Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ako zistim, akyu mam typ?  (Přečteno 3820 krát)

314r

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 31
  • Egoista je ten, kto dbá viac o seba ako o mňa.
    • par fotiek, ktore vacsina ludi nechape
ako zistim, akyu mam typ?
« kdy: 03 Května 2010, 21:45:44 »
neviem, ako zistim na svojom ntbooku s ubuntu 10.04 lts ako zistim, aky typ os moj komp podporuje, ci 32/64bit - nejaka rada?
Torvalds nedosiahne na globálnom trhu ani 1%, pokiaľ neprispôsobí ovládanie linuxu a užívateľskú podporu úrovni priemerne zdatného windows-usera.

hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam ;-)

Prsatá blondýna

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1669
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #1 kdy: 03 Května 2010, 21:49:46 »
musis zjistit jaky mas procesor. zalezi to na procesoru. nejlele kdyz nam posles typ tveho NB. bychom ti mohli rict vice
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Prsatá blondýna

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1669
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #2 kdy: 03 Května 2010, 21:52:43 »
a jinak jak by rekli mnozi ? UTFG
http://www.abclinuxu.cz/poradna/linux/show/276913
http://pc.poradna.net/q/view/263327-operacni-system-jaky-je-rozdil-mezi-32bit-a-64bit

tech materialu je hodne, a v kostce : 64bit nepotrebujes. je mozna o par procent rychlejsi ale pokud nemas treba 16GB RAM ( coz na NB asi moc ne ) tak neni duvod proc se trapit s 64bit
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

314r

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 31
  • Egoista je ten, kto dbá viac o seba ako o mňa.
    • par fotiek, ktore vacsina ludi nechape
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #3 kdy: 04 Května 2010, 00:12:50 »
v kazdom pripade dakujem. zaujal ma jeden nazor z prispevku "...Ale pokud je v počítači 2giga ram a méně doporučuji 32bit a pro počítač s 4g a více RAM určitě 64bitový...."

teraz data, ktore su nalepene na nalepke na ntbooku:
mam acer 1810tz
cpu intel pentium su4100
1.3 ghz , 800 mhz fsb

vga intel gma 4500 mhd up to 1695 mb dvmt

ram 4 gb

hadam postacuje
Torvalds nedosiahne na globálnom trhu ani 1%, pokiaľ neprispôsobí ovládanie linuxu a užívateľskú podporu úrovni priemerne zdatného windows-usera.

hlúposť užívateľa je úmerná jeho právam ;-)

donny

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1861
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #4 kdy: 04 Května 2010, 01:00:11 »
V terminálu zadej
Kód: [Vybrat]
grep flags /proc/cpuinfo | head -n 1
Přítomnost flagu lm indikuje 64-bitový procesor.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

petergula

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1016
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #5 kdy: 04 Května 2010, 01:43:23 »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

crowack

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 280
  • Poor willage boy
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #6 kdy: 04 Května 2010, 01:53:30 »
i na 4 GB používám 32bit+PAE :D
proč? Protože můžu ;)
programy pak zabírají míň místa v paměti, když má instrukce poloviční šířku  :)
OpenSUSE13.1 KDE ... Join the dark side, we have kookies :)

petergula

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1016
Re: ako zistim, akyu mam typ?
« Odpověď #7 kdy: 04 Května 2010, 02:02:06 »
i na 4 GB používám 32bit+PAE :D
proč? Protože můžu ;)
programy pak zabírají míň místa v paměti, když má instrukce poloviční šířku  :)
Ja zasa na 2.5GB ram pouzivam 64bit. A preco? Lebo ked mam 64bit rozsirenie, tak nech sa aj pouziva, trochu vacsia narocnost na pamat mi nevadi a stale dufam, ze aplikacie budu viac a viac optimalizovane na 64bit a ze neskor 32bit ustupi uplne do uzadia. Co clovek to iny nazor :) to je na tom to pekne, ze nie sme vsetci na jedno kopyto.

Mozno pomoze pri rozhodovani:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_32_pae&num=1
« Poslední změna: 04 Května 2010, 02:07:33 od petergula »
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.