Debian stable
Debian Lenny
Debian 5.0
Vy jste hračičkové, takhle toho chudáka zblbnout. Je to teď přece to samé! :-)
Jestli si myslíš, že si dokážeš poradit s Linuxem, zkus Debian. Pokud máš rádši Ubuntu, tak si ho tam dej. ;-)
Tak co se ubuntu týká, tady jsem schopen udělat snad vše, co jsem kdy potřeboval....příkazový řádek je můj kamarád a spolu děláme hodně věcí, díky kterým si všechno pěkně usnadním, v tomhle problém nebude...spíš bude problém vůbec přechod z DESKTOP na SERVER...jsou tam nejspíš jiná pravidla, než na desktopech...takže to, co umím na desktopu jaksi nemusí být tím, co budu vlastně potřebovat... Ale jsem zas hodně tvárný, takže se s tím rád vyhraju a doladím vše co bude třeba...
Co je vlastně potřeba?
- vytváření účtů
- spojení mezi různýma systémama právě s tím serverovým (já používal vlastně jen sambu a někde jsem slyšel, že zrovna samba je nejméně vhodná, co se bezpečnosti týká...takže tady bych taky uvítal radu, jak např z Widlí na Linux)
- server má sloužit jako uložiště dat a to interně. Takže jakýkoliv přístup zvenčí zakázat (kromě mě, jakožto rádoby správce
)..bloknul bych to na mou domovskou IP, která je veřejná, takže bych spravovat vzdáleně server mohl jen já
- interní zabezpečení mezi účtama (pač jich tam bude asi povíc = co uživatel, to jeden účet). Udělat to tak, aby všechny účty mohl spravovat jen další uživatel, který bude mít nějaká práva (nikoliv root), ostatní to mezi sebou budou mít samozřejmě zakázané..
tohle vše si nastavím...kromě teda toho sdílení a nahrávání dat z Windows > Linux..pokud teda nepoužít sambu, co je nejbezpečnější?
Takže server bude opravdu sloužit výhradně jako uložiště dat a to v interní síti. Má nějaký ze zde zmíněných systémů (Debian, Ubutnu) nějaké větší výhody nebo je to pro tyto účely uplně jedno?