Nakonec mi to nedalo a provedl jsem průzkum bojem

na poli ovladačů ATI pro Ubu 10.04 64-bit, se kterým pracuji. Výsledky mne celkem příjemně překvapily.
Mám kartu ATI Radeon HD4670, viz konfigurace dole. Hned po instalaci a spuštění systému někdy začátkem dubna jsem aniž bych cokoli proměřoval, tak ihned v dobré víře nainstaloval repozitářové ovladače fglrx 2:8.723-0ubuntu1 a zjistil, že výkon je žalostně nízko. Naměřil jsem pomocí glxgears žalostných asi
700 frames. Pomocí fgl_glxgears se kostka trhaně protáčela. Nicméně zas až tak hrozné mi to v tu chvíli nepřišlo, vycházeje z toho, že se jedná o beta2. Takže jsem čekal. Všechno video fungovalo včetně 3D fíčurek, filmy hráli bez potíží. Hráč nejsem, rozhodl jsem se počkat.
Nyní se tu rozvinula diskuse na téma ATI. Doposud jsem byl přesvědčen, že podpora nových ATI ovladačů výrobcem pro Xorg 7.5 zatím není. Dneska jsem tedy na popud váš mérknul na stránky ATI support a ejhle ode dne 27.4. již zahrnuli i Xorg 7.5 Sláva

Tak jsem odstranil repozitářový fglrx, pro jistotu reinstaloval xserver-xorg-video-radeon, vyhodil xorg.conf, vyzkoušel a změřil jsem
7800 frames s drobnými artefaktíky na vrchu rámu, ale jinak vše chodilo jak má.
Stáhnul jsem si poslední build od ATI a vygeneroval drivery pro Ubu 10.04 64-bit a nainstaloval jak se správně má. Vše proběhlo na jedničku z hvězdičkou, bez připomínek, zkrátka čistý výpis. Restartoval a změřil. Naměřil jsem
11500 frames pomocí glxgears a pomocí fgl_glxgears
3000 frames. Kostka se točila jak splašená a bez žádných artefaktů. A to už jsem spokojen.
Moje zkušenost tedy s posledními ovladači pro Ubu 10.04 je velice dobrá v tuto chvíli. Zatím jsem nezjistil nic co by stálo za zmínku.