Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Editor videa Pitivi  (Přečteno 4465 krát)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Editor videa Pitivi
« kdy: 02 Května 2010, 11:46:20 »
Tak jsem se začal radovat že je v ubuntu konečně jednoduchý video editor bez složitých funkcí a že si rodiče konečně budou moct sestřihat video sami ale Pitivi se chová naprosto zmateně... :-\
Pokud mám video z digitální kamery Sony MPG4 16:9 tak ať nastavuji v Pitivi co chci tak je video stále splácnuté a přidává k němu černé pruhy i když podle rozlišení by to mělo být naprosto přesně. Výsledek stejný i po Vykreslení projektu.
Přikládám zde zkušební video kde si to může každý vyzkoušet.
http://www.volny.cz/barevnej/M2U00843.MPG
A ještě náhled aby jste věděli o co mi jde.

sami vidíte že to 16:9 opravdu není...

prosím tímto někoho kdo tomu rozumí aby dokázal nastavit Pitivi tak aby po Vykreslení nebyli žádné černé pruhy u výsledného videa.
Jenak mi Pitivi naprosto vyhovuje a má vše co potřebuji.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Editor videa Pitivi
« Odpověď #1 kdy: 02 Května 2010, 16:26:03 »
Teď jsem přišel na takovou zajímavost a to že pokud posunu video defakto celou stopu trošku dopředu aby se vytvořila na začátku malá mezera tak se oraz spraví správně na 16:9 ale po exportu se tam pořád cpou ty černé pruhy. ???

ty černé pruhy jsou docela problém... zatím se stím peru... Zkoušel to také někdo?
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Května 2010, 16:42:09 »
A neví někdo jak tam rozchodit i ostatní formáty? funguje mi pouze Export do OGG a AVI a ta hromada pod tím vůbec nefunguje. :'(

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 03 Května 2010, 08:41:43 »
No tak nic zase budu muset počkat až se to vyřeší samo. Možná to bude tím že v Linux obecně nikdo video nestříhá.
Taky to Pitivi mohl někdo vyzkoušet než ho daly do LTS verze.  :-[

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 03 Května 2010, 15:50:43 »
tiez patrim k tej vacsine co video nestrihaju takze neporadim vcom to moze byt, ale minule som sa stym len tak z nudy trosku hral a editor openshot mi prisiel trosku lepsie spracovany..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 03 Května 2010, 16:55:39 »
Šak si tu pohledej běžně užívané video editory. Pitivi tam dalo jako výchozí Gnome. Ne Ubuntu.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 03 Května 2010, 21:34:42 »
Zrovna Pitivi mě zaujalo svou jednoduchostí...
Ještě testuji a rozhodl jsem se přijít na to proč to nejde a pak napíšu jak na to...
Pro rodiče se mi to zdá jako výborný program. Teda až bude fungovat. :D

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 03 Května 2010, 22:10:06 »
Tak to vypadá že od začátku to bude moje chyba  :'( teda napůl pač ten krám od Sony natáčí namísto 16:9 čili 720×576 přesně 1024x576.
i když to nechápu proč se to všude tváří jako 720×576. Zkuste si prosím pustit toto video http://www.volny.cz/barevnej/M2U00843.MPG a uvidíte že ve vlastnostech budete mít 720×576. ALE pusťte si si to samé video třeba v smplayeru a udělejte snímek obrazovky přehrávaného videa 1:1 neboli 100% a ejhle obrázek má rozlišení 1024x576.
To je bordel... ???
Jenak ten problém z druhého příspěvku trvá kdy musím posouvat celou stopu...
Zítra zkusím vyladit výstup a pak to sem hodím jak udělat z videa z kamery až po konečné DVD... ;)

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 03 Května 2010, 22:30:48 »
Zkus i ten zmíněný Openshot. To je taky velmi jednoduchá a uživatelsky přívětivá střižna. Jediné co zatím neumí je pokročilejší editace zvukové stopy.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 03 Května 2010, 22:36:50 »
Zkoušel jem to v Totemu a SMplayeru. No problem(720*576). V Pitivi se to taky tvarilo ok. To ze je pomer stran ve video editoru napohled jiný, nic neznamená.

Naopak je problém s lidma, co se toho leknou a kdejaké video hrdě vystaví na net s již napevno danými černými pruhy nebo špatným poměrem. za to bych vraždil.

Zkusil jsem to v Avidemuxu s nejakym deinterlacing filtrem(treba zkusit vic-je tam preview). Výsledek je presne TV rozmer 4:3 pres cely monitor velikosti 780kB.
« Poslední změna: 03 Května 2010, 22:50:47 od Rovano »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 03 Května 2010, 23:14:15 »
Tohle je export z Openshotu: http://dl.dropbox.com/u/951343/Test.mp4

Vlastnosti projektu: DV PAL (720*576)
Export:
  • Cíl: Webová stránka Vimeo-HD
  • Profil: HDV 720 25p
  • Kvalita: střední

Marp

• Moderátor
  • Závislák
  • Moje práce není probudit ovce, ale shromáždit vlky
    • Marek Marp Pszczolka
« Odpověď #11 kdy: 03 Května 2010, 23:41:27 »
Kvůli častým střihům a úpravám "amatérských" videí jsem měl dlouho dualboot s widlemi, kde mi Windows Movie Maker přišel jako skvělý nástroj, v Linuxu bohužel bez konkurence (základní střihy pouze v Avidemuxu, ten je na to výbornej)... Svitla mi naděje až v 10.04, kde je Pitivi a nainstaloval jsem si i Openshot... Obojí je pro semtam střih videa vhodné, ale pro další úpravy - třeba úvodní a závěrečné titulky, efekty ap. jsou oba ještě nedodělané... Škoda... v tomhle Linux docela ztrácí body.
P.S. - je to pouze můj osobní názor, prosím, nekamenujte mě  ;)
Marek *Marp* Pszczolka
--------------------------------------------
Lenovo IdeaPad 5, CPU: 8jádrový AMD Ryzen 7, 16GB RAM, GPU: AMD ATI Renoir, 512GB SSD + Debian GNU/Linux Bookworm/Sid - Kernel: 5.18

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 04 Května 2010, 08:32:37 »
A zkusili jste vyndat z toho mého filmu pouze jeden snímek jako fotku? Jak si mám vysvětlit že to ukazuje 1024x576?
A pokud v Pitivi nastavím vlastní projekt 1024x576 tak je video bez černých pruhů. Podle mě ta Sony kamera zapíše do vlastností videa že je to 720x576 ale ve skutečnosti je to 1024x576. Je to tak možné?
->Iljusin. Na video se podívám až v práci pač na iPhone telefonu nejde pustit  ::)

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 04 Května 2010, 10:45:38 »
Tohle je export z Openshotu: http://dl.dropbox.com/u/951343/Test.mp4

Vlastnosti projektu: DV PAL (720*576)
Export:
  • Cíl: Webová stránka Vimeo-HD
  • Profil: HDV 720 25p
  • Kvalita: střední

Akorát ta velikost je poněkud větší 1280 x 720 ale jenak je poměr správně. vyzkouším a uvidím.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2010, 11:28:16 »
Viděl bych to jako problém té kamery. Otevřu tvé orig video v Xine a kouknu do vlastností. Vidím 720x576. Udělám screenshot, otevřu v Gimpu a změřím a ejhle, rozměr je 1033 x 576. Viz obrázek

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #15 kdy: 04 Května 2010, 12:05:12 »
No je pravda že Sony už asi nekoupím... >:( Speciální kabely a veškeré příslušenství předražené jako prase...
Zkusím tu kameru doma přenastavit aby to do budoucna mělo nějakej rozumnej formát.  :-\
Nevíš náhodou jak toto video kterého už mám desítky hodin předělat aby ve vlastnostech měl správný rozměr ať je jakýkoliv hlavně ať odpovídá pravdě? Defakto ho nechci překonvertovat jen změnit ty špatné parametry co jsou u něj...

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 04 Května 2010, 13:04:44 »
Nevíš náhodou jak toto video kterého už mám desítky hodin předělat aby ve vlastnostech měl správný rozměr ať je jakýkoliv hlavně ať odpovídá pravdě? Defakto ho nechci překonvertovat jen změnit ty špatné parametry co jsou u něj...
Tak to bohužel netuším.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #17 kdy: 04 Května 2010, 13:39:31 »
 :'(

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 04 Května 2010, 22:01:54 »
Tak už nějakou dobu hledám jak přepsat Metadata v daném Video souboru a nemohu na to přijít.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #19 kdy: 05 Května 2010, 10:40:00 »
Nechce se mi verit, ze by ta kamera byla v cemsi nestandardni.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 05 Května 2010, 16:18:34 »
Nechce se mi verit, ze by ta kamera byla v cemsi nestandardni.
Tak si stáhni Video viz. první příspěvek a koukni kolik má rozlišení a potom si udělej sreenshot a koukni na rozlišení fotky.
Včera jsem koukal do kamery a návodu a nikde není napsáno kolik má video vlastně mít rozlišení.
U videa to píše 720x576 ale pravda je 1024x576.
Zkusil jsem nastavit v kameře 4:3 a výsledek taky nesouhlasil. Pokud mi to někdo vysvětlíte budu jenom rád.

ar_649

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 06 Května 2010, 14:55:20 »
Chlapi, problém je někde jinde... jde o to, že ne každý videosoubor, obzvlášť z kamer má jeden pixel roven čtverci. Jde o PIXEL ASPECT RATIO. i na mém Canonu 16:9 mám takovýto hnus.
více čteního: http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel_aspect_ratio
česky řečeno: pohlejte si s tím číslem/poměrem a uvidíte, možná existuje nějaký šikovný příkaz/klikátko, které hromadně před editací v Pitivi (nebo i jiném editoru) provede správné natažení na 16:9 aby pak nedocházelo k pomýlení jednodušších SW střižen.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 06 Května 2010, 18:53:46 »
Aha ale to by tvůrci video střižen měly vědět ne?  ???
No zadarmo co by člověk chtěl že jo  :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #23 kdy: 06 Května 2010, 22:02:46 »
Aha ale to by tvůrci video střižen měly vědět ne?  ???
No zadarmo co by člověk chtěl že jo  :)

Tak zkus nějaký další.
Kód: [Vybrat]
http://cinelerra.org/getting_cinelerra.phpJe jich víc více či ménně uživatelsky přívětivých.

ar_649

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 07 Května 2010, 08:09:46 »
NO abych to shrnul na pravou míru, ani profi střižny neví, že čtverec není čtverec ale obdélník a je nutné si tento poměr nastavit ručně. Já sám jsem používal Sony Vegas, což je jedna z nejlepších střižen a na Canon jsem pěkně nadával. Pak jsem si zvykl. Takže bych to zas nezatracoval a neměnil, spíš bych se poptal zasvěcenějšíchm jestli by nemohli sem hodit ten správný příkaz ke konverzi. Myslím že všechny kamery to mají shodně, je to asi nějaká móda avi kontejnerů.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.