Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zkušenosti s OpenWRT  (Přečteno 5640 krát)

klasyc

• Aktivní člen
  • *
Zkušenosti s OpenWRT
« kdy: 19 Srpna 2010, 20:51:44 »
Zdravím,

chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s OpenWRT případně jinou minidistribucí Linuxu vhodnou pro AP.
O co mi jde: mám domácí server - nějakých 450MHz, 256MB RAM, 320GB disk. Jede na něm apache víceméně pro interní potřebu, samba, ftp, nějaké to ssh a bind.
V síti je asi 5 počítačů, takže žádné velké vytížení. Zajímalo by mě, jestli je v dnešní době možné za rozumnou cenu vměstnat tyto funkce do malého AP kvůli šetření
elektriky (přeci jen server jede 24/7 a k tomu mám ještě nějaký starý podnikový 12ti portový hub... během prvního roku by se mi cena ap asi vrátila).

Co byl kdo schopen rozjet na lepším APčku?

8472

• Aktivní člen
  • *
  • Zivot je ako rebrik do kurina, kratky a osraty ...
Re: Zkušenosti s OpenWRT
« Odpověď #1 kdy: 19 Srpna 2010, 21:03:38 »
openwrt? ano, fajn vec. skusenosti mam od verzie 8.09 az do sucasnosti na routeroch ASUS WL500W a WL500G-Premium2 .

jedinou nevyhodou vacsiny routerov do domacnosti je mala pamat.
i ked je sice openwrt a pod. minidistra adaptovane velkostou tak aby sa to tam podarilo natlacit, obvykle uz nezostava privela priestoru na dalsie instalacie. ssh je bez problemov, ale dalsimi instalaciami napr. web servera, samby, ftp a bind-u by si asi vycerpal kapacitu pamate routera na nulu.
da sa to ale pekne obist - nainstalovat cely openwrt na ext. napr. USB kluc/pamat - pricom na routeri samotnom sa to nastavi aby to startovalo z externeho USB.
potrebujes samozrejme router s USB portom a k tomu nejaku externu USB kluc/pamat.
ja tu mam nejaku staru o kapacite 128MB kde som taketo nieco kedysi pred casom spachal, a v pohode to slapalo.
no a v konecnom dosledku potom na externy USB kluc potom mozes instalovat kolko ti jeho kapacita dovoli.
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 19 Srpna 2010, 21:07:30 »
Tak ona ta samba není zas tak bezúčelná. Místo USB klíče by tam šel box s 320gb diskem... Otázkou pak je, jestli se vejdou všechny spuštěné služby do ramky. A možná by se mi líbilo, kdyby základ systému běžel z flash paměti a teprve "nadstandardní" služby by se načítaly z externího disku (aby chodilo AP v nouzi i bez disku). To je předpokládám možné...

Pavel Půlpán

« Odpověď #3 kdy: 19 Srpna 2010, 21:15:22 »
Nebyl by lepší nějaký routerboard se slotem třebas pro SD kartu?

8472

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 19 Srpna 2010, 21:22:57 »
ano je to mozne.
da sa v konfiguracii nastavit dalsia cesta kam ma instalovat.
v podstate nieco ako pomenovany storage ktory v konfiguracii pomenujes napr. ako DISK , a nasledne by si tento storage musel uviest pri instalacii balikov ako dalsi parameter, cim by balickovaci system opkg vedel ze tieto baliky ma instalovat na dotycny DISK.

z mojej vlastnej skusenosti je to ale dost prasačina.
budes tam na DISKu musiet povytvarat viac menej podobnu adresarovu strukturu ako ma tvoj router v roote / , pretoze potom je kopa tych presmerovanych balikov na DISKu z toho dost v prdeli ze kde najde take a take subory potrebne pre ich fungovanie.
ak mas skusenosti s CHROOT-ovanim, tak to je nieco podobne v tomto pripade, budes musiet napr. do mount pointu povedzme /mnt/DISK povytvarat tie spomenute adresare, napr. usr , lib , a pod., a do nich mu budes musiet z roota / nalinkovat kopu knihovien atd.
to vravim z vlastnej skusenosti co som kedysi skusal na nejakej 9.* verzii. preto vravim ze to je prasačina dost, ale da sa to.
ja osobne som preto radsej zvolil cely system mat na USB kluci a z neho bootovat a fungovat.
Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.

8472

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 19 Srpna 2010, 21:23:11 »
Nebyl by lepší nějaký routerboard se slotem třebas pro SD kartu?

co je to routerboard?

Pavel Půlpán

« Odpověď #6 kdy: 19 Srpna 2010, 22:22:32 »
MikroTik, Alix, WRAP, Ubiquity, ...

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 20 Srpna 2010, 08:19:19 »
V čem by byl lepší routerboard? Bojím se, že moje peněženka by si to nemyslela ;D

8472

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 20 Srpna 2010, 08:22:52 »
MikroTik, Alix, WRAP, Ubiquity, ...

dik za hint, uz som si ako tak spravil prehlad.
celkom pekna vec, taka skladacka, akurat si musis k tomu zohnat kryt/skatulku (a niekde este dokupovat zvlast WIFI modul/kartu) do ktorej to napchas.
a co je na tom pekne je, ze poniektore modely maju aj pekne vela pamate.
urcite sa niekedy do buducnosti zide :)

Pavel Půlpán

« Odpověď #9 kdy: 20 Srpna 2010, 08:50:53 »
V čem by byl lepší routerboard? Bojím se, že moje peněženka by si to nemyslela ;D

No zejména v modulárnosti. Je fakt, že to není nejlevnější řešení, ale dalo by se říct, že lepší routerboardy jsou spíše konkurencí firewallů, než obyčejných WiFi/broadband routerů za pár stovek. A myslím si, že jeden routerboard zastane čas od času práci dvou i tří zařízení.

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #10 kdy: 20 Srpna 2010, 11:39:06 »
Doporučuji klasické PCčko - z vlastní zkušenosti.
Třeba INTEL D945GSEJT Johnstown
Samotný procesor si moc nevezme.
Viděl bych to do 10,15W Dáš k tomu nějaký disk, nebo flashku.

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 22 Srpna 2010, 22:49:53 »
To mini PC vypadá suprově, ale narazil jsem na základní problém: potřebuji dvě síťové karty a jednu wifinu. Jak bych to do toho drobečka nacpal? Jedině nějakou kartu do USB, ale to už zase zvedá cenu zařízení...

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.