Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Cerna obrazovka  (Přečteno 9588 krát)

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #25 kdy: 16 Října 2010, 16:54:49 »
Si napál LiveCD a uvidíš.Nikdo nehovorí, že musíš mať neslobodné ovládače.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

ucreatorr

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 102
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #26 kdy: 17 Října 2010, 14:00:33 »
A to bude i bez tech nesvobodnych ovladacu fungovat akcelerace pod wine ? (staci mne World of Warcraft aby fungoval)

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #27 kdy: 18 Října 2010, 13:25:05 »
Mohlo by to ísť.Ale s otvorenými zrejme moc nie.Neviem ti povedať, hry nehrávam.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #28 kdy: 18 Října 2010, 15:01:53 »
A to bude i bez tech nesvobodnych ovladacu fungovat akcelerace pod wine ? (staci mne World of Warcraft aby fungoval)

To ti asi nepůjde. Ale nevím, proč by ti neměl fungovat nvidia ovladač, pro tvou kartu aktuální je tenhle http://www.nvidia.com/object/linux-display-ia32-260.19.12-driver.html, ale je lepší buď používat ovladač z repozitáře Ubuntu, což je v tuto chvíli 195.36.24 a nebo si přidat repozitář ve kterém je pravidelně aktualizovaný poslední ovladač od nvidie. Ono totiž nestačí stáhnout ovladač z nvidia.com a spustit instalaci, někdy je potřeba aktualizovat i X.org a tam bývá kámen úrazu. Což je asi důvod, proč tvůj první pokus skončil černou obrazovkou. Na zprovoznění 3D akcelerace ale bohatě stačí ovladače obsažené v repozitářích ubuntu. Jinak jsem zatím na nic speciálního, co se týče tvojí gr. karty vs. linux nenarazil.
************************************

Rover623

Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #29 kdy: 18 Října 2010, 15:04:32 »
Pokud použiješ k instalaci nástroj pro dodatečné ovladače (tak se to teď v 10.10 jmenuje),tak by ti to mělo chodit naprosto v pořádku

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #30 kdy: 18 Října 2010, 22:20:27 »
Ja som bol teraz v tom, že máš ATInu...každý sa na ne sťažuje...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

ucreatorr

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 102
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #31 kdy: 28 Října 2010, 14:40:12 »
Pokud použiješ k instalaci nástroj pro dodatečné ovladače (tak se to teď v 10.10 jmenuje),tak by ti to mělo chodit naprosto v pořádku

Zdravim, tak jsem dnes se odhodlal nainstalovat jako dualboot ubuntu 10.10. k Win7, instalace bez problemu, mohu si vybirat mezi systemama, v ubuntu jsem si nastavil ty veci po instalaci, udpatoval spravce aktualizaci, stahlo se 130MB aktualizace, a pak z vesela sel do Instalace nesvobodnych driveru pro Nvidii.........

A zase je to v prd...i, uz Ubuntu nenabehne po restartu, cerna obrazovka, ani se nedostanu na prihlaseni ... SUPER, ted mi poradte pro laika (vysvetleni) co mam delat ?, bud je chyba nekde ve zdroji Ubuntu a nebo Acer s GF240 maji nekde chybu ? .... ja uz nevim co mam delat, nevim ani jak smazat ovladace, rikam temhle problemum nevim jak resit, oproti win.

Fakt nechapu proc muj notebook je tak zakletej, opravdu jsem z toho naprasky verte mi.

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #32 kdy: 28 Října 2010, 22:34:02 »
Problém bude v tom, že je to Acer...bársčo už som počul...takže nabootuj LiveCD namountuj disk svoj...do terminalu
Kód: [Vybrat]
gksu nautilus otvorí to nautilus s právami roota...potom si tam klikni na svoj disk a choď na následujúcu adresu /etc/X11/xorg.conf a tam máš dakde myslím že v device Nvidia(tam je akože aký driver sa má použiť) a to prepíšeš na nv uložíš a malo by to šlapať.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #33 kdy: 28 Října 2010, 23:02:16 »
Muzu se zeptat - ma ten notebook 1grafickou kartu a nebo je tam jeste jedna integrovana od intelu ? Kamaradka mela taky takovy uplne novy Acer kde slo - ve Windows - prepinat grafiky (Intel-NV). Ubuntu krasne nabehlo, ale kdyz se aktivovaly ovladace pro Nvidii - po restartu byla standartne zapla ta grafika od Intelu a vysledkem byla cerna smrt.
Kdyz jsem ale v BIOSu prepnul grafiku ze switchable na dedicated - jela stale jen Nvidie a nabehlo to krasne.
To je jen ztakovy napad.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #34 kdy: 28 Října 2010, 23:05:14 »
Hej to ma nenapadlo...volá sa to nvidia optimus...a pod linuxom to nema fungovat...
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

karlitos

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1057
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • Zobrazit profil
    • homepage
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #35 kdy: 28 Října 2010, 23:17:26 »
Nejde jen o optimus - to je specialni technologie jako takova kdy se graficka zatez rovnomerne rozklada mezi integrovanou a dedikovanou kartu. Uplne staci kdyz jsou tam grafiky dve a pri bootu je zapla jina nez ta ktera je uvedena v xorg.conf.
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #36 kdy: 29 Října 2010, 10:53:15 »
Ospravedlňujem sa za klamlivé info...sám som tomu nepochopil.Myslel som si, že to je prepinanie graf. karty priamo v OS
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

ucreatorr

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 102
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #37 kdy: 29 Října 2010, 13:50:11 »
Muzu se zeptat - ma ten notebook 1grafickou kartu a nebo je tam jeste jedna integrovana od intelu ? Kamaradka mela taky takovy uplne novy Acer kde slo - ve Windows - prepinat grafiky (Intel-NV). Ubuntu krasne nabehlo, ale kdyz se aktivovaly ovladace pro Nvidii - po restartu byla standartne zapla ta grafika od Intelu a vysledkem byla cerna smrt.
Kdyz jsem ale v BIOSu prepnul grafiku ze switchable na dedicated - jela stale jen Nvidie a nabehlo to krasne.
To je jen ztakovy napad.

A vite ze jo, (a ja proc mi nesly ani na win nainstalovat tenkrat novy ovladace od Nvidie, jen ze stranek ACERU), sel jsem do Biosu a kouknu mam tam volby switchable, discrease, integrated > jen tyhle 3volby, na discrease Ubuntu nabehne v poradku, ale nejsem si jistej jestli opravdu jde grafika GF, v ostatnich volbach mi ted nenastartujou Win7, nevim proc, jen na switchable, s tim ze najde obe graficky karty, ale nenainstaluje v poradku ani jednu a pri pouziti klasickych ovladacu od Nvidie to nic nenajde :( mam chut ten notas vyhodit z okna, a nebo omlatit o hlavu reditely a vedeni Aceru za takovyhle ksunty.
« Poslední změna: 29 Října 2010, 13:55:03 od ucreatorr »

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #38 kdy: 29 Října 2010, 13:53:24 »
Citace: ucreatorr link=topic=49325.msg370027#msg370027 date=1288353011
 mam chut ten notas vyhodit z okna, a nebo omlatit o hlavu reditely a vedeni Aceru za takovyhle ksunty.
[/quote
K+ takýto postoj sa mi páči :D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

ucreatorr

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 102
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #39 kdy: 29 Října 2010, 14:00:14 »
Citace: ucreatorr link=topic=49325.msg370027#msg370027 date=1288353011
 mam chut ten notas vyhodit z okna, a nebo omlatit o hlavu reditely a vedeni Aceru za takovyhle ksunty.
[/quote
K+ takýto postoj sa mi páči :D

Napadaji mne horsi veci co bych udelal, ale ted zpet k problemu :-(, toz jsem opet nainstaloval starsi ale kupodivu funkcni ovladace pro Win7 od ACERU k Geforce (original od Nvidie opravdu ten notas nezvladne,super), jak mam teda nastavit ten XORG.conf aby mi teda sel GF a ne Intel ?, jinak da se to i prepsat ze bych sel do Recovery modu a vybral fialsafex a pres to nastavil nejak ?..... jinak dekuji moc moc za pomoc

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #40 kdy: 29 Října 2010, 14:17:19 »
Cez recovery by to malo ísť...(to už som počul o nvidiach a celkovo o aceroch že idú iba s tymi ovládačmi z CD)...ale ta NVIDIA ti asi nepôjde.pokial to bude nastavené na switchable
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #41 kdy: 30 Října 2010, 15:30:54 »
Nejde jen o optimus - to je specialni technologie jako takova kdy se graficka zatez rovnomerne rozklada mezi integrovanou a dedikovanou kartu. Uplne staci kdyz jsou tam grafiky dve a pri bootu je zapla jina nez ta ktera je uvedena v xorg.conf.

A já myslel, že tohle umí jenom technologie Hybrid SLI, ovšem pouze když je integrovaná grafika taky Nvidia, tzn. čipset Nforce s grafickým čipem. Alespoň takhle jsem to pochopil, co jsem si hledal informace - s jakoukoliv jinou by to jít nemělo. Ovšem Hybrid SLI nějakým způsobem pohřbil Microsoft, četl jsem to tuším v nějakým článku na Root.cz, takže tahle technologie je takový 2,3, max. 4 roky mrtvá.

ucreator
: podívej se na strány Asusu, jestli nemají pro tvůj notes nějakou aktualizaci biosu a v neposlední řadě, mrkl bych se do manuálu :D. Vím, je to potupné, zvlášť když je člověk technik, ale ne všechno je intuitivní, něco se prostě vymyslet na koleně nedá a je potřeba to načíst.

EDITek: A jestli tam opravdu nenapereš originál ovladače od Nvidie, no tak jseš potěš pán bůh odkázanej jenom na podporu Asusu a když se Asus rozhodne tvůj notes už nepodporovat, tak...
To mi připomíná ASRock + jejich slot AGI, což je zkratka pro AsRock Graphics Interface, což je samozřejmě slot pro karty AGP, jen s tím rozdílem, že podporuje pouze některé modely a výrobce.
« Poslední změna: 30 Října 2010, 15:40:55 od sabraq »
************************************

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #42 kdy: 30 Října 2010, 15:51:56 »
Píšu Asusu, myslím Aceru.
************************************

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #43 kdy: 30 Října 2010, 16:03:48 »
No to bude něco, díval jsem se a od 3.6. 2009 tam mají 7 aktualizací biosu, není to trochu hodně? Taky všude v recenzích píšou GeForce GT130M, i v tom stručným manuálku, co jsem si stáhl. No, říkal bych tomu spíš leták. O tom, že by měl notebook obsahovat 2 grafické karty od různých výrobců zatím ani slovo. Ono to bude asi ještě trochu jinak.

EDIT: Ale tak jo, jakožto nvěřící Tomáš jsem to našel, tady o těch dvou grafikách píšou, i to že obsahuje GT240M, tady je důkaz.
Ale stránky Aceru teda dost mlčí. Jo a těch biosů je tam během roku a půl 9. Rozhodně bych tam nahrál aktuální, pokud jsi to neudělal.
« Poslední změna: 30 Října 2010, 16:22:05 od sabraq »
************************************

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #44 kdy: 30 Října 2010, 16:31:13 »
Nač by tam cpali 2 grafické karty?má to nejakú výhodu(okrem výdrže)?
« Poslední změna: 30 Října 2010, 16:32:53 od jAster_BA »
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #45 kdy: 30 Října 2010, 16:43:06 »
Jasně, je to herní notebook a když neběží 3D, tak se zapíná úsporný GPU Intel.
************************************

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #46 kdy: 30 Října 2010, 16:46:39 »
Ale podla môjho názoru to prepínanie v linuxe nebude fungovať.Logicky.Ovládače na intel grafiku majú v závislostiach libgl a nvidia je s tým v konflikte.narážam na uzavreté ovládače.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #47 kdy: 30 Října 2010, 16:53:43 »
Právě proto je potřeba nějak vnutit nvidiu namísto intelu. Když by se podíval po instalaci do xorg.0.log, tak by věděl hned na čem mu to běží. Ale to taky znamená, že to bude víc topit. Nebo možná jdou na mobilní Nvidiu zapnout ten adaptive mód, nevím.

Ale vlastně, i kdyby běžel v ubuntu jenom na intelu, tak ten geforce o kterým ubuntu "neví", pojede stejně na maximum, nebo ne?
************************************

sabraq

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3395
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #48 kdy: 30 Října 2010, 17:02:26 »
Tady se této problematice věnují, ale podle mě se to týká jenom karet od jedné firmy.

Ucreatorr: pro zajímavost sem hoď do code výpis lspci
« Poslední změna: 30 Října 2010, 17:04:35 od sabraq »
************************************

jAster_BA

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4165
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
    • Zobrazit profil
Re: Cerna obrazovka
« Odpověď #49 kdy: 30 Října 2010, 17:16:05 »
No však ale toto, že použije uzavreté...ale potom mu nepojde ten intel.
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.