Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: připojení na internet přes win vista [vyřešeno]  (Přečteno 1990 krát)

kta

• Návštěvník
připojení na internet přes win vista [vyřešeno]
« kdy: 30 Května 2010, 13:24:10 »
Zdar všem

Vím že win vista je nejvíce nepřátelský systém pro síťování s jinými os (takže mi to tu nemusíte říkat), ale dostal jsem se do takovéto situace:

notebook s win vista a ubuntu 8.04 připojený přes O2 cdma pcmcia express modem (anydata - PID 6502) a vedle toho desktop s ubuntu server 8.04 bez možnosti připojení na internet (nebudu to vysvětlovat, je to dáno arogancí O2 a místem kde bydlím).

fakta:

1) modem se připojí ve win vista, pro nasdílení připojení jsem musel udělat samostatné připojení přes wizarda, protože mi jaksi systém zapoměl nabídnout "zobrazit stav", když jsem se konektil jenom tím prográmkem od anydata.

2) moje verze win vista (bussiness) postrádá službu DHCP server, místo toho tam mají nějaký trapný ICS -> server nedostane přidělenou adresu, ale musím mu ji nastavit ručně na pevno.

3) bránu pingnu, cokoliv dál mi server napíše "Network is unreachable" - jako bránu mám nastavenou síťovku v noťasu, která je propojená se servrem kabelem a jako DNS totéž.

4) v ubuntu se nepřipojím přes modem. Na zdejší wiki jsem si našel návod, jak se s ním připojit, ale: script failed (nejsem žádný obroník, a může to být i nastavením uvnitř samotného ubuntu - docela na něm pokusním). Script jsem našel zde: http://wiki.ubuntu.cz/CDMA?highlight=%28cdma%29%7C%28modem%29

Proto prosím kohokoliv, kdo by věděl, jak na to nebo by mi dokázal říci že někde dělám chybu, ať nemešká :) a učiní tak. Díky
« Poslední změna: 30 Května 2010, 16:09:46 od kta »

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: připojení na internet přes win vista
« Odpověď #1 kdy: 30 Května 2010, 13:46:50 »
Citace
3) bránu pingnu, cokoliv dál mi server napíše "Network is unreachable" - jako bránu mám nastavenou síťovku v noťasu, která je propojená se servrem kabelem a jako DNS totéž.
DNS urcite nema byt sitovka NTB, nastav stejnou IP adresu jako je DNS pro WIN.

Aby se dalo pripojit pres NTB, musi v nem bezet sluzba, ktera prehazuje pakety z modemu na sitovku - nevim jak se to ve viste nazyva - neco jako "sdileni pripojeni" (bridge, router???)
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

kta

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Května 2010, 14:02:58 »
sdíleni připojení mi běží, taková lama nejsu, to je to ICS (který zároveň nahrazuje DHCP) :)... takže říkáš jako dns mám nastavit to co mi vyjede "ipconfig /all" u telefonického připojení? (tak mám nazváno to připojení přes CDMA, což je ti určitě jasné, ale pro ty kterým to není...). Zkusím, napíšu...

kta

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Května 2010, 15:07:45 »
oh yes...

ping na seznam.cz prošel :D
bylo to tím DNS...
díky mnohokráte...

Pro všechny, kdo by měli podobný problém shrnutí nastavení:
Vytvořit pro CDMA zvláštní vytáčené připojení přes win wizzard, protože samotný ovládací program vám ho nedovolí nasdílet. Podle typu modemu stačí buď toto připojení nebo nusí být spuštěn i prográmek (vyzkoušejte). Ve vlastnostech připojení zapnout sdílení (pořád mluvím o telefonickém připojení via modem). To vám automaticky nastaví připojení k místní síti (dá mu statickou IP). Pokud ne, nastavte ji sami.

Serveru pak dejte taky statickou IP (jinou než máte ve win - logické že :) ), bránu zvolte IP adresu připojení k místní síti ve win.

DNS zjistíte pomocí příkazu "ipconfig /all" v příkazovém řádku win. Použijte hodnotu u telefonického připojení...

pokud by někdo nevěděl, toto nastavení jsem vkládal do souboru /etc/network/interfaces. IP adresa, maska a brána umím nastavit z příkazové řádky, ale DNS ne, takže pokud někdo víte jak na to, aniž by bylo potřeba tento soubor editovat, rád se nechám poučit...

Kód: [Vybrat]
sudo nano /etc/network/interfaces

# The primary network interface
auto eth0
iface eth0 inet static
             address 192.168.0.2
             netmask 255.255.255.0
             broadcast 192.168.0.255
             gateway 192.168.0.1
             dns-server 160.218.10.200

tady je výňatek

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.