Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s OpenShot a Kdenlive  (Přečteno 1017 krát)

ravenant

• Návštěvník
Problém s OpenShot a Kdenlive
« kdy: 17 Srpna 2010, 16:38:14 »
Zdravím, před nedávnem jsem upgradoval KDE v Kubuntu 10.4 na poslední verzi KDE 4.5, přesně podle oficiálních návodů. Vše proběhlo bez problémů, nové KDE 4.5 je fakt super - nemůžu si stěžovat, avšak nedávno jsem zjistil problém. Potřeboval jsem si sestříhat nějaká videa z dovolené, pročež jsem zjistil, že mi nenastartuje OpenShot (ani z terminálu) a v Kdenlive je nefunkční více než polovina efektů a přechodů.
Zkoušel jsem vyjíždět debug.py z oficiálních stránek OpenShot, ale ve výstupu, při srovnání s notebookem přítelkyně (ta má Kubu 10.4 s KDE 4.4) jsem nenašel žádný rozdíl - u ní na noťasu vše fachá bez problémů.

Má někdo podobný problém? Zkoušel jsem různé způsoby, reinstalaci, odinstalaci včetně konfiguráků a nic. Je fakt, že rád testuji nějaké novinky v alfa a beta verzích, ale žádný jiný problém nenastal.
Nechce se mi znovu reinstalovat Kubu a jít zpět na KDE 4.4

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
Re: Problém s OpenShot a Kdenlive
« Odpověď #1 kdy: 18 Srpna 2010, 10:06:40 »
Problém s nenastartováním Openshot mám už delší dobu a zatím se mi nepodařilo najít řešení. Podělalo se to když jsem si nainstaloval Kdenlive. V KK mi Openshot+Kdenlive vedle sebe bez problémů fungovaly, v LL ani prd. Když spustím Openshot z terminálu, tak mi to vypíše Segmentation fault a tím to hasne. Hledal jsem na webu nějaké řešení, ale zatím jsem nic nenašel. Vypadá to snad na nějaké nekompatibilní verze knihoven frameworku MLT, ale i když jsem se snažil MLT a Kdenlive ze systému úplně vykostit a pak Openshot znovu přeinstalovat, tak se nic nezměnilo. Openshot prostě nenastartuju. V tuto chvíli jsem však alespoň ve stadiu kdy mi funguje Kdenlive (a případně PiTiVi). Funkční kombinaci MLT a Kdenlive jsem si nainstaloval z tohoto PPA: https://launchpad.net/~sunab/+archive/sunab2

ravenant

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Srpna 2010, 11:45:39 »
Jo, přesně - Segmentation fault
Nakonec jsem musel udělat reinstalaci systému. Otestoval jsem Linux Mint 9 s KDE a nakonec jsem hodil i Ubuntu 10.4. Výsledek je krapet lepší - OpenShot už funguje jak má, nicméně v Kdenlive stejně jako předtím nefungují některé efekty (třeba transparency).
Je fakt, že jedu už na 3 roky starým noťasovi, což by výkonově něměl být problém, ale už jsem uvažoval, že by nebylo marný rozchodit a nechat si postavit nový železo pro Cinelerru. Jenže to chce trochu výkonější stroj.

Iljusin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 21 Srpna 2010, 12:47:08 »
To mám aspoň kliku, že mi v Kdenlive všechny přechody fungují ;) Ale reinstalovat kvůli Openshotu celý systém určitě nebudu. Dřív byl vývoj Openshotu celkem viditelný. Každou chvíli aktualizace s opravami či novou funkčností. Teď to, alespoň na navenek se to tak zdá, usnulo a už pár měsíců se neděje nic. Ale třeba se přeci jen nakonec objeví verze která to řeší. Autorovi fandím a věřím :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.