Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: [vyřešeno] tilda dvěma různýma klávesama  (Přečteno 2116 krát)

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil
[vyřešeno] tilda dvěma různýma klávesama
« kdy: 05 Květen 2010, 21:30:52 »
Zdarec, chtěl bych si zobrazovat tildu pomocí klávesy menu a taky windowsítka. V tildě mám nastavenou klávesovou zkratku na menu, tak sem si chtěl přemapovat windowsítko na klávesu menu.
Kód: [Vybrat]
xmodmap -e "clear mod4"
xmodmap -e "keysym Super_L = Menu"
Takhle šlo zobrazovat tildu windowsítkem, ale klávesou menu ne, tou se otvíralo běžné kontextové menu. Tak nevím jestli je chyba v tom mapování nebo v tildě.
Windowsítko sem si vrátil zpátky
Kód: [Vybrat]
xmodmap -e "keycode 133 = Super_L"Klidně bych i vyměnil terminál, máte někdo radu ?
« Poslední změna: 06 Květen 2010, 01:09:07 od silverkeeper »

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3052
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #1 kdy: 05 Květen 2010, 22:03:49 »
Něco děláš špatně, mně to funguje. Ale nemažu mod4. Testováno na Jaunty a Lucid.

Edit: tedy aby bylo jasno: mapování je v pořádku, Tildu jsem nezkoušel.

Edit2: Máš pravdu, takhle to nefunguje :) Klávesy to čte na nižší úrovni, je tomu jedno, jak je interpretuje desktop.  Pokud bys vzal na milost třeba Guake, či Yakuake (podle toho, jaké prostředí používáš) řešení by nebylo složité, Tilda neposlouchá D-BUS, zdá se.
« Poslední změna: 05 Květen 2010, 23:31:56 od GdH »

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil
Re: tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #2 kdy: 06 Květen 2010, 00:13:44 »
tak s Guakem je to uplně stejný :/

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3052
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #3 kdy: 06 Květen 2010, 00:21:43 »
Jistě, ale dá se to obejít ;)

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil
Re: tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #4 kdy: 06 Květen 2010, 00:39:25 »
poslouchám... :D

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3052
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #5 kdy: 06 Květen 2010, 00:43:10 »
nainstaluj xbindkeys, pokud nemáš, spusť to, a do ~/.xbindkeysrc vlož toto:

Ubuntu 9.04 Jaunty:
Kód: [Vybrat]
"dbus-send  --print-reply --dest=org.gnome.Guake.DBus /DBusInterface org.gnome.Guake.DBusInterface.show_hide"
Super_L
"dbus-send  --print-reply --dest=org.gnome.Guake.DBus /DBusInterface org.gnome.Guake.DBusInterface.show_hide"
Menu

Ubuntu 10.04 Lucid:
Kód: [Vybrat]
"dbus-send --print-reply --dest=org.guake_terminal.Guake /org/guake_terminal/guake/RemoteControl org.guake_terminal.Guake.show_hide"
Super_L
"dbus-send --print-reply --dest=org.guake_terminal.Guake /org/guake_terminal/guake/RemoteControl org.guake_terminal.Guake.show_hide"
Menu


Ještě poznámka: Verze xbindkeys v Lucidu vyžaduje restart po změně .xbindkeysrc. V Jaunty to potřeba není, změny se projevují okamžitě.
« Poslední změna: 06 Květen 2010, 01:30:56 od GdH »

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil
Re: tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #6 kdy: 06 Květen 2010, 01:08:27 »
K+

a hned zejtra si přečtu co že je to ten D-BUS :D

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3052
    • Zobrazit profil
    • GdH-Notes
Re: [vyřešeno] tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #7 kdy: 06 Květen 2010, 09:40:37 »
Tak, a když jsme si ukázali, jak použít xbindkeys, což bylo bezpochyby užitečné, uděláme to trochu efektivněji, s tím co máme v základu v systému. Xbindkeys se můžeš zbavit, nebo je použít na něco lepšího (umí i tlačítka myši) ;D

Kód: [Vybrat]
gconftool-2 --set /apps/metacity/global_keybindings/run_command_1 --type string "Super_L"

gconftool-2 --set /apps/metacity/keybinding_commands/command_1 --type string "dbus-send --print-reply --dest=org.guake_terminal.Guake /org/guake_terminal/guake/RemoteControl org.guake_terminal.Guake.show_hide"

gconftool-2 --set /apps/metacity/keybinding_commands/command_10 --type string "dbus-send --print-reply --dest=org.guake_terminal.Guake /org/guake_terminal/guake/RemoteControl org.guake_terminal.Guake.show_hide"

gconftool-2 --set /apps/metacity/global_keybindings/run_command_10 --type string "Menu"

Pokud máš dané _command obsazené, použij jiné, v novém systému by měly být volné všechny [1-12]

Edit: Ještě jsem zapoměl zmínit, že tohle je stopro funkční na 10.04 Lucid, ale myslím, že od Jaunty výš by to mohlo být stejně. Ověřím večer. Jinak viz gconf-editor.
« Poslední změna: 06 Květen 2010, 09:53:31 od GdH »

pacholik

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2072
    • Zobrazit profil
Re: [vyřešeno] tilda dvěma různýma klávesama
« Odpověď #8 kdy: 06 Květen 2010, 12:45:35 »
Asi sem měl podotknout, že používám xfce (takže metacity se nekoná), a že sem samozřejmě pochopil, že to pude i třeba nějakým klikátkem :D V Guaku sem našel volbu -t (toggle), ta v Tildě není, ale bylo to hrozně pomalý na používání. To o D-Busu sem něměl ani páru :P