Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Symlinky - Windows a Linux  (Přečteno 2665 krát)

Laethnes

• Host
Symlinky - Windows a Linux
« kdy: 29 Srpna 2010, 12:50:32 »
Z nejrůznějších důvodů (rozuměj problémů) mám na PC jak Windows, tak GNU/Linux a pracuji v tom kterém OS dle potřeby (např. rychlost CPU - Linux, rychlost a stabilita grafiky - Windows) a dnes jsem zjistil, že Windows mají nativně zabudovaný systém pro symlinky už od Windows 2000 a XP (doposud jsem to věděl jen o Vistách a 7, ale ty nepoužívám) a zjistil jsem, že GNU/Linux dokáže normálně pracovat se symlinky z Windows, avšak pochopitelně Windows nedokáže pracovat se symlinky Linuxu (vidí je jako normální soubor). Proto bych se chtěl zeptat, zda nevíte o programu pro Linux, který dokáže vytvářet symlinky pro Windows. Pochopitelně mám na mysli čistě na ntfs oddílech. (Ono ntfs - ext* ani nemá smysl dělat jinak, než nativním Linux způsobem).

jAster_BA

• Závislák
  • FEI STU stole my soul, don't have time anymore :/
Re: Symlinky - Windows a Linux
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2010, 01:19:42 »
prepac toto je od veci :D ale dole v popisku mas napisane ze chces pomoct a naucit sa vyhladavat v google..ono tuto dakde na fore som videl krasny navod ako na to...a teraz si ho najdi :D
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Linuxové počítadlo Automatická kompilácia jadra

Laethnes

• Host
« Odpověď #2 kdy: 01 Září 2010, 12:21:19 »
prepac toto je od veci :D ale dole v popisku mas napisane ze chces pomoct a naucit sa vyhladavat v google..ono tuto dakde na fore som videl krasny navod ako na to...a teraz si ho najdi :D

Já ho našel. Myslím, že to byla jedna z prvních věcí, co jsem četl, když jsem přišel na toto fórum (popravdě řečeno to nebude ani měsíc, kdy jsem si to pročítal znova). Problém je v tom, že i tak moje úspěšnost hledání na Googlu je docela nízká, pokud jde o složitější problémy. Intenzivně se snažím vymýšlet co nejlepší klíčové slova, trávím hledáním hromady času - - - a moc mi to nejde. A to, co jsem myslel tím, co mám v podpisu je, že bych chtěl lidi žádat o ještě další popostrčení. Obecně hledám nějaký způsob, jak lépe formulovat dotazy Googlu, abych měl vyšší procento úspěšnosti.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 01 Září 2010, 12:35:41 »
takze.ja ked som hladal nejaky problem s HW tak som dal do google iba napr. oznacenie notebooku+problem+distro v akom ho mas...cize povedze benq joybook A52 sound problem ubuntu...ale keed nic nenajdes tak to skus zredukovat : joybook A52 sound ubuntu...a ked nic tak skus ubuntu nahradit linuxom...ale obavam sa ze najist podobny odkaz bude tazke....ale mozem poskusat...nestaci vytvoris spustaac a dat tam cestu nejako?alebo wine nepodporuje taku vec?
Mám doma všelijaké staré haraburdy ale najviac ma *censored*tie novšie s grafikou ATI/AMD... registered as user #520570

Laethnes

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Září 2010, 19:04:59 »
takze.ja ked som hladal nejaky problem s HW tak som dal do google iba napr. oznacenie notebooku+problem+distro v akom ho mas...cize povedze benq joybook A52 sound problem ubuntu...ale keed nic nenajdes tak to skus zredukovat : joybook A52 sound ubuntu...a ked nic tak skus ubuntu nahradit linuxom...ale obavam sa ze najist podobny odkaz bude tazke....ale mozem poskusat...nestaci vytvoris spustaac a dat tam cestu nejako?alebo wine nepodporuje taku vec?
Noo... já jsem spíš myslel nápovědu v rámci problému s troškou obecnosti :3 (sem to ale vymyšlenej XD), každopádně díky používám sice podobný postup, ale ne přesně takový. A osobně jsem si našel ještě mezičlánek mezi "ubuntu" a "linux" při zadávání vyhledávacího dotazu a tím je "debian". Vzhledem k podobnosti Ubuntu a Debianu a vzhledem k tomu, že s Debianem jsem si hrál (koneckonců jsem ho nasadil na jeden starý nevýkonný notebook, co máme doma, po té, co si ségra děsně stěžovala na "rychlost") - a občas pomohlo :3.

Spouštěč? Teď si nejsem jistý, co tím myslíš - zástupce? To, o čem píši je symlink tak, jak funguje standartě v Linuxu. Windows to dokáží (aspoň v rámci adresářů, soubory jsem nezkoušel - nepotřebuji) - nalinkuji si adresář a normálně funguje jak v Linuxu - otevřu jej a projeví se to v adrese, jako by to byl standardní adresář...

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Září 2010, 22:27:08 »
obavam sa ze s tymto ti moc  nepomozem...pokial som tomu pochopil je symlink nieco ako odkaz...nie?

Laethnes

• Host
« Odpověď #6 kdy: 06 Září 2010, 14:46:03 »
obavam sa ze s tymto ti moc  nepomozem...pokial som tomu pochopil je symlink nieco ako odkaz...nie?

No, nejsem si jistý, co myslíš tím odkazem. Každopádně jsou 3 druhy těchto objektů:
1. Zástupce - používá se jen ve Windows, je to malý soubor s příponou lnk a programy s ním musí umět nativně pracovat
2. Hardlink - používá se jen v Linuxu, přesnými výrazy si nejsem jistý, ale jde o to, že jeden soubor je na dvou místech
3. Symlink - používá se v Linuxu, ve Windows je podpora skrytá (XP), ale je (a je vázaná na NTFS), k jednomu adresáři vytvoří odkaz, který funguje, jako by byl na daném místě - v rámci adresy, programy jej mohou, ale nemusí řešit (viz např. nastavení apache "follow symlinks") a tohle je to, o čem mluvím. Pokud se tomu běžně říká "odkaz", pak se omlouvám, s českou terminologií jsem se zrovna moc neseznámil.

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 06 Září 2010, 16:51:56 »
no vsak v podstate aj to vo win je odkaz...odkazuje na .exe subo ak sa nemylim..

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 06 Září 2010, 21:01:24 »
no vsak v podstate aj to vo win je odkaz...odkazuje na .exe subo ak sa nemylim..
Ne, to je zástupce:
...
1. Zástupce - používá se jen ve Windows, je to malý soubor s příponou lnk a programy s ním musí umět nativně pracovat
...
;)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

jAster_BA

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 06 Září 2010, 21:03:12 »
hra so slovickami...zastupca ci odkaz...

Laethnes

• Host
« Odpověď #10 kdy: 07 Září 2010, 15:32:11 »
hra so slovickami...zastupca ci odkaz...
No právě, slovíčka - nejsem si jist, zda se odkazem myslí zástupce, nebo symlink, proto jsem se ptal :3

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #11 kdy: 08 Září 2010, 00:17:45 »
Zkus ještě třeba google.cz/linux
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.