Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: [vyřešeno] Rozsypaná grafika u TTY konzolí  (Přečteno 4551 krát)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
  • skill:Ctrl+C & Ctrl+V
[vyřešeno] Rozsypaná grafika u TTY konzolí
« kdy: 21 Června 2010, 23:12:22 »
Zdravíčko,
Zkouším přejít na Ubuntu 10.04, vyřešil jsem všechny možné problémy znemožňující mě práci. Teď už odstranit nějaké kosmetické vady.
Jednou z těchto vad je nefunkční TTY. Používám je docela rád a jejich stávající vzhled je ...

naprosto šílený!

Předtím než jsem se rozhodl uveřejnit tento post jsem googloval. Narazil jsem na stejný problém (viz. http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=9377462) Jenže řešení které dotyčnému pomohlo nepomáhá mě  ;D

Má/měl někdo tento problém?
Edit: grafia je od VIA běží s openChrome
« Poslední změna: 24 Června 2010, 23:08:31 od Sentello »
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re: Rozsypaná grafika u TTY konzolí
« Odpověď #1 kdy: 22 Června 2010, 01:18:34 »
Hm Via. Netuším zda pro toto vůbec nějak funguje KMS, ale zkus to v Grubu vypnout.
for GRUB 2: edit /etc/default/grub and add nomodeset to GRUB_CMDLINE_LINUX, then run sudo update-grub; for GRUB 1: edit /boot/grub/menu.lst and add nomodeset to the line beginning with # kopt=, then run sudo update-grub), to disable the use of KMS.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 22 Června 2010, 17:54:30 »
Pokud to má vypadat nějak takto
Citace
GRUB_CMDLINE_LINUX="nomodeset"
tak to nic nevyřešilo.

Myslím si že to souvisí nějak i s divným bootovacím logem. Zkoušel jsem ten obrázek odstranit a dát tam místo toho výpis. Ale to je taky k nepřečtení. Text se zobrazuje zprava doleva
viz: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=t7LYpxwaOtM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=t7LYpxwaOtM</a>
« Poslední změna: 22 Června 2010, 18:08:36 od Sentello »
Mluvit o Linuxu nestačí, lepší je, když si s Linuxem budou děti hrát. Nebudou se ho bát.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 22 Června 2010, 20:36:16 »
A co to načítáš za jádra?

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 22 Června 2010, 21:16:04 »
Kernel mám svůj, jen jsem do něj dal DSDT, nic dalšího jsem tam neměnil. Verzi hale z hlavy nevím. Ale je to úplně poslední vydaný kernel. (kompiloval jsem ho ve čtvrtek).
Jinak to pod tím je zase několik kernelů z Ubuntu 9.04
« Poslední změna: 22 Června 2010, 21:21:58 od Sentello »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 22 Června 2010, 23:13:59 »
Tohle jsi v xorgu zkoušel?
Kód: [Vybrat]
Section "Device"
        Driver    "openchrome"
        Option    "ModeSwitchMethod" "legacy"
EndSection

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 23 Června 2010, 12:17:16 »
Zrovna teď jsem to zkusil. Napíšu jak jsem postupoval, moc jsem toho v posledních dnech nenaspal tak je možné že dělám někde chybu  ;)

1. vygeneroval jsem si automatický xorg.conf  >http://uloz.to/5172842/xorg.conf.new
2. vytvořil jsem si xorg.conf v /etc/X11/. Který byl totožný s tím vygenerovaným, jen jsem tam přidal jeden řádek s Option    "ModeSwitchMethod" "legacy"    >http://uloz.to/5172855/xorg.conf
3. restart X serveru, ctrl+alt+backspace. Displej naprosto černý, sem tam zablikala nějaká barvička.
4. restart notebooku ctrl+alt+del
5. notebook startuje, vyberu kernel dám enter. Bootovací logo je stejně divné jako na tom videu co jsem posílal. Displej najednou ztmavne a zahraje taková ta přihlašovací melodie, sem tam problikne nějaká barva.Nepřihlásím se, není nic vidět. Zkusím tedy TTY konzole 1-6 všechny stejně divně zbarvené jako předtím.
6. Restart pc naslepo z TTY.
7. recovery >  start safe graphic modu   následná úprava xorg.conf tj. odmazání Option    "ModeSwitchMethod" "legacy"

:'(
« Poslední změna: 23 Června 2010, 12:20:41 od Sentello »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 23 Června 2010, 14:39:37 »
Vzdávám se. Nemám stejně nejmenší zkušenosti v Linuxu s Via.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 23 Června 2010, 14:43:52 »
S tímhle jsem se setkal opravdu poprvé, všecko v 9.04 fungovalo a nikdy jsem se v tom nemusel hrabat. Ano bootovací logo bylo trosku větší ale to se dá jednoduše upravit.
Myslím si že za všecko může Grub2, jenže co jsem zatím vygoogloval nevedlo nikam.

I tak ti děkuji.

btw. co bys dělal na mém místě? Přešel by jsi na 10.04  ;D ?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 23 Června 2010, 14:52:28 »
V alternate expert install je myslím možnost zvolit Grub1. Ale Grubem to nebude. Je to jen zavaděč s parametry pro jádro.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 23 Června 2010, 15:10:19 »
No hale proč to nezkusit? Čert vem logo, spíš bych ocenil kdyby ten výpis byl k přečtení. A ty TTY konzole klidně oželím, i když nerad.
Ještě se zeptám, jak spustím alternate expert install? Nikdy jsem se s tím nesetkal

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 23 Června 2010, 15:47:31 »
Stáhneš ISO CD. Akorát má název Alternate Ubuntu 10.04. A když ho spustíš, tak tam asi pod volbou F6 je expert install. Ale upozorňuji, že instalace vyžaduje častou interakci obsluhy a trvá tak hodinu oproti 10minutám s klasickým instalačním CD. Nebo i víc, nemáš-li rychlý net. Instaluje se totiž aktuální systém. Tj, že po instalaci již neupdatuješ. Není co.

Na druhou stranu je to spolehlivější způsob. Mám jeden updatovaný PC postupně a jeden přímo z instalace na stejném HW. A na tom updatovaným je problém s něčím a na druhém nikoli. Ale teď si nevzpomenu konkrétně. :D

Možno můžeš zkusit Aletrnate instalaci bez expert volby. Expert se stejně ptá na kdo ví co a nebudeš vědět o co jde.
« Poslední změna: 23 Června 2010, 15:52:03 od Rovano »

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 23 Června 2010, 20:58:25 »
No tak to není nic pro mě. Mám dost pomalý net...  :'(
Zkusím ještě hledat na netu snad to nějak vyřeším...

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #13 kdy: 24 Června 2010, 12:56:01 »
Mam na ubuntu 10.04 podobny problem, tentokrat s grafikou nvidia 9600GT. Po instalaci ovladace, ktery je oznacen verzi current je konzole cerna, nebo necitelna.

Bohuzel navod zmineny v 1. prispevku pouzit nemohu, protoze je zjevne pro GRUB2 a ja GRUB2 poslal do kelu a natahl predeslou verzi GRUBu. v menu.lst nezapinam splash, pouzivam parametr vga.

Pokud ovladac grafiky odinstaluji, problem se vyresi. Neslo by to vyresit jeste jinak?
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 24 Června 2010, 13:09:09 »
Mam na ubuntu 10.04 podobny problem, tentokrat s grafikou nvidia 9600GT. Po instalaci ovladace, ktery je oznacen verzi current je konzole cerna, nebo necitelna.

Bohuzel navod zmineny v 1. prispevku pouzit nemohu, protoze je zjevne pro GRUB2 a ja GRUB2 poslal do kelu a natahl predeslou verzi GRUBu. v menu.lst nezapinam splash, pouzivam parametr vga.

Pokud ovladac grafiky odinstaluji, problem se vyresi. Neslo by to vyresit jeste jinak?
Edituj Grub1. Syntaxe je stejná. Jen se edituje jinak. Je to na wiki sekce Grub. A určitě Ti to řve, že vga is deprecated  ;)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 24 Června 2010, 13:35:04 »
Blábol vga is deprecated se dá odstranit velmi snadno. Pokud někomu vadí.

;D ;D ;D
Já už to všecko úspěšně vyřešil. Jak boot logo, tak TTY konzole. Chyba je u nvidia ovladačů a openChrome. Je na to x bugů- řešení je také víc, každému pomáhá něco jiného. Ale v podstatě jde o tu samou věc.
Postupoval jsem podle desítek návodů, pročetl tisíce příspěvků až včera jsem objevil něco co 100% zafungovalo.  Viz. http://news.softpedia.com/news/How-to-Fix-the-Big-and-Ugly-Plymouth-Logo-in-Ubuntu-10-04-140810.shtml

Ale mám ještě problém a doufám že někdo zkušenější by mě mohl pomoci. Jak jsem již psal mám problém s DSDT. Proto jsem si vytvořil nový kernel ze kterého startuji systém. V grub nabídce mám ještě i původní generický kernel! Který nemá DSDT takže ho nepoužívám.
Postupoval jsem podle výše uvedeného návodu, až do bodu číslo 6, který odkazuje na sudo update-initramfs –u. Po provedení tohoto jsem si všimnul že se updatoval právě ten generický kernel! Takže změna loga a tty se projevila pouze u něj. Asi je jasné o co mi jde, potřeboval bych nějak donutit aby se updatoval ten můj kernel a né ten generický. Zrovna nejsem doma u PC, ale myslím si že by pomohlo kdybych prostě ten generickej kernel smazal a nechal tam ten jeden. Ale určitě by byla i nějaká jiná ne tak surová metoda  :P

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #16 kdy: 24 Června 2010, 13:55:39 »
Kód: [Vybrat]
sudo update-initramfs -u -k `uname -r` ;)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 24 Června 2010, 14:07:18 »
Můžu se ještě zeptat co konkrétně to udělá? Vím že uname -r zobrazí verzi jádra která je momentálně v "chodu"  :D
Ale dělám pokroky, když jsem instaloval 9.04 tak jsem nevěděl ani jak kde je konzole  ;D
« Poslední změna: 24 Června 2010, 14:13:28 od Sentello »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #18 kdy: 24 Června 2010, 14:29:01 »
Můžu se ještě zeptat co konkrétně to udělá? Vím že uname -r zobrazí verzi jádra která je momentálně v "chodu"  :D
Ale dělám pokroky, když jsem instaloval 9.04 tak jsem nevěděl ani jak kde je konzole  ;D
man init...
k proste jen uzije ten vystup z uname. u updatuje.

UfoNet

• Stálý člen
  • **
Re: [vyřešeno] Rozsypaná grafika u TTY konzolí
« Odpověď #19 kdy: 24 Června 2010, 23:19:59 »
S obrovskou radostí označuji toto téma jako vyřešené.
Rovano; Díky moc, mam z toho obrovskou radost, po mesíci mám 100% funkční systém  ;D
Karma UP

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 25 Června 2010, 11:32:34 »
No stejně sis to vyřešil sám  8)
« Poslední změna: 25 Června 2010, 11:35:22 od Rovano »

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 25 Června 2010, 11:34:11 »
ale bez toho kouzelného zaklínadla na závěr by mě to moc nefungovalo  ;)

iX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 25 Června 2010, 18:39:39 »
Co to je TTY ?  ??? ::) 8)

UfoNet

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 25 Června 2010, 18:43:29 »
<cntrl> <alt> <f1> až <f6>
f7 tě vrátí zpět do grafiky

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #24 kdy: 27 Června 2010, 14:08:47 »
Bohuzel u me zatim zadne reseni nezafungovalo.
Jeste ke vsemu, jednou za cas kdys nabootuju, tak nefunguje zvuk. pokud odinstaluju nvidia driver, tak problem s konzoli i se zvukem zmizi.

@Sentello, mohl bys mi pls pastnout nejake linky na reseni problemu? to, co jsem si vygoogloval mi nepomohlo...

nahodil jsem i grub2, ale ve vysledku zadna zmena, btw ten grub2 je pekna sracka, neumi to ani rozpoznat operacni systemy na disku. Nechapu, jak nekdo tenhle nedodelek mohl vubec zaradit do ubuntu
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.