Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Velmi časté tuhnutí NTB Acer Aspire 5110  (Přečteno 4615 krát)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
Velmi časté tuhnutí NTB Acer Aspire 5110
« kdy: 09 Srpna 2010, 18:54:33 »
Zdravím,

na mém notebooku jede Ubuntu relativně bez problémů (pokud nepočítám polofunkční 3D). Před nějakým časem jsem tedy nainstaloval přítelkyni také tento OS na Acer Aspire 5110. Narozdíl ode mne se jí však velmi často seká. Obrazovka prostě zamrzne a již není možné se systémem cokoliv dělat. Většinou se to stane při prohlížení obyč. webových stránek. Programů moc spuštěných nemá - hlavně web. prohlížeče a občas jeden dva jiné, ale to je spíš vyjímka. Používá 3D akceleraci - zcela bez problémů. Prostě nevím, jak se dostat k jádru problémů, zatím mě napadly tyto příčiny:

1) hw problém (např. z větráčku jde velmi horký vzduch a nezdá se mi, že by nějak moc foukal, což ale umí..)
2) problém s 3D ovladačem (neověřeno)
3) jiný sw problém
4) špatný bios
5) nějaké špatné nastavení kernelu či by pomohlo přidat nějaké parametry při bootu?

atd.

Opravdu netuším, kde začít, hodně jsem toho pročetl, ale zatím nic moc. Mohl by mě tu někdo z vás postrčit dál? Mám dojem, že se to někam v Ubuntu loguje, můžete mi poradit kde začít?
Ubuntu 18.04, Acer Aspire V15 Nitro Black Edition II, 16 GB

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re: Velmi časté tuhnutí NTB Acer Aspire 5110
« Odpověď #1 kdy: 09 Srpna 2010, 19:00:37 »
No ono měly tyto serie výrazné problémy s čipem na desce který se přehřívají natolik že se doslova svým vlastním teplem odpájí. :-\
Problémy nastávají různé a zcela nelogické viz třeba tady.  http://www.nbservis.cz/cs/zavada-acer-aspire-3100-5100/
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #2 kdy: 10 Srpna 2010, 00:52:38 »
Tak to je blbé. Jde z něj hrozně horký vzduch, s větráním asi nic nenadělám, že? Zkoušel jsem lm-sensors a nic. Ale mám dojem, že ntb zlobil i s windows, ale tam to fouká podle mě víc a tolik jí to nepadalo... ???

Dandim

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 10 Srpna 2010, 15:00:55 »
Jedině update BIOS nebo záruka. Dvě jediné řešení.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 10 Srpna 2010, 15:39:36 »
Jedině update BIOS nebo záruka. Dvě jediné řešení.
Ještě ta výměna čipu pomůže definitivně  ;) záruka už asi nebude pač je to krapet starej model  :)
Ještě bych zavolal jestli se to opravdu týká i toho modelu 5110 ale mám takové neblahé tušení že jo   :-\
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #5 kdy: 10 Srpna 2010, 21:46:38 »
Psal jsem jim a prý by to mohlo být i zanešenín, čištění dělají za 600, ale ta výměna čipu je za 3 - 4 tisíce, to už se vyplatí snad nový notebook. Jinak bios lze najít kde? Konkrétně na tento ntb jsem ho totiž nenašel...

Luigi123

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 11 Srpna 2010, 13:42:01 »
mám acer 5100. Už je nefunkční řadič HDD a DVD-ROM. Nikam ten krám neposílejte, to je asi škoda peněz.
Odšroubujte ze spodu ten velký dekl a vyčistěte pořádně chladič, ventilátor a hlavně tu mřížku na výstupu vzduchu od větráku.
Na ní byl asi tak 1 mm silný nános prachu - "dokonalý filtr". Po tomto vyčištění se už ntb zahřívá jen lehce a funguje normálně.
Bohužel ale už je u tohoto nbk asi "upečený řadič", takže nefunguje HDD ani CD. Tak jsem je vytáhnul a mám přes USB připojený původní HDD v rámečku, na něm nainstalované ubuntu a nbk jede dál a ani se nehřeje.
Možná Vám moje zkušenost s tímto nbk pomůže.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #7 kdy: 11 Srpna 2010, 19:44:34 »
Díky moc, zkusíme to, ovšem mám tu ještě jeden velmi podobný a do toho se mi dostávalo dost tězce, mám použít větší sílu?

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 12 Srpna 2010, 10:08:40 »
Díky moc, zkusíme to, ovšem mám tu ještě jeden velmi podobný a do toho se mi dostávalo dost tězce, mám použít větší sílu?
Jak větší sílu? Jako při rozebírání notebooku  ??? Jasně Sekerou to půjde úplně samo  ;D

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #9 kdy: 22 Srpna 2010, 13:24:39 »
Prostě když jsem ten notebook rozebíral, tak to šlo docela v pohodě po odšroubování šroubků, ale jedno místo nešlo odendat a tak můj pokus o otevření selhal, tak proto asi je třeba použít větší sílu. Je to notebook asi na odpis, takže když bych tam něco zničil, tak nevadí :-D.

Rover623

« Odpověď #10 kdy: 22 Srpna 2010, 13:43:29 »
Jedno místo je na tomhle modelu slepené (někdy),takže opatrně trochu tahem,ono to pomalu povolí

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #11 kdy: 22 Srpna 2010, 16:45:45 »
Co se týče Vašeho dotazu na BIOS, tak ten můžete stáhnout přímo ze stránek Aceru, stačí se proklikat ke svému modelu na tomto webu:
http://www.acer.cz/acer/service.do?LanguageISOCtxParam=cs&miu10einu24.current.attN2B2F2EEF=3739&sp=page15e&ctx2.c2att1=4&miu10ekcond13.attN2B2F2EEF=3739&CountryISOCtxParam=CZ&ctx1.att21k=1&CRC=1160877988

Co jsem se díval tak "nejnovější" je tam verze 3.13 z 3/2009.
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

Libor Šedivý

• Stálý člen
  • **
    • liborse.mechenice.net
« Odpověď #12 kdy: 22 Srpna 2010, 23:55:12 »
Díky za informace.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.