Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?  (Přečteno 8644 krát)

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« kdy: 26 Srpna 2010, 21:25:13 »
Řízením osudu se mi do rukou dostal "USB DVB-T Sencor SDB 501T" a poté, co jsem v balení nalezl i ovladače pro Linux, tak jsem se rozhodl dát mu šanci (ač mám funkční tuner ve stolním PC, tak přece jen k NTB ;D...) Ač jsem o tom na netu skoro nic nenašel, tak alespoň je jasné, že čip je Afatech IT9135.
Snažím se to naroubovat na 10.04 32bit

V návodu k ovladačům pro Lin. se píše, že můžu instalovat ze zdrojových kódů (jsem v tomhle lehce ztracen, zkoušel jsem Synaptic a nic to nenašlo), nebo si zkompilovat ovladač vlastní. Postup je uveden takový, že se v terminálu mám přesunout do složky s ovl. a provést následující příkazy:
# make clean
# make
# make install

Tomu vůbec nerozumím, tak jsem to jen slepě vykonal a výsledek druhého příkazu byl tento:
Kód: [Vybrat]
make -C /lib/modules/2.6.32-24-generic/build SUBDIRS=/home/***/Plocha/IT9135_SRC modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-headers-2.6.32-24-generic'
  CC [M]  /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.o
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:15:21: error: dvb-usb.h: No such file or directory
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/type.h:4,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/demodulator.h:5,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:17,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/userdef.h:10:1: warning: "NULL" redefined
In file included from include/linux/kernel.h:12,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:6,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
include/linux/stddef.h:10:1: warning: this is the location of the previous definition
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/demodulator.h:5,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:17,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/type.h:6:1: warning: "IN" redefined
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/type.h:4,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/demodulator.h:5,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:17,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/userdef.h:20:1: warning: this is the location of the previous definition
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/demodulator.h:5,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:17,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/type.h:7:1: warning: "OUT" redefined
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/type.h:4,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/demodulator.h:5,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:17,
                 from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/userdef.h:21:1: warning: this is the location of the previous definition
In file included from /home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:1:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:197: error: array type has incomplete element type
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:6: warning: data definition has no type or storage class
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:6: warning: type defaults to ‘int’ in declaration of ‘DVB_DEFINE_MOD_OPT_ADAPTER_NR’
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:6: warning: parameter names (without types) in function declaration
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c: In function ‘it9135_probe’:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:38: error: implicit declaration of function ‘dvb_usb_device_init’
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:38: error: ‘adapter_nr’ undeclared (first use in this function)
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:38: error: (Each undeclared identifier is reported only once
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:38: error: for each function it appears in.)
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c: In function ‘it9135_suspend’:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:55: warning: passing argument 2 of ‘DL_CheckTunerInited’ from incompatible pointer type
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:214: note: expected ‘enum Bool *’ but argument is of type ‘bool *’
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:56: warning: passing argument 2 of ‘DL_CheckTunerInited’ from incompatible pointer type
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135.h:214: note: expected ‘enum Bool *’ but argument is of type ‘bool *’
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c: At top level:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:108: error: ‘dvb_usb_device_exit’ undeclared here (not in a function)
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c: In function ‘it9135_module_init’:
/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.c:118: error: implicit declaration of function ‘info’
make[2]: *** [/home/***/Plocha/IT9135_SRC/it9135-core.o] Error 1
make[1]: *** [_module_/home/***/Plocha/IT9135_SRC] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-headers-2.6.32-24-generic'
make: *** [default] Error 2
výsledek byl stejný i s předřazením "sudo" na začátek každé řádky.

Dokážete někdo z výše uvedeného vydedukovat, co je špatně, nebo kterým směrem se ubírat?

Možná to k něčemu pomůže, ale po příkazu "make" se ve složce ovladačů kromě spousty jiných, objevily i soubory obsahující kombinace IT9135 a slov jako: core, drv, tuner, mod, devices..., většinou končící na kombinaci .h nebo .c

Dík, pokud jste si to přečetli až sem :)

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #1 kdy: 26 Srpna 2010, 22:04:25 »
Teď jsem ještě našel, že ve složce ovladačů, v podsložce V4L to končí adresářem s číslem jádra 2.6.31 a já používám 2.6.32...
Jdu to zkusit pod starší distribucí a dám vědět.

olin6

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 148
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #2 kdy: 26 Srpna 2010, 22:14:13 »
Zdravím,
máte nainstalované balíky build-essential a checkinstall? Více na wiki.

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #3 kdy: 26 Srpna 2010, 22:47:03 »
Díky za tip, ale oba balíky jsou nainstalované a chyba pořád stejná.

Pokus se starším jádrem nevyšel, hlásí to úplně stejné chyby >:(

Rover623

Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #4 kdy: 27 Srpna 2010, 08:27:44 »
Asi je to tupá otázka,ale zkusil jste si ty soubory pro kompilaci prostě překopírovat na disk a zkusit to znova

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #5 kdy: 27 Srpna 2010, 10:34:08 »
Na instalačním cd je všechno v jednom souboru tar.gz, tak jsem to před pokusem o instalaci rozbalil na plochu, pokud to tedy je dostatečně na disku. Mimochodem to je jedna z věcí, nad kterou jsem také přemýšlel, jestli to není potřeba rozbalit do nějaké konkrétní systémové složky...

Rover623

Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #6 kdy: 27 Srpna 2010, 15:25:12 »
Plocha je vlastně taky složka.to by mělo být jedno,první věc kterou jsem tam našel je hlášení o tom,že nebyl nalezen soubor nebo složka,od ní se potom odvíjí všechny další chyby,musím to ještě chvilku studovat abych věděl víc

ras

  • Host
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2010, 16:15:30 »
Citace
konkrétní systémové složky...
/usr/local/src

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #8 kdy: 29 Srpna 2010, 00:05:46 »
Složku jsem vyzkoušel, ale rozdíl je nula (akorát je to pracnější - vše se musí dělat přes sudo, plocha je komfortnější).

Jinak tedy testuji další varianty:
Bezproblémová je instalace i rozchození tuneru v XPčkách ve Virtualboxu, bohužel přenos dat mezi hostitelským a hostovaným systémem je žalostně pomalý a řešení podle některých indicií na netu není v dohledu - obraz se tudíž nekoukatelně trhá.
Vyzkoušel jsem i Wine, kde také jde vše instalovat bez problémů, dodaná aplikace jde normálně spustit, ale pro změnu Wine nevidí žádná USB zařízení:-) Návody na rozchození tohoto problému jsou však nad rámec mého chápání Ubuntu - pokud jste někdo tohle vyřešili, tak se rád dozvím postup.

Tolik novinky ;D

e92338

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #9 kdy: 31 Srpna 2010, 22:46:22 »
Koupil jsem to samé, nechal jsem se nalákat lákavou nabídkou. Taky jsem dostával stejné hlášky. Google je mocný. Musí se zkopírovat obsah jednoho adresáře "v4l" do složky, kde se kompiluje. Pak už to jde samo, přesně podle návodu.

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #10 kdy: 03 Září 2010, 08:20:00 »
Citace
Musí se zkopírovat obsah jednoho adresáře "v4l" do složky, kde se kompiluje. Pak už to jde samo, přesně podle návodu.
Tak poslední příspěvek ve mě zanechal stopu optimismu, že to jde, ale rád bych poprosil o trochu upřesnění:
Na CD výrobce je komprimovaný soubor, který obsahuje i zmíněnou složku v4l, ale ta dále obsahuje složky podle verzí jádra, pro které obsahují soubory (používám nejnovější, které jim tam chybí...), ale horší je, že na tuto složku nejde použít příkazy podle návodu, protože neobsahuje soubor makefile a na rozdíl od původního postupu se to vůbec nerozjede.
Ale třeba to bylo myšleno tak, že mám zkopírovat obsah složky příslušného jádra do nějaké konkrétní složky a potom...???
Zkusím také google (už asi po tisící)...

e92338

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 2
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #11 kdy: 03 Září 2010, 17:16:45 »
Asi jsem to nenapsal dost srozumitelně, zapomněl jsem na to, že je to celé zabalené do jednoho archivu.

1. Rozbal IT9135_SRC.tar.gz, nejlépe tar -zxvf IT9135_SRC.tar.gz -C /home/Tomiik/televize/
2. Zkopíruj obsah třeba složky /home/Tomiik/televize/IT9135_SRC/v4l/kernel-2.6.31 do složky /home/Tomiik/televize/IT9135_SRC
3. Pak už jen provést ve složce /home/Tomiik/televize/IT9135_SRC příkazy make clean, make, make install ... a dál podle návodu :-)

Tuner se pak asi nejlíp rozjíždí s Kaffeine, což mě mrzí, protože jeho instalace natáhne spoustu věcí z KDE. Ale MeTV ani SMPLAYER v GNOME toho neumí tolik a tak jednoduše, ladění je docela porod...

Tomiik

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 66
    • Polosvět
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #12 kdy: 03 Září 2010, 23:35:11 »
Děkuji, teď už tuner běhá, jak má:)

Jen bych to doplnil, že je potřeba vynechat příkaz "make clean", protože to smaže nakopírované soubory a příkaz "make" pak skončí stejně špatně.
Také jinak používám Kaffeine a také mě to docela mrzí - postupně zjišťuji, že Gnome celkově je průšvih (pomalá odezva, chyby v zobrazení na obrazovce, zasekávání...), ale KDE se mi nezamlouvá zase filozofií ovládání...

mejla77

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 3
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #13 kdy: 24 Října 2010, 20:07:26 »
Citace
Musí se zkopírovat obsah jednoho adresáře "v4l" do složky, kde se kompiluje. Pak už to jde samo, přesně podle návodu.
Tak poslední příspěvek ve mě zanechal stopu optimismu, že to jde, ale rád bych poprosil o trochu upřesnění:
Na CD výrobce je komprimovaný soubor, který obsahuje i zmíněnou složku v4l, ale ta dále obsahuje složky podle verzí jádra, pro které obsahují soubory (používám nejnovější, které jim tam chybí...), ale horší je, že na tuto složku nejde použít příkazy podle návodu, protože neobsahuje soubor makefile a na rozdíl od původního postupu se to vůbec nerozjede.
Ale třeba to bylo myšleno tak, že mám zkopírovat obsah složky příslušného jádra do nějaké konkrétní složky a potom...???
Zkusím také google (už asi po tisící)...

Zdravim, daji se nekde stahnout ty nejnovejsi soubory pro verzi jadra 2-6-32-xx? Dekuji predem :)

Rixx

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1163
Re: DVB-T Sencor s čipem IT9135 (Afatech)?
« Odpověď #14 kdy: 24 Října 2010, 21:32:41 »
Aj ja zdravím, neviete ako je to s DVB-T na Slovensku? Máte s tým niekto praktické skúsenosti? Tých 25€ by som dal, hoci to je sencor. Ovládače pre Linux a to, že to ide rozchodiť, je veľké +.  

Edit: Ide vám aj ten priložený DO?  :)
« Poslední změna: 24 Října 2010, 22:26:13 od Rixx »

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.