Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NTFS disk pro společná data UBUNTU a Win XP?  (Přečteno 3848 krát)

honza_01

• Návštěvník
NTFS disk pro společná data UBUNTU a Win XP?
« kdy: 20 Srpna 2010, 12:01:51 »
Ahoj,
konečně jsem se rozhoupal k vyzkoušení Linuxu. Budu instalovat nové PC s Win XP a vedle něj dám UBUNTU. Třetí disk chci pro data (dokumenty, fotky, filmy).
Je v současné době problém pro Linux souborový systém NTFS?
Našel jsem jen nějaká stará vlákna, ale nic aktuálního.
Díky

apollo

• Návštěvník
Re: NTFS disk pro společná data UBUNTU a Win XP?
« Odpověď #1 kdy: 20 Srpna 2010, 13:07:18 »
Na kazdej masine s dualbootom to takto robim. Disk rozdelim na 4 casti (Win, Ubu, swap, Data), kde Win a Data su NTFS, Ubu je ext4. Bez problemov to slape, ak sa chces zbavit nejakych dalsich nastavovani v Ubuntu (neviem ako to je v poslednej 10.04, ale predtym disk nemountovalo automaticky), tak nainstaluj balik ntfs-config. Disky s NTFS formatom sa pripoja ihned a mas vystarane...
O ziadnych problemoch Ubuntu s NTFS neviem, pracuje to takto uplne bezchybne.

Standa 1941

• Návštěvník
  • nikdy není pozdě
« Odpověď #2 kdy: 28 Srpna 2010, 17:13:45 »
Na kazdej masine s dualbootom to takto robim. Disk rozdelim na 4 casti (Win, Ubu, swap, Data), kde Win a Data su NTFS, Ubu je ext4. Bez problemov to slape, ak sa chces zbavit nejakych dalsich nastavovani v Ubuntu (neviem ako to je v poslednej 10.04, ale predtym disk nemountovalo automaticky), tak nainstaluj balik ntfs-config. Disky s NTFS formatom sa pripoja ihned a mas vystarane...
O ziadnych problemoch Ubuntu s NTFS neviem, pracuje to takto uplne bezchybne.

Moje zkušenost je stejná.Když jsem připojil externí disk,tak ho viděl ale, nechtěl ho číst.Zjistil jsem,že je formátovaný na fat32.
Po převedení NTFS pohoda :)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 29 Srpna 2010, 22:32:46 »
Přesně tak, NTFS oddíl klidně může být společný, nedělá to problémy ani na jedné straně.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Filip Dominec

• [Proplesk] [Piškot]
  • Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 30 Srpna 2010, 10:48:20 »
NTFS je bezproblémově přístupný z Win i Lin. Pozor ale na korektní odpojování, myslím, že nešetrným tvrdým odpojením během zápisu jsem si na externím disku rozbořil filesystém. U interního disku s tím nebude problém.

Ext3 je možná odolnější, i když pro přístup z Windows je pak třeba TotalCommander.

Fat32 už asi nedoporučuji, má svá omezení.

Pozn. Důležitá data zálohovat vždy, i kdyby byla nosným médiem žulová deska!
« Poslední změna: 30 Srpna 2010, 10:50:08 od Filip Dominec »
http://www.vrattenamstat.cz/ | Buďme tolerantní k triviálním dotazům; neznamenají "neumím to najít", ale "nejsem si jist, že to je správná cesta".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.