Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nelze se přihlásit k WiFi síti [Vyřešeno]  (Přečteno 10316 krát)

josef.g

• Návštěvník
Nelze se přihlásit k WiFi síti [Vyřešeno]
« kdy: 25 Srpna 2010, 19:15:48 »
Zdravím a prosím o pomoc s následujícím problémem: mám čerstvě zprovozněný domácí wifi router a bohužel selhává připojení, přestože heslo je evidentně správné (ověřeno ve Windows Vista, mám dual boot). Tedy není to problém s instalací driveru - wifi kartu normálně vidím (wlan0) a můžu skenovat okolí pomocí iwlist. I svoji síť v Network Manageru vidím, ale prostě nedojde k přihlášení. Zkoušel jsem návod zde http://wiki.ubuntu.cz/Wi-Fi, konkrétně část o podpoře WPA-TKIP (takové tápání naslepo) ale to nemělo žádný účinek (navíc doporučované balíčky už byly nainstalované, pouze jsem zakomentoval řádky v /etc/network/interfaces a vytvořil /etc/default/wpasupplicant).
Jediné co mě napadá je, jestli Network Manager podporuje přihlášení pomocí WPS-PIN, nevíte o tom někdo něco? Na routeru mám nastavené WPS-PIN, ve Vistách je přihlášení OK, ale v Network Manageru nevidím nic kde by se dal zadat pin nebo volit mezi  WPS-PIN a WPS-Pushbutton.
Jinak mám Ubuntu 10.04, na routeru je nastaveno zabezpečení WPA-PSK/WPA2-PSK, šifra AES, a dále přihlášení pomocí WPS-PIN jak už jsem uvedl (omlouvám se, jestli nepoužívám úplně korektní terminologii).
Mám wifi adaptér Tenda W311U, router je TP-Link TL-WR340G. Pokud potřebujete podrobnější info, rád poskytnu, nedokážu teď posoudit co všechno může být relevantní. Možná to nakonec bude něco triviálního.
Díky předem za každou radu.
« Poslední změna: 30 Srpna 2010, 18:20:20 od josef.g »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re: Nelze se přihlásit k WiFi síti
« Odpověď #1 kdy: 25 Srpna 2010, 19:41:31 »
Skusal si to aj bez zabezpecenia. Ak ano tiez sa neprihlasi?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Srpna 2010, 19:53:15 »
Ne, bez zabezpečení jsem to nezkoušel. Mohu to sice zkusit, ale jen v rámci hledání chyby, trvale provozovat nezabezpečenou síť je pro mě z pochopitelných důvodů naprosto nepřijatelné.
Problém je ale v tom, že budu muset sahat do konfigurace routeru a v tom moc zkušený nejsem (zprovoznil mi ho poskytovatel). Ale pokusím se, i když výsledek asi nebude dřív než zítra.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 25 Srpna 2010, 19:59:53 »
Samozrejme, nemyslel som to na dlhodobu prevadzku ale iba ako test ci je to v tom zabezpeceni alebo nie.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 26 Srpna 2010, 19:05:24 »
Tak jsem se svojí aktivitou dostal do pěkného s...u. Ještě před pokusem s přihlášením do nezabezpečené sítě jsem po nějakém hledání našel něco k wireless troubleshooting zde: https://help.ubuntu.com/10.04/internet/C/troubleshooting-wireless.html a bohužel jsem provedl operaci uvedenou úplně na konci. Tedy s tím rozdílem, že soubor /etc/modprobe.d/aliases neexistoval, tak jsem ho vytvořil a doplnil do něj alias net-pf-10 off. Po restartu počítače už se mi v Network Manager Appletu u bezdrátových sítí objevilo pouze, že "zařízení není spravováno". Pokusil jsem se to vrátit zpátky do původního stavu tím, že jsem soubor /etc/modprobe.d/aliases vymazal (což byl původní stav), ale po restartu se ukázalo, že to nepomohlo. Tak jsem soubor znovu vytvořil a ten inkriminovaný řádek v /etc/modprobe.d/aliases změnil na alias net-pf-10 ipv6, restartoval, ale to opět nepomohlo. Network Manager se už k wifi adaptéru nezná. Ovšem wifi adaptér je funkční, funguje iwlist scanning a pro informaci přikládám výpisy iwconfig a ifconfig. Zde jsem si všiml změny u výpisu ifconfig - ta poslední část pro wlan0:avahi tam předtím nebyla.

Citace
ifconfig: (část výpisu pro eth0 a lo zařízení je vymazána, ať to není moc dlouhé)
wlan0     Link encap:Ethernet  HWadr c8:3a:35:c5:66:08 
          inet6-adr: fe80::ca3a:35ff:fec5:6608/64 Rozsah:Linka
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:1751 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:761 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 153719 (153.7 KB) Odesláno bajtů: 52588 (52.5 KB)

wlan0:avahi Link encap:Ethernet  HWadr c8:3a:35:c5:66:08 
          inet adr:169.254.5.180  Všesměr:169.254.255.255  Maska:255.255.0.0
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1

iwconfig:
wlan0     RTxx70 Wireless  ESSID:""  Nickname:"RT3070STA"
          Mode:Auto  Frequency=2.427 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:1 Mb/s   
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Link Quality=10/100  Signal level:-63 dBm  Noise level:-97 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

Chápu, že jsem si to celé zavinil pouze sám, ale přesto (nebo právě proto) budu moc vděčný za jakoukoliv pomoc.

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2010, 20:46:10 »
Tak ten nový problém výše je vyřešen, našel jsem tip a prohlídnul si soubor /etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf, a ejhle, stačilo nastavit parametr managed=false na managed=true a po restartu už se Network Mnager k wifi kartě zná. Nemám vysvětlení, snad se to přepsalo na false při mých experimentech s vyřazením podpory ipv6. Každopádně, aspoň něco pozitivního. Ale problém s nemožností přihlášení trvá. Network Manager nadále opakovaně vyžaduje zadání hesla a k ničemu to nevede. Bohužel, to vyzkoušení nezabezpečeného připojení bude na delší lokte.

romor

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2010, 20:51:55 »
Skús namiesto NetworkManageru použiť WiCd (je v repozitaroch)
Ubuntu 12.04 64 bit & Linux Mint 13 & Linux Deepin

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 29 Srpna 2010, 19:05:05 »
Jo, o wicd už jsem taky uvažoval, ale nechávám si to spíš jako poslední možnost. Jen pro případ, že bych to musel opravdu řešit výměnou správce - jak postupovat při výměně? Napřed odinstalovat Network Manager a pak instalovat wicd, nebo naopak, nebo na tom nesejde? Nerad bych se dostal do situace, že odinstaluji Network Manager, ztratím připojení a už nic nenainstaluji. Nevím, jak Network Manager přesně funguje, jestli jen komfortněji, případně automaticky konfiguruje to, co by se jinak muselo ručně přes ifconfig / ip a iwconfig, nebo jestli si jeho odinstalací nemůžu způsobit vážnější problémy. Nerad bych skončil tak, že budu z Windows navštěvovat fórum a před každým pokusem o opravu provádět restart do Ubuntu.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 29 Srpna 2010, 19:56:23 »
V drivejsich verzich se pri instalaci WICD automaticky odinstaloval NM. Ale v 10.04 se mi podarilo nainstalovat WICD a NM zustal.
Odinstalaci NM by ses opravdu mohl dostat do problemu, pokud bys nemel ulozene instalacni baliky (/var/cache/apt/archives)

BTW:
Citace
Nerad bych skončil tak, že budu z Windows navštěvovat fórum a před každým pokusem o opravu provádět restart do Ubuntu
jak to delas ted? Vyrozumel jsem, ze se ted stejne nepripojis.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 30 Srpna 2010, 16:19:10 »
No, není to sice důležité pro řešení problému, ale rád to vysvětlím. Wifi si zřizuji, protože jsem přemístil počítač a nechci si tahat po bytě ethernetové kabely (myslím, že kabelový žlab pod stropem je celkem praktická věc, ale manželka je jiného názoru). Poskytovatele připojení jsem požádal, aby na switchi, nebo co to má dole ve sklepě, nechal povolenou nejen MAC adresu mého nového routeru, ale i MAC adresu od mého počítače. Takže i když se v Ubuntu nemůžu připojit přes wifi, stačí natáhnout dostatečně dlouhý ethernetový prodlužovák (který jsem si prozíravě zakoupil), odpojit router, připojit počítač a můžu takhle diskutovat. Nakonec bych se mohl připojit i na některý LAN port routeru, ale stejně tady budou všichni zakopávat o kabel. Takže to dříve nebo později (radši dřív) musím řádně zprovoznit.

Ale ještě k wicd - takže když si to nainstaluji, nenastane žádný konflikt s Network Managerem? Něco jako dva kohouti na jednom smetišti? Nebo je "master" automaticky ten poslední nainstalovaný? V tomto případě bych fakt rád věděl co dělám a že se to nepos..., protože cesta k nápravě může být hodně trnitá.
« Poslední změna: 30 Srpna 2010, 16:39:43 od josef.g »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 30 Srpna 2010, 17:45:14 »
No ja si s tim hral asi pred pul rokem. Co si pamatuju, tak se nainstaloval WICD, ale fungoval dal NM. WICD nebyl nastaven aby se spoustel automaticky. Kdyz jsem ukoncil NM a pustil WICD, tak fungoval WICD.
Ale zajimave bylo, ze to taky hlasilo nejakou chybku ohledne pripojeni. Resp. NM nehlasil nic (ale nepripojil), WICD ohlasil chybu v prihlaseni. Kdyz jsem potom NM odinstaloval, tak uz se ve WICD heslo povedlo, ale zase hodil chybu, ze nebylo mozne ziskat IP adresu. Nezabezpecene pripojeni fungovalo bez problemu. Dal jsem to neresil, notebook nebyl muj...
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

josef.g

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 30 Srpna 2010, 18:19:41 »
Tak nakonec člověk opět zvítězil nad hmotou:-D. Konečně se mi podařilo připojit k routeru (to je jiná story se zmatkem kolem hesla od mého internetového providera) a trochu jsem pozměnil nastavení. Mám nastaven Security type na WPA-PSK/WPA2-PSK. Dále jsou tam parametry Security Option (na výběr je: Automatic; WPA-PSK; WPA2-PSK) a Encryption (na výběr: Automatic; TKIP; AES). Poslední dva parametry mi technik providera nastavil na Automatic. Já je teď pokusně nastavil natvrdo na WPA2-PSK a AES (to ještě ve Windows) a po restartu do Ubuntu už mě Network Manager po zadání hesla bez problémů připojil. Nevím, asi je to problém Network Manageru, ale teď už wicd instalovat nebudu, jedině, že by mě Network Manager znovu nějak těžce prudil.
Každopádně děkuji každému, kdo mi byl ochoten poradit a doufám, že snad tenhle thread někomu taky pomůže.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.