Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dotykový display  (Přečteno 9731 krát)

tejo

• Návštěvník
dotykový display
« kdy: 09 Července 2010, 08:51:01 »
Zdar,
už několik dní se snažím rozchodit dotykový display na svém Gigabyte T1028 - neúspěšně. Nainstalováno mám Kubuntu 10.04. Dotyková obrazovka zdá se funguje, ale ať už se dotknu kdekoliv, ukazatel vždy skončí v levém horním rohu obrazovky. Procházel jsem fórum i web, zkoušel mnohé, ale neúspěšně. Hodně nadějí jsem vkládal do balíčku xserver-xorg-input-evtouch, který by měl pomoci s kalibrací obrazovky (což je myslím můj hlavní problém). Píše se o tom tady http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,27859.0.html, ale  jinde na webu je uvedeno, že by to mělo fungovat, a to dokonce i přímo na Gigabyte T1028 - ale u mě zase nic.
Mě se v nastavení systému žádná volba Calibrate Touchscreen neobjeví, jak je uvedeno v tomto návodu http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,27859.0.html. A pokud postupuji ručně, jak je uvedeno v README k evtouch, tak také neuspěji.
Nemáte s tím někdo zkušenost? Nevíte jak na to?
Předem dík.
Martin
« Poslední změna: 14 Července 2010, 13:16:15 od tejo »

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: dotykový display
« Odpověď #1 kdy: 10 Července 2010, 01:26:52 »
Skus namiesto KDE GNOME  ;D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

tejo

• Návštěvník
Re: dotykový display - Gigabyte T1028
« Odpověď #2 kdy: 14 Července 2010, 10:11:49 »
Problém je, že nechci GNOME ale KDE.
Nakonec se mi dotykové ovládání podařilo rozchodit, a to pomocí ovladače eGalax (ke stažení tady: http://home.eeti.com.tw/web20/eGalaxTouchDriver/linuxDriver.htm). Spolu s ovladačem je i poměrně podrobný návod k zprovoznění. Postupoval jsem podle něj a nakonec to vůbec nebylo tak komplikované, jak se na první pohled zdálo.

Teď již řeším jen jednu potíž. Při používání dotykové obrazovky se kurzor sám vrací do levého horního rohu (asi něco jako výchozí pozice). Vypadá to tak, že kurzor jakoby "skáče" mezi tímto rohem a pozicí stylusu. Při běžném používání to nijak nevadí, je to tak rychlé, že to není vidět. Problémy to způsobuje, pokud chci např. přetáhnout okno - to pak různě skáče, jak se kurzor vrací z toho rohu k pohybujícímu se stylusu a zpět. Problém je také, pokud je v levém horním rohu třeba zástupce nějaké aplikace. Ta se pak sama spouští. Já jsem tam měl panel, který se automaticky schovával a při najetí na horní hranu obrazovky vyjížděl. Pokaždé, když jsem použil touchscreen, tak začal vyjíždět a zajíždět.
Chtěl bych dosáhnout toho, aby kurzor zůstával, tam kde se stylus dotýká (nebo naposledy dotýkal) obrazovky. Zkusím zjistit, jak to udělat a dám sem případně řešení. Pokud byste ale někdo věděl, jak na to, tak hurá sem s tím, ušetří mi to spoustu práce.
Díky.

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
« Odpověď #3 kdy: 14 Července 2010, 23:26:36 »
To bude asi tazke hladanie...nie kazdy totizto pouziva touch screen aby ti mohol pomoct...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #4 kdy: 15 Července 2010, 13:35:56 »
Ja mam tablet bamboo pen and touch a deje sa mi presne to iste.... myslite ze by som mhl pouzit tento ovladac (i ked je na touch screen) a plx nenadavajte mi ak je to blbi napad...
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

tejo

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Července 2010, 16:03:50 »
Ja mam tablet bamboo pen and touch a deje sa mi presne to iste.... myslite ze by som mhl pouzit tento ovladac (i ked je na touch screen) a plx nenadavajte mi ak je to blbi napad...
Nadávat bych si nedovolil, sám v tom dost plavu ??? Co se týče Vašeho dotazu, tak první co bych zkusil je
Kód: [Vybrat]
sudo lshwkde bych zjistil výrobce dotykové obrazovky a její typ. Následně bych hledal, jak je na tom tento výrobce u tohoto typu s podporou pro Linux a jestli k tomu nemá ovladače. Pokud ne, tak nevím, zda je pro to eGalax vhodný. Snad někdo zkušenější poradí. Kdybych něco zjistil, dám vědět.

P.S. Asi se jeste jednou pokusim rozchodit ovladac evtouch. Podle toho, co se pise v tomhle tematu (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,27859.0.html) by to melo muj problem vyresit.
« Poslední změna: 15 Července 2010, 16:21:27 od tejo »

brutus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 15 Července 2010, 17:02:24 »
Aby som ozrejmil, to neni dotykov obrazovka ale tablet, co podporuje multitouch, s perom funguje dobre ale ked nanho polozim prst kurzor utece vzdy na lavy horny roh monitoru... diki za snahu

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #7 kdy: 15 Července 2010, 18:11:41 »
na ubuntuforums.org (snad nekecám) je rozsáhlé téma k tabletu Lenovo S10-3t, kde se tento problém s multitouch celkem úspěšně řešil (ulítávání kurzoru do rohu, ne funkčnost multitouch). S jádrem 2.6.35.
(proti kterému mi zas ještě nejde zkompilovat driver pro mojí broadcom wifi takže raději momentálně oželím touchpanel než wifi)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

brutus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 15 Července 2010, 19:32:28 »
dik, kuknem sa tam.

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 15 Července 2010, 20:26:29 »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

brutus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 15 Července 2010, 21:08:18 »
Dik, aspon mam vnoci co citat :D

tejo

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 15 Července 2010, 22:33:54 »
Aby som ozrejmil, to neni dotykov obrazovka ale tablet, co podporuje multitouch, s perom funguje dobre ale ked nanho polozim prst kurzor utece vzdy na lavy horny roh monitoru... diki za snahu
Tak nevím, jestli jste to už nečetl a zda Vám to může být užitečné, ale něco se o Tabletech a dotykovém ovládání píše i tady: http://wiki.ubuntu.cz/TabletPC a tady http://wiki.ubuntu.cz/USB%20Tablet. Jsou tam i další odkazy.

brutus

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 16 Července 2010, 12:16:38 »
Toto nefungovalo, ale uz som nasiel spravny navod-ale mam dalsi problem, aj ked tablet funguje, dakedy sa kurzor hybe dakedy nereaguje(svetielko na tablete svieti ale s kurzorom sa nedeje nic)...

Navod(mozno nekomu pomoze):
1.) naintalovat knihovny pro a nastroje pro preklad: sudo apt-get install build-essential libx11-dev libxi-dev x11proto-input-dev xserver-xorg-dev tk8.4-dev tcl8.4-dev libncurses5-dev
2.) rozbalit a zkompilovat : tar -xf linuxwacom-0.8.6.tar.bz2
cd linuxwacom-0.8.6
./configure --enable-wacom
3) pak se prepnout do spravneho adresare : cd src/2.6.30/ - i kdyz mate jinou verzi jadra
4) make - nemuselo se davat make install...
5) dale prekopirovat ovladac na spravne misto : sudo cp wacom.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/input/tablet/
akorat mi to pak nejak neslo nahrat do jadra takze jsem podle toho minuleho navodu pouzil prikaz: sudo depmod -a
prikazy:
sudo rmmod wacom
sudo modprobe wacom , hlasily ze nemuzou ten ovladac najit...
a pak hlavne jsem upravil soubor /etc/modules - uplne nakonec jsem pripsal "wacom" (bez uvozovek) aby se ovladac nacital pri startu.
Nasledne jsem restartoval pocitac a pomoci prikazu :
lsmod nebo

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.