Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problémy s ovladači ATI  (Přečteno 7558 krát)

Hoz

• Host
Problémy s ovladači ATI
« kdy: 02 Května 2010, 10:25:45 »
Ahoj, po instalaci Ubuntu 10.04 LTS jsem si nainstaloval nesvobodné ovladače a už s tím válčím 3 den. Vždy po instalaci restartuji počítač, tak se mi před přihlašovací obrazovkou zobrazí na monitoru Out Of Range. Ať to instaluji ty ovladače z nabídky Ubuntu nebo to mám stáhnuté z ATi stránek. Musím potom jít do nouzového režimu nebo jak se tomu říká a dát v jedné sekci Use default (generic) configuration. Mám ATI HD 3870. Mám nastavené rozlišení 1280x1024 na 60 Hz. Děkuji za rady.

MSlove

• Aktivní člen
  • *
  • Nesnáším ten teplej linux
Re: Problémy s ovladači ATI
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2010, 13:00:22 »
No nevým  :D svobodný ovladač se instalovat nemusí je od začátku funkční.  ;D  Pokud chcete jednoduše nainstalovat nesvobodné ovladače, dejte: Systém>Správa>Ovladače hardwaru tam to zaškrtněte a nainstalujte. Pokud chcete instalovat ovladače ze stránek ATI, zde máte odkaz: http://support.amd.com/us/gpudownload/linux/Pages/radeon_linux.aspx?type=2.4.1&product=2.4.1.3.5&lang=English
Dále pak jedině editovat xorg.conf, nebo ještě mě napadají dvě věci, odinstalovat svobodný radeon a potom instalovat nesvobodné ovladače, další možnost ale to možná bych lhal, nové ubuntu není zatím kompatibilní s těmito ovladači a budete si muset počkat na nové ovladače. Mám taky kartu ATI a mám s ní velké problémy při příštím nákupu grafické karty budu opatrný na výběr, ale jedno co vím tak budu vybýrat grafiku pouze od nVidia mají kvalitní ovladače a lepší výkon, hodně štěstí. ;)

« Poslední změna: 02 Května 2010, 13:22:40 od Freety23 »
Používejte microsoft

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2010, 15:53:41 »
Mám taky ATI, viz dole, a i podle mých zkušeností vývoj ovladačů pro Linux u ATI je stále ještě výrazně pozadu oproti NVIDIA produktům. Jednoznačně. Pokud někdo pracuje v Linuxu, tak v tuto dobu pro něj grafiky ATI nejsou dobrá volba.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Hoz

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2010, 16:51:08 »
Aha a jdou Vám efekty nebo Vám taky nejdou? Já zatím Linux zkouším, nevím jestli mám na něho přejít úplně.

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2010, 16:57:31 »
ja som ovladace grafiky vzdy instaloval podla pre istotu takto rucne > http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20%28fglrx%29#Metoda_2_:_Ru.2BAQ0-n.2BAO0_instalace_nejnov.2BARs-j.2BAWEA7Q-ho_driveru a vzdy to bolo bez problemu [v navode este nieje spomenuty lucid, takze pri generovani balickov to bude asi s volbou ubuntu/lucid, snad snim uz ovladace rataju ale neviem to naisto, neskusal som na LL]
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Hoz

• Host
« Odpověď #5 kdy: 02 Května 2010, 17:26:53 »
Já jsem to zkoušel, ale stejně mě tam vyšel nějaký error potom při instalaci na terminálu. Po všech instalacích, když jsem se pokoušel zapnout ATi Control Center, tak vyjde chybová hláška, abych konfiguroval v Aticonfig. Kdyžtak asi v nejhorším budu muset reinstalovat, ale to asi nepomůže, protože toto už je druhý reinstall a stejná chyba.

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 02 Května 2010, 17:34:48 »
bolo by fajn keby si sem mohol tu chybovu hlasku skpoirovat, to by sme sa potom mozno aj niekam pohli :) instaloval si presne podla navodu, aj si spustal aticonfig --initial?
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Hoz

• Host
« Odpověď #7 kdy: 02 Května 2010, 17:42:06 »
Já to během zítřka zkusím znova, no aticonfig --initial jsem hned spustil po instalaci toho ovladače ze stránek ATi.
EDIT: Myslíš tu chybovou hlášku po ruční instalaci nebo při spuštění ATi Control Center?
« Poslední změna: 02 Května 2010, 17:53:19 od Hoz »

MSlove

• Aktivní člen
  • *
  • Nesnáším ten teplej linux
« Odpověď #8 kdy: 02 Května 2010, 18:03:14 »
Stáhni si ovladač na plochu, zapni terminál a zadej: cd Plocha/ a potom napiš sudo sh zmáčkni počáteční písmeno jaký má název ten ovladač, např:a    potom zmáčkni tab a automaticky se ti doplní název takže to bude vypadat   asi takto sudo sh ati-blablabla    potom zmáčkni enter a po chvilce ti naskočí grafická instalace ;)  postupuj dle kroků ;D já osobně jedu přes svobodný radeon, na efekty a práci bohatě stačí :D protože na mojí grafiku už neexistují ovladače pro nové ubuntu, prostě ty šmejdi z ATI je přestali vyrábět >:( ještě jedna věc povol oprávnění ve vlastnostech toho souboru. :P
« Poslední změna: 02 Května 2010, 18:11:28 od Freety23 »
Používejte microsoft

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 02 Května 2010, 20:49:47 »
Nakonec mi to nedalo a provedl jsem průzkum bojem  :) na poli ovladačů ATI pro Ubu 10.04 64-bit, se kterým pracuji. Výsledky mne celkem příjemně překvapily.
Mám kartu ATI Radeon HD4670, viz konfigurace dole. Hned po instalaci a spuštění systému někdy začátkem dubna jsem aniž bych cokoli proměřoval, tak ihned v dobré víře nainstaloval repozitářové ovladače fglrx 2:8.723-0ubuntu1 a zjistil, že výkon je žalostně nízko. Naměřil jsem pomocí glxgears žalostných asi 700 frames. Pomocí fgl_glxgears se kostka trhaně protáčela. Nicméně zas až tak hrozné mi to v tu chvíli nepřišlo, vycházeje z toho, že se jedná o beta2. Takže jsem čekal. Všechno video fungovalo včetně 3D fíčurek, filmy hráli bez potíží. Hráč nejsem, rozhodl jsem se počkat.
Nyní se tu rozvinula diskuse na téma ATI. Doposud jsem byl přesvědčen, že podpora nových ATI ovladačů výrobcem pro Xorg 7.5 zatím není. Dneska jsem tedy na popud váš mérknul na stránky ATI support a ejhle ode dne 27.4. již zahrnuli i Xorg 7.5 Sláva  ;)
Tak jsem odstranil repozitářový fglrx, pro jistotu reinstaloval xserver-xorg-video-radeon, vyhodil xorg.conf, vyzkoušel a změřil jsem 7800 frames s drobnými artefaktíky na vrchu rámu, ale jinak vše chodilo jak má.
Stáhnul jsem si poslední build od ATI a vygeneroval drivery pro Ubu 10.04 64-bit a nainstaloval jak se správně má. Vše proběhlo na jedničku z hvězdičkou, bez připomínek, zkrátka čistý výpis. Restartoval a změřil. Naměřil jsem 11500 frames pomocí glxgears a pomocí fgl_glxgears 3000 frames. Kostka se točila jak splašená a bez žádných artefaktů. A to už jsem spokojen.
Moje zkušenost tedy s posledními ovladači pro Ubu 10.04 je velice dobrá v tuto chvíli. Zatím jsem nezjistil nic co by stálo za zmínku.

Hoz

• Host
« Odpověď #10 kdy: 03 Května 2010, 13:13:51 »
Feety23: Asi mám fakt smůlu, pořád to nejde :D, nainstaloval jsem podle pokynů, next, next, exit. Pořád stejný problém - Out Of Range. Ale v tom terminálu mě zarazilo to, že když jsem dal příkaz Sudo sh a vyběhla v terminálu kolonka, že tam mám dát heslo, tak když tam jsem psal, tak nic jsem neviděl v tom terminálu, že bych psal.
« Poslední změna: 03 Května 2010, 13:17:30 od Hoz »

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #11 kdy: 03 Května 2010, 14:16:37 »
Hoz: Zkus následující:
1) Odinstaluj všechno, co souvisí s nesvobodným ovladačem fglrx - v synapticu si dej vyhledat fglrx, mělo by ti to najít balíky pojmenované zhruba:fglrx, amdcccle, xserver-video-driver-fglrx, amd-modalisases (píšu to po paměti). Tyto balíky (a jejich závislosti) dej odebrat včetně

2) Odinstaluj ovladač radeonhd, případně i ovladač radeon

3) Nainstaluj znovu nesvobodný ovladač přes správce ovladačů - před instalací ale vypoj všechny "neprimární" monitory. Např. mě dělá trochu problémy, pokud mám při instalaci Ubuntu či ovladačů grafiky připojenou krom monitoru ještě telku přes HDMI.

EDIT: Efekty mi na LL v poho jedou někdy od poloviny dubna.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Hoz

• Host
« Odpověď #12 kdy: 03 Května 2010, 18:16:16 »
EuGenio: Mám blbý dotaz, ale kde najdu prosím tě ten ovladač radeonhd?

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 03 Května 2010, 21:05:25 »
Hoz, myslím že u tvého HW bude nejlepší všechny ovladače fglrx odinstalovat. To za prvé. Uděláš to pomocí Synapticu. Dej je odinstalovat včetně konfiguráků, je tam na to políčko, ale to už asi víš. No a nyní zkontroluj, zase v Synapticu, jaký jiný ovladač pro ATI tam ještě máš. Podle tvé karty by měl být zelený tento:
  • xserver-xorg-video-radeon
Pokud tam je, tak ho dej přeinstalovat. Neměl by být nainstalován xserver-xorg-video-radeonhd No a nyní musíš jako superuser odebrat soubor xorg.conf ze složky /etc/X11 například si ho pouze přejmenuj na něco jiného. Vyhoď s té samé složky i ty soubory xorg.conf které mají přidáno "failsafe". Ty úplně znič.
Tím si zařídil to, že server Xorg.conf v7.5 si po rebootu očuchá tvojí kartu a podle toho pak poběží grafické rozhraní. Mám vyzkoušeno, viz výše co jsem psal, že funguje zcela uspokojivě. Myslím, že bude i na tvé kartě. Ten ovladač fglrx co je repozitáři není opravdu povedený - odzkoušeno. Je to zkrátka *censored*.
Když to uděláš klidně si zapni 3D fíčurky (Compiz) a pomocí glxgears změř počet rámů v 5-ti sekundách a dej to sem.

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2010, 10:06:53 »
Zdravím, tohle dostanu, když chci podle wiki aktivovat akceleraci videa:
Kód: [Vybrat]
root@alois-desktop:~# aticonfig --overlay-type=Xv
Error: invalid string value for --ovt option.
Please check aticonfig help info for supported overlay type.
aticonfig: parsing the command-line failed.

Nevíte někdo, co stím ?  ???
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 04 Května 2010, 10:21:33 »
Hm to je podle starého návodu. Vyzkoušel jsem, že tento příkaz již na současné distribuci není potřeba. Zdali funguje XV lze dobře vyzkoušet třeba pomocí MPlayeru kde nastavím ve videu XV a pak spustím nějaký film. Pokud jede v okně normálně a může do fullscreenu je vše v pohodě. Zkrátka u některých karet toto s novým ovladačem je již zastaralé.
Ostatně, základem vždy je nejdříve nainstalovat ovladač a provést základní inicializaci podle návodu na ATI support v dokumentaci. A pak vyzkoušet funkčnost. Až když něco nefunguje, použiju další přídavná řešení.

Belly

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 04 Května 2010, 12:03:45 »
Díky,
vlastně mi to funguje jak má, tak co zas blbnu  :D
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

Hoz

• Host
« Odpověď #17 kdy: 04 Května 2010, 17:06:25 »
GlidingFLY: Ovladač xserver-xorg-video-radeon nebyl instalován, tak jsem ho nainstaloval, postupoval jsem dál podle tvého návodu, jenže tam nebyl oubor xorg.conf, jenom ten s failsafe. Pro jistotu jsem jěště soubory s příponou original. Když teď dám Změnit pozadí plochy - Efekty vzhledu, tak když dám Normálně, tak to pořád nejde, zkusil jsem i Compiz u Simple CompizConfig Settings Manager jsem si nastavil profil Ultimate a moc těch efektů asi nepřidalo - nejde tam označení Enable 3D Windows.

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 04 Května 2010, 18:29:21 »
xserver-xorg-video-radeon nebyl instalován? A co za driver po instalaci systému tedy byl instalován? Pokud jsem si správně přečetl máš kartu ATI HD-3870.

Hoz

• Host
« Odpověď #19 kdy: 05 Května 2010, 13:01:29 »
Mám, možná jsem ho omylem též vymazal při mazání těch driverů.

eonwe

• Návštěvník
  • Mirror Mirror On The Wall
« Odpověď #20 kdy: 05 Května 2010, 15:55:02 »
Ale v tom terminálu mě zarazilo to, že když jsem dal příkaz Sudo sh a vyběhla v terminálu kolonka, že tam mám dát heslo, tak když tam jsem psal, tak nic jsem neviděl v tom terminálu, že bych psal.

Tak to vím i já  ;) - jedná se o bezpečnostní prvek, psaní hesla není vidět, ale normálně se zapisuje...

pandorga

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 07 Května 2010, 15:41:03 »
rád bych taky poprosil o radu. po instalaci nové distribuce (10.04) přestal fungovat compiz (na karmicu fungoval v pohodě!), konkrétně jde spustit, i některé jeho funkce jsou v pohodě (bych řekl), ale ztratí se lišta na horním konci oken, kterými pak nejde hýbat...obecně je pak vlastně compiz nepoužitelný! zkoušel jsem různé návody (i ty zdejší předešlé), ale nic.
snad pár info k pc - hp 6730s
fglrxinfo
display: :0.0  screen: 0
OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
OpenGL renderer string: ATI Mobility Radeon HD 3430
OpenGL version string: 3.2.9756 Compatibility Profile Context

fgl_glxgears
Using GLX_SGIX_pbuffer
3130 frames in 5.0 seconds = 626.000 FPS
3868 frames in 5.0 seconds = 773.600 FPS
3873 frames in 5.0 seconds = 774.600 FPS

nevěděl by jste někdo, co s tím?? (podle musí být zakopaný pes právě někde v ati ovladačích, compizem se mi to nezdá...)
díky moc
tomas

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #22 kdy: 07 Května 2010, 15:54:07 »
konkrétně jde spustit, i některé jeho funkce jsou v pohodě (bych řekl), ale ztratí se lišta na horním konci oken, kterými pak nejde hýbat...obecně je pak vlastně compiz nepoužitelný!
Nevím, co jsi všechno zkoušel, ale vypadá to na pád okenního dekorátoru. Zkus dát v terminálu
metacity --replace &nebo
emerald --replace &
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 07 Května 2010, 17:18:43 »
Víte co, zase se jedná o řadu HD34xx a HD36xx která jak to vypadá má jisté potíže s ovladači v Ubuntu 10.04. Co výrobce karty, to jiná písnička. Já bych postupoval asi takto:
  • po instalaci řekněme čisté instalace bych nejdříve prozkoumal základní možnosti a těmi jsou:
    • xserver-xorg-video-radeon
    • xserver-xorg-video-radeonhd
  • zde bych vyzkoušel, který z těch dvou vůbec funguje a jak. A to tak, že v /etc/X11 bych zahodil xorg.conf a nechal na serveru samotném co on na to po restartu. Je důležité, aby vždy byl nainstalován pouze jeden z těch dvou ovladačů (případně tří nebo čtyř, pokud tam má někdo ještě také ...-video-ati, ...-video-r128
Jakmile zjistím, že jeden z nich funguje bez problému, ale bez podpory compiz uspokojivě a nehodlám se s tím smířit, tak pak teprve sahnu po řešení proprietárního ovladače od ATI, kde bych vygeneroval balíčky pro svoje distro a nainstaloval a posléze inicializoval, přesně podle návodu, třeba na wiki. Mějte na paměti, že to co je, potažmo bylo, ještě nedávno v repozitářích jako ovladače fglrx, tak s těmi já osobně opravdu nemám dobrou zkušenost - minimálně co se výkonu týče. Už jsem o tom psal výše.
Pokud se podaří vygenerovat ovladače čistě a bez chyby, což by problém být neměl když si jeden doinstaluje potřebné další balíčky podle návodu, tak bych všechny původní balíčky pro ATI odebral včetně konfiguráků a nainstaloval hned poté nové vygenerované a nezapomenout je správně inicializovat!! No a šel bych do restartu.
ATI podpora a správné nastavení je zkrátka alchymie  ;) Berte to prosím jako ten nejzákladnější postup jak problém řešit obecně. Individuálně to někdy může být pro "pokročilé"  ;)
« Poslední změna: 07 Května 2010, 17:23:00 od GlidingFLY »

pandorga

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 08 Května 2010, 14:38:06 »
Tak díky moc!
popravdě nevím přesně, jak, ale rada použít : emerald --replace & byla funkční! compiz se rozjel, lišty se objevili, vše vypadá v pohodě!
ještě snad trochu doplnění - i podle návodů výše jsem vyházel všechno od fglrx a radeonu, následně pak naistaloval xserver-xorg-video-radeon, ovladač ze stránek ati (nejnovější, co jsem našel, někdy z konce dubna, verze 10-4...), pak je inicioval...no a potom už nic, tedy až do použití utilitky emerald.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.