS. Takže ještě jednou promiň!!

wam]Spider007

• Host
« Odpověď #20 kdy: 01 Května 2010, 22:38:45 »
niekde som cital, ze spolocne menu pre vsetky okna chcu v niektorej nasledujucej verzii tiez dopracovat....

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 01 Května 2010, 22:50:04 »
niekde som cital, ze spolocne menu pre vsetky okna chcu v niektorej nasledujucej verzii tiez dopracovat....
No to by bylo spica. ted to resim pres globalmenu :-)

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 03 Května 2010, 03:42:54 »
Lucid Lynx vypadá dobře a dobře se s ním pracuje. Ale v čem je opravdu velký a pro uživatele neřešitelný problém jsou ovladače grafiky ATI X1950. V téhle verzi tyto karty mají funus. V 9.04 a v 9.10 pracovaly dobře.  >:( :(

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 03 Května 2010, 05:32:50 »
Mě třebas překvapilo to, že se šachuje i se vzhledem při startu Ubuntu ať z LIVE CD a nebo už pak z disku.
Např. verze 9.04 - barevná se mi líbila víc než monotonní čb. provedení ve verzi 9.10.

Dále nevím, proč některé věci ve verzi 9.10 nejsou ač byly přínosné. Myslíte si, že se v převážné většině nejedná jen
o škatulata hejbejte se? Nejsou takovéhle změny jen proto, aby to dělalo dojem že se něco výrazně mění?
Převažují tam změny opravdu podstatné? Nebo to jsou jen změny aby se mohlo říci: každého půl roku upgrade.  Upřímě řečeno nová verze každého
půl roku mi přijde skoro zbytečná. Mohu si někde nastavit to, abych tam při startu měl ty staré pěkné obrazovky z verze 9.04?

Roddney

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 03 Května 2010, 14:53:02 »
Naprosto souhlasím. Dvě verze OS za jeden rok mi přijde opravdu zbytečné. Mohla by vycházet jen jedna verze ročně, třeba v dubnu a v říjnu by byla jen velká aktualizace programů. Protože současný stav ukazuje, že půl roku na vývoj OS platformy je prostě málo. LTS v současnosti není vhodná pro masivní nasazení z důvodu špatných ovladačů ATI, díky kterým nejde pořádně spustit ani Impress. Nemluvě o 3D hrách jako ALien Arena nebo XBMC center. Verze 9.10 ještě pracovala uspokojivě s ATI ovladači, ale v 10.04 je vše naopak. Jde to tak daleko, že vážně přemýšlím o downgrade, protože šance, že by tento problém Canonical opravil je minimální.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.