Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Transformácia/konverzia Delphi programov do Linux-u  (Přečteno 1542 krát)

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
Transformácia/konverzia Delphi programov do Linux-u
« kdy: 03 Června 2010, 12:19:46 »
Priatelia,
vie mi niekto poradiť??? Mám nejaké vlastné utilitky a programčeky písané kedysi ešte v Delphi 5.
Nepoužívajú ani žiadne špeciálne VLC komponenty, len tie štandartné, čo boli dodávané priamo s IDE Delphi 5.
Chcel by som teraz tieto veci nejako preklopiť do Linux-u (konkrétne Ubuntu 10).
Existuje nejaký (čo najmenej bolestný) spôsob ako to spraviť?

PS: bol by som ochotný aj nanovo upraviť jednotlivé zdrojáky a znovu to všetko skompilovať, tak aby to šlo pod Linuxom (ak je takáto možnosť).
Iným slovom v Delphi som doma, ale nemám chuť sa učiť nejaký iný programovací jazyk (Java, ...) na to aby som si tieto utilitky prepísal. Takže existuje niečo podobné ako Delphi aj pre Linux?
Kedysi bol Kylix, čo bolo Delphi pre Linux, ale teraz už o ňom nepočuť, asi už neexistuje.

Alebo mi viete odporúčať nejaký iný IDE naśtroj na vývoj, pri ktorom by som vedel čo najviac zužitkovať pôvodné Delphi-ovské zdrojáky (a znalosti z Delphi)???

vďaka za každú zmysluplnú a užitočnú radu

mosqa

• Stálý člen
  • **
Re: Transformácia/konverzia Delphi programov do Linux-u
« Odpověď #1 kdy: 03 Června 2010, 12:25:06 »
v lazaruse by si to mal rozbehat
http://www.lazarus.freepascal.org/ [mozno je aj v repos, nemam teraz poruke buntu]
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

henrichg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 03 Června 2010, 19:33:43 »
ano, je v repozitaroch. obsahuje aj nastroj na konverziu delphi do lazarusu.
Ubuntu 11.04 + Gnome Shell z Gnome 3 PPA ;-)

FredFlinstone

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 11 Června 2010, 14:57:34 »
vďaka za tip, ten Lazarus vyzerá fakt výborne. Je to v podstate staré, dobré známe Delphi, ale beží to na Linux-e.
Ešte neviem ako (a či vôbec) sa do toho dajú pridávať iné balíky komponent (ako to malo kedysi Delphi), kde takéto balíky možno na nete nájsť.
Ale hlavne by som sa chcel ešte opýtať ak už vytvorím nejakú aplikáciu v tomto prostredí, ako ju možno distribuovať?
Ako je potrebné urobiť nejaký inštalačný balík, atď?
Tak aby to bolo možné distribuovať ako package pre Ubuntu/Debian, prípadne pre iné Linux-ovské distribúcie.

opäť vďaka za rady.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.