Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu Netbook Edition 10.04 / Ubuntu 10.04  (Přečteno 2896 krát)

martin19

• Návštěvník
Ubuntu Netbook Edition 10.04 / Ubuntu 10.04
« kdy: 08 Července 2010, 09:33:10 »
Zdravím, chtěl jsem se zeptat, zda je možné v případě že si nainstaluji klasické Ubuntu 10.04 ho potom nějak jednoduše upravit na Ubuntu Netbook Edition?  Jde mi o to, že už delší dobu používám nejdříve Ubuntu 9.10 - Netbook Remix, nyní jsem povýšil na verzi 10.04 - Netbook Edition, mám netbook Acer Aspire one. Ubuntu se mi celkově moc líbí, nejen prostředím jako takovým, ale třeba i filosofií Ubuntu, nadšením všech co se na něm podílejí, psaním příkazů:-) atd.. sice teprv dělám první krůčku a učím se s ním, povedlo se mi ale rozchodit všechno co potřebuji... vážně uvažuji o tom, že si zakoupím nabízenou knihu o Ubuntu s DVD instalačkama, zlikviduju Win XP která zatím v netbooku ještě mám a definitivně přejdu na Ubuntu. Finální instalaci bych ale chtěl provést z toho ofic. DVD, když už ho budu mít:-) Tak by bylo moc fajn, kdyby šlo nějak kromě Gnome doinstalovat a rozchodit hlavně i to prostředí pro netbooky, případně nějaké programy a ovladače pro Acer Aspire One, tak jak je obsahuje distribuce Ubuntu netbook remix. Byl bych moc rád, kdyby mi s tím někdo poradil.
Nebo jaký je jiný rozdím mezi Ubuntu a Ubuntu Netbook Edition? Předpokládám, že je to jen v tom prostředí a nějakých aplikacích, nebo se mýlím?
Děkuji

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re: Ubuntu Netbook Edition 10.04 / Ubuntu 10.04
« Odpověď #1 kdy: 08 Července 2010, 09:43:05 »
vážně uvažuji o tom, že si zakoupím nabízenou knihu o Ubuntu s DVD instalačkama, zlikviduju Win XP

neuvažuj, ale kup si to
WXP zlikviduj
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

aloisam

• Host
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2010, 09:55:54 »
po instalaci, si doinstaluj balík ubuntu-netbook a je to..

ale já osobně, jsem teď na jeden AAO Ubuntu instaloval a nechal jsem tam klasiku, jen doinstaloval maximus a window-picker-applet. To netbookový prostředí mě nějak nechytlo, a i mně připadlo o něco pomalejší, ale to může být subjektivní..

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 08 Července 2010, 10:08:46 »
No, především si myslím, že pokud jsi zvyklý na nějaké prostředí a plně ti vyhovuje, nemusíš přecházet na novou distribuci jenom proto, že je nová.. Pokud začínáš, tak je to takové to prvotní nadšení. Později poznáš, že důležitější je mít stabilní, odzkoušenou a funkční distribuci, než distribuci nejnovější, kde mi něco nevyhovuje..

Já ještě donedávna fungoval na distru 9.04, kde jsem dělal návod pro tohle prostředí. Je možné, že to bude fungovat uplně stejně i na distru 10.04, ale nemám odzkoušeno...ale mám dojem, že v 10.04 jsem nenašel balík "desktop-switcher", který má za následek přepínání klasického prostředí s netbookovským..pokud jsi ale rozhodlý pro netbook-remix, nemělo by ti tohle vadit...Návod je kdyžtak tady

Když sroluješ malinko níž, tak najdeš screenshot tohoto prostředí a tebe se bude týkat jen první bod - instalace
« Poslední změna: 08 Července 2010, 10:10:59 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

compaq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Července 2010, 10:14:40 »
No, především si myslím, že pokud jsi zvyklý na nějaké prostředí a plně ti vyhovuje, nemusíš přecházet na novou distribuci jenom proto, že je nová.. Pokud začínáš, tak je to takové to prvotní nadšení. Později poznáš, že důležitější je mít stabilní, odzkoušenou a funkční distribuci, než distribuci nejnovější, kde mi něco nevyhovuje..

Záleží na to, co kdo chce. Někdo chce stabilitu pro práci (já), jiný hračku pro experimenty... Myslím, že by se to měl nastavovat rovnou v profilu uživatele...

:-)

Už od W3.11 (cca 1993) jsem si instaloval pouze OS více než rok "prověřené časem"...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2010, 10:20:02 »
Na tohle doporučuji o jeden oddíl navíc :) Těch 5GB už nikoho jistě nezabije..2-3 oddíly na stabilní systém (/, home, swap) a jeden navíc pro tady ty experimenty.. Já mám pevné disky 3, na něm 4 systémy..jakmile na mém stabilním systému chci něco, co nemám odzkoušeno - boot do experimentálního systému, tam se to naučím a šup do stabilního :)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

compaq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2010, 10:47:03 »
jakmile na mém stabilním systému chci něco, co nemám odzkoušeno - boot do experimentálního systému, tam se to naučím a šup do stabilního :)

Tak to přesně dělám já! Jak to víš? :-)

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Července 2010, 10:53:01 »
Díky za reakce :)
Pokusím se zareagovat, prvotní nadšení to rozhodně není, to pominulo už dávno, když přišly první problémy...na Ubuntu jsem ale nezanevřel a vždy se k němu vracel...a rozhodně toho nelituji. jinak k experimentům s těmi různými verzemi, v této fázi jsem zrovna teď a můžu říct že 10.04 mi vyhovuje mnohem víc než 9.10, nejen vzhledem, ale zejmena tím že v 9.10 byly problémy, za vše např. se zobrazením času do vybití baterie, někdy to fungovalo, někdy to hlásilo plně nabitou baterku i když už byla skoro vybitá, blbly i jiné věci....proto si myslím, že právě verze 10.04 je stabilnéjší a mému NTB sedí lépe.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 08 Července 2010, 10:57:57 »
Tak to pak ano..zkusil bych teda doinstalovat prostředí v 10.04 a je to. Můžu to kdyžtak na 10.04 i vyzkoušet, pokud si nechceš rozhasit systém

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 08 Července 2010, 11:11:08 »
né, to nemusíš:) já s tím stejně všelijak experimentuju, data mám zazálohovaný na externím harddisku a do NTB je hodím až po finální instalaci Ubuntu, kterou už pak finálně nastavím a doinstaluji si vše potřebné nerozhasím.... a zlikvidování XPček...

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #10 kdy: 08 Července 2010, 11:35:16 »
Jestliže máš XP legální, což samozřejmě máš ( :) ), tak bych se jich přece jen nezbavoval..ikdyž, ona je otázka, na co systém běžně používáš. Já nějak widlím neholduju, i přesto je mám - kvůli hrám, případně WIN aplikacím, které v Ubuntu přes emulátory nefungují tak uplně stabilně nebo svižně, jak bych si představoval. Nejvíc, co se mi osvědčilo je dualboot. Ikdyby tam widle měly hnít, těch 5-10GB obětuju, beztak to bootuje automaticky do Linuxu, takže když je člověk pořádně nevyužije, tak o nich ani neví... K nám občas přijedou mladí caparti (5-10let) a chcou si třeba něco zahrát, tak se to zrovna šikne..ale tak ty víš nejlíp, jestli bys dualboot využil nebo ne :)

compaq

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 08 Července 2010, 11:46:18 »
Widle legální i nelegální fungujou stejně... :-)

Já mám Widle (bohužel legální OEM, pouštím to 1 za měsíc) jen kvůli

aktualizaci map v navigaci TomTom
nastavování GPS modulu pro digitál
filmovému skeneru Nikon
Nikon Capture NX
iTunes a aktualizaci firmware v iPhone

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #12 kdy: 08 Července 2010, 11:56:38 »
Widle legální i nelegální fungujou stejně... :-)

No, zaprvé je téměř jisté, že to legální na netbooku bude - mělo to být jen drobné rýpnutí do licencí MS.
A za druhé moc nesouhlasím s tím, že legální i nelegální budou fungovat stejně :) Za stejného uživatelského přístupu tedy ano..kdo je ale legální má, pouští si veškeré aktualizace a využívá samozřejmě všech služeb, které má zaplacené (teda jak kdo). Kdo je legální nemá, tak aktualizace pro svoje dobro vypíná a vypíná všechny možné služby v MSConfigu, které jdou :) A výsledek? V práci jsme měli (teď už to můžu říct) 3 nelegální XP a nějaký ten rok fungovaly opravdu celkem stabilně. V momentě, jak se zlegalizovaly, začaly se do toho s*át aktualizace a  co chvíle nějaký problém. Tím v žádném případě nikoho nenavádím :)) Je to jen poznatek, který ale do tohoto vlákna nepatří...reagovat jsem ale funkčnost musel :)

aloisam

• Host
« Odpověď #13 kdy: 08 Července 2010, 13:05:28 »
Já ještě donedávna fungoval na distru 9.04, kde jsem dělal návod pro tohle prostředí. Je možné, že to bude fungovat uplně stejně i na distru 10.04, ale nemám odzkoušeno...ale mám dojem, že v 10.04 jsem nenašel balík "desktop-switcher", který má za následek přepínání klasického prostředí s netbookovským..pokud jsi ale rozhodlý pro netbook-remix, nemělo by ti tohle vadit...Návod je kdyžtak tady

desktop-switcher, ani ubuntu-netbook-remix, teď je to opravdu pomocí ubuntu-netbook... Jestli se jde teď přehlásit v Systém > Volby > Přepnout režim pracovní plochy, jsem si neráčil všimnout, asi ne, normálně jsem se odhlásil a do gnome/une jsem se přepínal na přihlašovací obrazovce..

Tak to pak ano..zkusil bych teda doinstalovat prostředí v 10.04 a je to. Můžu to kdyžtak na 10.04 i vyzkoušet, pokud si nechceš rozhasit systém

funguje (AAO D250) všechno co jsem zkoušel, wifi, fn klávesy, uspání, čtečka, jen u webkamery se při  lepšímrozlišení sekalo video a taky nefungoval plymouth (nezobrazí se logo ubuntu při bootu) ale to je jen kosmetická vada, na rychlost bootu to nemá žádnej vliv a dá se to vyřešit:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/560464/comments/16

martin19

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 08 Července 2010, 13:15:23 »
Windows samozřejmě legální mám, včetně všeho trial balastu co tam byl, jako zkušební verze her od Aceru, MS Office na 30 dní, antiviru MC Afee na 30 dní, Google Desktop atd. atd. vše bylo ve skrytém oddílu PQSERVICE na disku, odtud se to při prvním zapnutí nainstaluje, po instalaci Windows včetně všech těchto krámů zabírá 15GB takže když se k tomu přidá 10GB PQSERVICE, tak 25GB z disku je fuč. Již dříve jsem pomocí Acer Recovery Manager vytvořil instalačku Win+balast na dvě DVD a jedno CD a PQSERVICE smazal....takže kdybych do budoucna potřeboval XPčka, tak je můžu nainstalovat z těch dvou DVD a jednoho CD.....jinak XP mám i na velkém PC, zde se jich prozatím zbavovat nechci, na netbooku se stejně pořádně hry hrát nedají.....netbook máme s kočkou  jako přenosný přehrávač filmů, MPtrojek, no a v tomhle případě je každý volný GB dobrý:-D, dále kvůli internetu, DVB-T televizi, případně nějakým starým hrám v Dos-boxu.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #15 kdy: 08 Července 2010, 15:06:35 »
Evidentně máš jasno, nač to budeš využívat, takže dle rady uživatele "aloisam" by doinstalace prostředí "ubuntu-netbook" neměl být problém

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.