Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalacia inej grafiky-zamena ati za nvidia,pripadne instalacia ubuntu 8.04  (Přečteno 1041 krát)

Kasr

• Návštěvník
Mam 10.04,kde mi samozrejme neuplne funguje grafika s cipom amd x800(jedna sa o rx800 od abit).V ubuntu 8.04 by mali korektne fungovat ovladace 9.3.Ma este zmysel instalovat 8.04?Dokedy je podpora?A o co pridem v 8.04 oproti 10.04?
Pripadne chcem vymenit x800(slaba),za este slabsiu nvidiu 5600fx.Co mam odinstalovat z ubuntu pred vlozenim nvidie do slotu?Ovladace mam pravdepodobne iba tie,co mi nainstaloval system,pripadne cez aktualizacie,cez spravcu hw mi nenaslo na x800 nic.V ubuntu som lama,studujem vsade mozne a taky kopec informacii za kratku chvilu nedokazem nahustit do hlavu,tak preto mi prepacte za otazky,ktore pre väcsinu znalych su stupidne.

Rover623

Re: instalacia inej grafiky-zamena ati za nvidia,pripadne instalacia ubuntu 8.04
« Odpověď #1 kdy: 06 Července 2010, 10:13:12 »
Zkusím ti to nějak zodpovědět.

-Podpora pro 8.04 skončila v momentě kdy vyšlo 10.04 (obě jsou totiž LTS)

-Měl jsem starou Ati x1950 a v 10.04 fungovala naprosto v pohodě i s 3D na interní ovladače (možnost nainstalovat uzavřené ovladače od výrobce nešlo,je z nich odstraněna podpora pro tyhle staré karty)

-S nVidia kartou je problém v tom,že pokud není dostatečně "nová" aby používala alespoň verzi ovladače 96 nebo 93 (teď si nejsem jistý),tak ji rozchodíš taky jen na interní ovladače (verze ovladačů 76 od nVidia nefunguje na novém X serveru).Nejjednodušší jak to zjistit je spustit si LiveCD s kartou v PC a zkusit co ti na to řeknou "Ovladače hardwaru",pokud ti nabídnou instalaci uzavřeného ovladače,tak je to v pohodě

-Ze systému není nutné nic odstraňovat,pokud ta Ati jela na interní ovladače,jen bych si pro klid nastavil nějaké menší rozlišení (třeba 1024x768),aby ti to neskončilo na tom,že ta nVidia nezvládne nastavené rozlišení

mosqa

• Stálý člen
  • **
Re: instalacia inej grafiky-zamena ati za nvidia,pripadne instalacia ubuntu 8.04
« Odpověď #2 kdy: 06 Července 2010, 10:55:32 »
lts ma na desktope podporu tri roky takze este rok ti budu chodit zaplaty na 8.04..mas vtom ale iba bezpecnostne aktualizacie, ziadne nove verzie aplikacii..a to ci ma zmysel downgrade na hh a o co by si prisiel dost zalezi od vyuzitia pc, ak tam chces rozbehat aj 3D tak bude hh vhodnejsi..ale idealne by bolo vyskusat si ako ti tam co funguje a ci by ti nechybalo nieco v starsich verziach aplikacii [aktualizacia moze byt narocnejsia]..pri najhorsom ak sa ti neda venovat cas skusaniu tak aspon z livecd si to pozri..
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Kasr

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 06 Července 2010, 10:59:04 »
Este,co znamena,ze skoncila podpora-nepôjdu nainstalovat aktualizacie,alebo aj nieco viac?Inac mam zatial volnu particiu,8.04 uz stahujem,tak skusim.Nic tym nestratim.A este dotaz-stahujem 700 MB verziu(aj 10.04 bola tiez okolo 700 mb),ale videl som aj cez 3 GB.Aky je v nich rozdiel,net mam pomaly,taham cez torrenty,tak nechcem tahat zbytocnost.
« Poslední změna: 06 Července 2010, 11:04:33 od Kasr »

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 06 Července 2010, 11:41:58 »
Mam 10.04,kde mi samozrejme neuplne funguje grafika s cipom amd x800(jedna sa o rx800 od abit).V ubuntu 8.04 by mali korektne fungovat ovladace 9.3.Ma este zmysel instalovat 8.04?Dokedy je podpora?A o co pridem v 8.04 oproti 10.04?
Kasr vůbec se nemusíš stydět za své dotazy, to absolutně ne. A nyní k tomu problému.
Osobně považuji Ubu 8.04 LTS za zatraceně dobrej standalone i v této době. Toť at 1). No a co se týče aktuálnosti programového vybavení, tak ono hodně záleží na tom, jak ten počítač budeš používat. Ale v každém případě vidím jeden dost velký nedostatek jedině ve starší verzi OpenOffice. Páč i pokud ten poč budeš používat pouze jako kanclíček, tak vzhledem k tomu, že právě v oblasti kancelářských balíků se to hýbe intenzivně, tak by se mohlo stát, že bys mírně zaostal  ;) Ale jako tragedii to nevidím.
Mezi Ubu 8.04 a 10.04 je s pohledu obecných systémových nastavení poměrně dost změn, a to zásadních. Což například u mne způsobilo, že staré návyky přestaly zabýrat a musel jsem "dramaticky" změnit vztah v novému systému. S tím ovšem souvisí jeden dost vyčítavý pohled na 10.04 a to právě proto, že když se jednalo o tak zásadní změny, tak to nebylo korektně dopracováno. Takovým typickým příkladem je klíčenka. Druhým může být bootmanažer Grub. No tím posledním Xorg server.
Jinými slovy řečeno, pokud se v tvém případě jedná o starší HW a LiveCD 8.04 pojede k tvé spokojenosti a nebude ti vadit starší kancelářský balík tak pořád, alespoň podle mne, proč ne 8.04? Když ho naistaluješ, tak updaty na poslední stav, tedy 8.04.1 LTS pojedou.
No a pokud ti pojede LiveCD 10.04 a opravdu ti záleží na 3D efektech, což například mně taky, to tam zkrátka patří a basta, ale ono to na otevřené ovladače nepojede, je na tobě, kterou cestou se vydáš. Já osobně bych nešel cestou výměny výkonnější grafárny na méně výkonou jenom proto, že bych nutně musel mít v posledním buildu 3D a to ještě s nejistým výsledkem.
Vykoušej ta livka a uvidíš. Zhodnoť si sám pro a proti. Já tvrdím, že Ubu 8.04.1 LTS je pořád zatraceně dobrej a ještě pořád dobře spravovatejnej standalone - a pozor, je výtečně odladěn. A stabilita je vždy na prvním místě.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.