Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Několik problémů při startu ntb [Vyřešeno]  (Přečteno 2667 krát)

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
Několik problémů při startu ntb [Vyřešeno]
« kdy: 27 Srpna 2010, 08:54:35 »
Zdravím.
Včera jsem z CD nainstaloval Ubuntu 10.04 32b, disk je rozdělen na 5 oddílů: 1) Zavaděč Win7 2) Win7 3) Ubuntu / 4)Ubuntu /home 5)SWAP.
1 a 2 oddíl jsou NTFS, 3 a 4 oddíl jsou naformátovány na Ext4. Co se týče HW, viz popis dole.
Nějakou dobu (pár hodin) fungoval PC bez problému. Provedl jsem standardní aktualizaci pomocí Update manageru, doinstaloval několik aplikací (včetně Javy, Flash pluginu, CONKY, nějakých těch programů), nastavil pár efektů v Compizu.

Pak se mi jednou při spuštění objevila hláška:
Kód: [Vybrat]
udevd-work[294]: open /dev/null failed: No such file or directoryChvíli si tam seděla a pak počítač najel k přihlašovací obrazovce.
Několikrát po téhle hlášce se ještě objevilo
^[[24~Několikrát se opakovalo, jednou dokonce zaplnilo celou obrazovku

Trochu sem googlil a co jsem našel, tak byly názory, že pokud to nedělá jiné problémy, tak si toho nemusí člověk všímat. No dobře, jiné problémy to nedělalo.

Pak mi při normálním používání (mezi tím byl počítač několikrát vypnut a hláška se několikrát zopakovala, ne však vždy) prostě spadlo grafické rozhraní, obrazovka zčernala a objevil se jen blikající kurzor. Počítač zareagoval až na Ctrl+Alt+Del, to se pak vypnul. Při startu už byl problém ovšem větší, hodilo to hlášku:
fsck from util-linux-ng 2.17.2
/dev/sda3: clean, 167031/2445984 files, 1167721/9764864 blocks
/dev/sda5: clean, 7363/3662848 files, 1614741/14648064 blocks
A to se opakovalo pořád dokola. Když se to objevilo poprvé, tak to po chvíli přestalo a najela přihlašovací obrazovka.
Když se to objevilo podruhé (o několik startů později (včera večer)), již se přes tohle počítač k přihlašovací obrazovce nedostal. Dnes ráno se situace opakovala ale po několika násobném zmáčknutí enteru se přece jen počítač k Log-inu dostal.

Při zapínání se mi také jednou objevila hláška:
[6.588769] sd 4:0:0:0: [sdb] Assuming drive cache: write through
O tom jsem zjistil jenom tolik, že to prý není chyba, jenom bug, a že se objevoval po aktualizaci v Ubuntu 8.10  ???

A poslední hláška, kterou mě můj ntb poctil, byla:
Citace
[933.7******] end_request: I/O error, dev sr0, sector 4974**
* místo hvězdiček se čísla neustále měnily, nikdy nebyly stejné
O tomhle jsem našel, že se to vyskytuje, když je HDD a CD-ROM připojený na stejný IDE kabel, někdo jiný zase tvrdil že to vypadá na problém mohterboardu neb RAM.

Pokud jste si to přečetli až sem, děkuji.
Budu rád za jakékoliv rady, nápady, atd.
« Poslední změna: 03 Září 2010, 12:25:59 od Michal "The_M" Chlup »
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

gumka

• Aktivní člen
  • *
Re: Několik problémů při startu ntb
« Odpověď #1 kdy: 27 Srpna 2010, 09:02:32 »
"Včera jsem z CD nainstaloval Ubuntu 10.04 32b, disk je rozdělen na 5 oddílů"
už toto je mi tak trocha záhadou. neviem o manažéti, ktorý by zvládol na jeden fyzický disk napratať 5. primárnych partícii! čo mi je známe, maximum je 4. takže čo zo spomenutých oddielov je primárne a čo na logickom disku?
mal si to tuším už v prvej hláške o nenájdení /dev0

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #2 kdy: 27 Srpna 2010, 09:11:32 »
No, dělil jsem to při instalaci Ubuntu. Původně byl na celém disku (160GB) jen Win7 (ten je rozdělen na 2 části - 1) kde je systém, dokumenty, atd.; 2) Zavaděč Win7, oddíl má asi 105Mb). Oba jsou , jak jsem již psal NTFS).
V diskovém manažeru jsem Windowsům ukrojil, nechal jsem jim dohromady +-55GB.
Zbytek jsem rozdělil pro Ubuntu - 5GB pro SWAP, 40GB pro / a 60GB pro /home.
Prikládám screenshot z Diskového nástroje.

Edit: / je jako primárni, /home je jako logický. V manažeru při instalaci byly oddíly ve stejném pořadí jak jsem je vypsal nahoře v původním příspěvku.

[attachment deleted by admin]
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #3 kdy: 27 Srpna 2010, 14:13:38 »
Zkontroluj nejdřív souborový systém, disk a starší kernel - viz wiki - problémy při bootování - body 2,3,7.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #4 kdy: 27 Srpna 2010, 15:27:49 »
Díky za tipy.
Takže, disk jsem zkontroloval v "Diskové nástroje".
Výsledek je, že je disk v pořádku, žádné problémy.
Mám také momentálně nabootovanou starší verzi kernelu (Teď si děkuju za prozíravost, že jsem ji nesmazal, když mi to systém několikrát nabízel  :))
Při zapnutí to žádnou chybu neukázalo, uvidíme jak při vypnutí a dalším zapnutí (potom dám vědět).

K té první radě (Oprava souborového systému). Moc nevím, jak se k tomu dostat, protože jak můžu odpojit oddíl s Ubuntu, když  ho mám zapnuté? To je trochu proti logice, ne?  :) Jediné řešení, které mě napadlo, je nabootovat LiveCD a spustit to v něm. Ubírají se moje myšlenkové pochody správným směrem?

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #5 kdy: 27 Srpna 2010, 16:29:01 »
Takžě aktualizace, chyba se projevuje i u staršího kernelu, přesněji několikrát (asi 30x) se vypsalo
^[[24~Pak naskočila chyba popsána v původním postu jako druhá
/dev/sda3: clean, 167031/2445984 files, 1167721/9764864 blocks
/dev/sda5: clean, 7363/3662848 files, 1614741/14648064 blocks
Pomohlo jen Ctrl+Alt+Del a teď píšu z Win7.

Ještě by možná stálo za to doplnit, že při restartu mi systém automaticky nabídl okno s výběrem média z kterého se bude bootovat (to znamená HDD a CD-ROM), kdežto normálně najede hned na HDD (je dán jako první v seznamu) a nabídne výběr OS.

gumka

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Srpna 2010, 17:33:46 »
dlho to trvať nebude a skolabuje aj windows. tabuľka MFT na HDD je na "šrot"
bez ohľadu na výpis zo skenu disku, by som veľmi rýchlo zálohoval vlastné dáta na iné médium a formátoval disk. a samozrejme nanovo inštaloval systém(systémy)

arrange

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2010, 17:42:48 »
...
K té první radě (Oprava souborového systému). Moc nevím, jak se k tomu dostat, protože jak můžu odpojit oddíl s Ubuntu, když  ho mám zapnuté? To je trochu proti logice, ne?  :) Jediné řešení, které mě napadlo, je nabootovat LiveCD a spustit to v něm. Ubírají se moje myšlenkové pochody správným směrem?
Citace: http://wiki.ubuntu.cz/Řešení problémů/Bootování
Pro začátečníka je nejjednodušší provádět opravu z LiveCD. To se týká všech níže uvedených tipů.

S tím CD to vypadá "nadějně". Ten výběr mezi HDD a CD ti nabízí BIOS, ne Grub nebo Ubuntu, není-liž pravda? Netušíš, proč se tak děje? Máš něco v mechanice? Jsi schopen CD odpojit a vyzkoušet bez něj?

Další věc: u mě ^[[24~ označuje zmáčknuté F12 - nemáš tu klávesu nějak zaseklou?

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #8 kdy: 27 Srpna 2010, 18:27:54 »
No, data mám naštěstí průběžné zálohována na externí HDD. Co se týče té MTF tabulky, můžu ji nějak opravit?

Co se týče té zaseknuté F12, vysvětlovalo by to i proš se spouští výběr bootvacího média, to se totiž zobrazuje právě pomocí zmáčknutí F12 při startu NTB. Mám k notebooku připojenou starou externí klávesnici, zatím běhala bez problému, takže jako nejpravděpodobnějšícho viníka vidím ji  :( Je připojená k NTB pořád (pokud ho mám doma na stole), takže skusím zapínat NTB bez ní. Snad tím zmizí aspoň jeden problém.

Taky vyzkouším tu opravu pomocí LiveCD.
« Poslední změna: 27 Srpna 2010, 18:29:29 od Michal "The_M" Chlup »

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #9 kdy: 27 Srpna 2010, 19:17:14 »
Takže, nabootoval jsem si bez externí klávesnice, žádné
^[[24~ se neobjevilo, tak snad to zmizelo navždy. Pokud se to znova objeví, tak bude problém asi v notebookové klávesnici.

Dále jsem si nabootoval to LiveCD, spustil gParted a uděl kontrolu disku, jak je popsáno na wiki, nehodilo to žádnou chybu. Výpis jsem si pochopitelně uložil a přidávám ho jako přílohu (po stažení si ji přejmenujte na .htm, ať se vám zobrazí formátování).

Po startu zpět do nainstalovaného Ubuntu to zobrazilo jenom chybu
udevd-work[294]: open /dev/null failed: No such file or directoryžádnou jinou, tak uvidíme.

[attachment deleted by admin]

arrange

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 28 Srpna 2010, 00:52:59 »
Vidíš tu chybu (udevd-work[294]: open /dev/null failed: No such file or directory) v dmesg, nebo někde jinde v logách?

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #11 kdy: 28 Srpna 2010, 10:17:48 »
Ne, chyba tam není (nebo neumím hledat). Hodil jsem si to do terminálu (nastavil aby si pamatoval neomezený počet řádků, aby mi něco neumazal :)), výsledek zkopíroval do geditu a tam jsem zkoušel hledat různé části řetězce té chyby. Ani jedna shoda.
Ale zatím musím zaklepat, hází to při startu jenom tuhle chybu, jiné se při zapnutí (nebo vypnutí) už neobjevují, tak snad ta oprava souborového systému pomohla  :) Ale to uvidíme tak za týden, jestli se to ještě neprojeví.

gumka

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 28 Srpna 2010, 10:22:13 »
toto som len preletel pohľadom:
http://openplug.org/plugforum/index.php?topic=37.0
máš dva systémy. máš nainštalovanú aj podporu read/write pre ntfs?
v repo:
ntfs3g
ntfsprogs

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #13 kdy: 28 Srpna 2010, 10:26:35 »
No, v ntfsprog mám, ale ntfs3g jsem v synapticu nenašel.
Když jsem ale něco potřeboval z Windowsáckého oddílu tak to jelo v pohodě, oddíl se připojil, já si našel co jsem chtěl a oddíl jsem zase odpojil. Nikdy to žádnou chybu neházelo.

Edit: tak je tam ntfs-3g, a ten je také nainstalovaný.
« Poslední změna: 28 Srpna 2010, 10:30:36 od Michal "The_M" Chlup »

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #14 kdy: 02 Září 2010, 12:37:48 »
Takže, problém se už neprojevil, tak to vypadá, že je vše OK (Až na to /dev/null, ale tak to neřeším, když to nedělá neplechu  :)).
Díky oběma za pomoc K+

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.