Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: APC UPS web rozhraní  (Přečteno 10309 krát)

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
APC UPS web rozhraní
« kdy: 07 Května 2010, 12:42:40 »
Zdravím,

po nedávné špatné zkušenosti s vypadky el jsem se začal podroběnji zajímat o lepší komunikaci mezi UPSko a Serverem. Původní funkčnost pouze konzolová a to přes příkaz

Kód: [Vybrat]
apcaccess
Jelikož se na konzolu vždy člověk nedostane chtěl jsme si nainstalovat web rozhraní.

Podle tohoto návodu jsem postupoval
 
Kód: [Vybrat]
https://help.ubuntu.com/community/apcupsd
tedy zdal jsme:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install apcupsd-cgi
Instalace proběhla ale pod adresou nic není

http://192.168.1.1/cgi-bin/apcupsd/multimon.cgi

nevíte pls kde by mohla být chyba?
Děkuji za reakce.

mosqa

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 854
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #1 kdy: 07 Května 2010, 12:58:58 »
je ten demon spusteny? - skuste
Kód: [Vybrat]
sudo service apcups status resp.
Kód: [Vybrat]
sudo service apcups start[niesom si isty nazvom sluzby, ale malo by byt nieco take v /etc/init.d]
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #2 kdy: 07 Května 2010, 13:11:51 »
no jako by jí vidí:

Kód: [Vybrat]
root@locus:/usr/# sudo apcupsd status

apcupsd: Expected: "## apcupsd.conf v1.1 ##"
apcupsd: Found:    "UPSCABLE usb
"

apcupsd: Please check new file format and
apcupsd: modify accordingly the first line
apcupsd: of config file.

apcupsd: Processing config file anyway.

Jinak když dám příkaz
Kód: [Vybrat]
apcaccess
tak vyběhne i krásná statistika

Kód: [Vybrat]
APC      : 001,043,1045
DATE     : Fri May 07 13:09:08 CEST 2010
HOSTNAME : localhost
RELEASE  : 3.14.2
VERSION  : 3.14.2 (15 September 2007) debian
UPSNAME  : locus
CABLE    : USB Cable
MODEL    : Back-UPS BR  800
UPSMODE  : Stand Alone
STARTTIME: Fri May 07 12:16:11 CEST 2010
STATUS   : ONLINE
LINEV    : 240.0 Volts
LOADPCT  :  15.0 Percent Load Capacity
BCHARGE  : 100.0 Percent
TIMELEFT :  76.6 Minutes
MBATTCHG : 5 Percent
MINTIMEL : 1 Minutes
MAXTIME  : 0 Seconds
OUTPUTV  : 230.0 Volts
SENSE    : Medium
DWAKE    : 000 Seconds
DSHUTD   : 000 Seconds
LOTRANS  : 194.0 Volts
HITRANS  : 264.0 Volts
RETPCT   : 000.0 Percent
ITEMP    : 29.2 C Internal
ALARMDEL : Always
BATTV    : 27.4 Volts
LINEFREQ : 51.0 Hz
LASTXFER : Low line voltage
NUMXFERS : 0
TONBATT  : 0 seconds
CUMONBATT: 0 seconds
XOFFBATT : N/A
SELFTEST : NO
STATFLAG : 0x07000008 Status Flag
SERIALNO : 3B0817X82843 
BATTDATE : 2001-09-25
NOMOUTV  : 230
NOMINV   : 230
NOMBATTV :  24.0
FIRMWARE : 9.o4 .I USB FW:o4
APCMODEL : Back-UPS BR  800
END APC  : Fri May 07 13:09:15 CEST 2010

ale to web rozhraní je na cgi

stderr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 275
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #3 kdy: 07 Května 2010, 13:25:20 »
po nedávné špatné zkušenosti s vypadky el jsem se začal podroběnji zajímat o lepší komunikaci mezi UPSko a Serverem.
Co se spíš kouknout po normálním serverhousingu? ;)

http://192.168.1.1/cgi-bin/apcupsd/multimon.cgi

nevíte pls kde by mohla být chyba?
Apache používá logy, zkus si je projet.. Pokud jim nebudeš rozumět, pak je sem pošli..
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #4 kdy: 07 Května 2010, 13:43:26 »
no v error.log je toto
Kód: [Vybrat]
[Fri May 07 13:38:55 2010] [error] [client 192.168.1.3] File does not exist: /var/www/cgi-bin

v access.log
Kód: [Vybrat]
192.168.1.3 - - [07/May/2010:13:38:55 +0200] "GET /cgi-bin/apcupsd/multimon.cgi HTTP/1.1" 404 226 "-" "Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US) AppleWebKit/5$

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #5 kdy: 07 Května 2010, 14:07:37 »
no jsme duha už jsme našel problém chybka v konfiguraci apache2. Bělo tam uplně zmíňka o cgi.

Ještě jedina blbost kterou řeším je jak udělat nějákou jednoduchou adresu místo tohoto http://192.168.1.1/cgi-bin/apcupsd/multimon.cgi

třeba jen http://192.168.1.1/ups

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #6 kdy: 07 Května 2010, 14:52:08 »
no jsme duha už jsme našel problém chybka v konfiguraci apache2. Bělo tam uplně zmíňka o cgi.

Ještě jedina blbost kterou řeším je jak udělat nějákou jednoduchou adresu místo tohoto http://192.168.1.1/cgi-bin/apcupsd/multimon.cgi

třeba jen http://192.168.1.1/ups

1) <VirtualHost>
2) symlink
3) mod_rewrite

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #7 kdy: 07 Května 2010, 19:32:11 »
no rád bych zkusil použít symlink ale neják netuším jak

koukal jsem příkaz na to je asi toto že?
Kód: [Vybrat]
ls -n
ale pka už něják netuším co dál

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #8 kdy: 08 Května 2010, 21:57:53 »
nevíte pls někdo jak na ten symlink furt se mi to nedaří

ETNyx

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 425
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #9 kdy: 09 Května 2010, 01:50:01 »
jabber: etnyx@jabbim.cz

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #10 kdy: 09 Května 2010, 18:24:52 »
no jsem kapánek mimo toto jsem v podstatě nikdy nedělal.

Zkusil jsem neco takového
Kód: [Vybrat]
ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/
        <Directory "/usr/lib/cgi-bin">
                AllowOverride None
                Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch
                Order allow,deny
                Allow from all
        </Directory>

S tím že to cgi je v usr/lib/cgi-bin/apcupsd/multimon.cgi

a chtěl bych aby to bylo  třeba http://localhost/ups
ale furt nevím nechápu jak na to.
Mohl by jste mi prosim někdo říct jak popřípadě co dělám špatně?
Moc děkuju.

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #11 kdy: 09 Května 2010, 21:54:21 »
uz fakt nevím jak prosím vás nevíte prosím někdo jak toho dosahnout.

stderr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 275
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #12 kdy: 09 Května 2010, 22:18:14 »
Strašně nerad to používám, ale tady se nedá říct nic jinýho než: RTFM

1. do konfigurace apache (lze globálně nebo pod určitý virtuál)
Kód: [Vybrat]
Alias /ups "/usr/lib/cgi-bin/apcupsd" # vytvori alias pro slozku
DirectoryIndex multimon.cgi # bude multimon.cgi nacitat jako vychozi (tj. stejne jako index.html, etc.) - toto do glob. nastavení
2. restart apache
3. jede.
« Poslední změna: 10 Května 2010, 08:04:31 od stderr »
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #13 kdy: 10 Května 2010, 20:17:51 »
No začínám se prokousávat ještě tedy sem se sekl na DirectoryIndex

to mi zatím furt nejede

Jsem trošku zmatkař

stderr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 275
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #14 kdy: 10 Května 2010, 20:19:16 »
No začínám se prokousávat ještě tedy sem se sekl na DirectoryIndex

to mi zatím furt nejede

Jsem trošku zmatkař

V konfiguraci už by měl nějaký DirectoryINdex být...najdi jej a zkus na konec dopsat multimon.cgi ;)
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #15 kdy: 10 Května 2010, 20:43:29 »
JJ taky jsem si říkal a říkám že by tam měl být.

Jde oto že v podstatě veškerou globální konfiguraci mám v /etc/apache2/sites-available/default

a tam DirectoryIndex nikde nemám ted jsem do dopsal a zatím to nevalí

Kde jinde bych ten DirectoryIndex měl hledat?

Nakoukl jsem do /etc/apache2/apache2.conf a tam jsem taky nic nenasel...


stderr

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 275
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #16 kdy: 10 Května 2010, 20:59:11 »
Nevím kam to ubuntu cpe, toto by to mohlo najít.. Pokud ne, tak snad poradí někdo znalejší prostředí..
Kód: [Vybrat]
find /etc/apache2/ -name '*.conf' -exec  grep -H DirectoryIndex {} \;
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

Tomáš Břinčil

  • Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1610
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #17 kdy: 10 Května 2010, 21:07:11 »
Kód: [Vybrat]
snouman@mischel:~$ find /etc/apache2/ -name '*.conf' -exec  grep -H DirectoryIndex {} \;
/etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf: DirectoryIndex index.php
/etc/apache2/mods-enabled/dir.conf:          DirectoryIndex index.html index.cgi index.pl index.php index.xhtml index.htm
/etc/apache2/mods-available/dir.conf:          DirectoryIndex index.html index.cgi index.pl index.php index.xhtml index.htm

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #18 kdy: 10 Května 2010, 21:41:08 »
Kód: [Vybrat]
root@locus:/etc/apache2# find /etc/apache2/ -name '*.conf' -exec  grep -H DirectoryIndex {} \;
/etc/apache2/httpd.conf:#    DirectoryIndex awstats.pl?config=locus.c
/etc/apache2/httpd.conf:#DirectoryIndex index.html index.htm index.php
/etc/apache2/httpd.conf:#DirectoryIndex index.html index.htm index.php multimon.cgi
/etc/apache2/mods-available/dir.conf:          DirectoryIndex index.html index.cgi index.pl index.php index.xhtml index.htm multimon.cgi
/etc/apache2/apache2.conf:#DirectoryIndex index.html index.htm index.php
/etc/apache2/apache2.conf:DirectoryIndex index.html index.htm index.php multimon.cgi
/etc/apache2/mods-enabled/dir.conf:          DirectoryIndex index.html index.cgi index.pl index.php index.xhtml index.htm multimon.cgi
/etc/apache2/conf.d/phpmyadmin.conf:   DirectoryIndex index.php multimon.cgi
root@locus:/etc/apache2#

no dopsano všude ale furt ne

ted mi to vypsalo to to:
Forbidden

You don't have permission to access /ups/ on this server.
v prohlížeči:
Kód: [Vybrat]

ETNyx

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 425
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #19 kdy: 11 Května 2010, 10:02:07 »
Složka na kterou se snažíte odkázat nemusí být přístupná pro uživatele pod kterým apache spouštíte, je zvykem pro tento účel vytvářet speciálního uživatele v debianích systémech se vytváří uživatel www-data(2001). Aby jste zjistil kdo složce vládne:
Kód: [Vybrat]
ls -l /home/wwwPokud není vlastník stejný jako uživatel pod kterým apache běží (nastavuje se v hlavním konfiguračním souboru, případně /etc/apache2/envars )
Kód: [Vybrat]
chown -R www-data:www-data /home/www
chmod 600 -R /home/www
chmod +x /home/www/hello.pl
(Nastavení práv si upravte podle sebe i složky budete mít jinak)

U dokumentace apache se válí spousta užitečných stránek http://httpd.apache.org/docs/2.3/howto/cgi.html


A nebo máte špatně nastavený kontejner pro složku kterou chcete spouštět viz http://httpd.apache.org/docs/2.3/en/mod/mod_access_compat.html (Allow, Denny, Order)
Celkem pěkně na to jdou tady: http://www.samuraj-cz.com/clanek/konfigurace-apache-a-php/
jabber: etnyx@jabbim.cz

locus

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 398
Re: APC UPS web rozhraní
« Odpověď #20 kdy: 13 Května 2010, 21:53:05 »
Toto si pořádně prostuduju. Děkuji za odkazy.

Nevíte prosím vás někdo kde se nastavuje vypnutí při určitém stavu baterky. Mám namysli že když vypadne proud a system jedena baterce tak ze se vypne sám když baterka překročí 30%?


 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.